صفحه 1:
صفحه 2:
و
معدمه
CMT Sy SO ا های بالینی کمک شایانی به
WESC CenT Te NCIC Pt SON orp ۱[
مداواى بيماران مى نمايد. بنابراين لازم است كه اين
كزارش ها با صحت و دقت بالائى به دست يزشكان برسد و
پا به عبارت دیگر نتیج بیماران باید بهمقادیر واقعی بسیار
ا eee ee epee empl Cer gre 7
گیری صحیح و مناسب در مورد بیماران داشته باشند.
صفحه 3:
| (Quality Control) 25 Jus
کنترل کیفی فرآیندی است که در سایر فرآیندهااعم از فرآیندهای
تسر تمع e ee cheer کی ری را وا
كند كه شامل روشهاى بكار رفته جهت ارزيابى » متد أزمايش و
و و
ميزان خطا و هشدار به يرسنل نسبت به بروز خطا است.
: كنترل كيفيت شامل دو نوع فعاليت است ""
چا feet nr Soares erry elie eee ee pees
گرفته است
و را ار ری
ترل درجه حرارت اناق و بخچال و .. می شود که دون محاسبه 1
ار رد
صفحه 4:
م
(assurance
ia ا ل cae
کرده و آزمایش از کیفیت قابل قبولی برخوردار باشد گفته می شود
در واقع تمام مراحل ورود نمونه به آزمایشگاه تا گزارش جواب را در
بر مى كيرد
Pee arc ere ce eee rete oe
مراحل اصلاح ارزیابی می شود
صفحه 5:
2 ا Ue
است كه مى بايست در مرحل قبل از أزمايش -ازمايش و بعد از
أزمايش انجام شود.
*" قبل از آزمايش ( ([2ع2217/6ة عنام
" آزمايش (21ع21:6حكى )
"" بعد از آزمايش (21ع2217:81 0514م )
صفحه 6:
خطاى قبل ازانجام آزمايش ( (©121 |
analytical
ales ye سل برس و عبت ۰ مرک MPS wk
نمونه. حفظ و نگهداری نمونه و ... بوجود می آید
آا رعایت نحات زير :
ا er, Rae VOY] FO) Pera eel FICE ار ا FOr
خودارى كند.
©©©) جدا سازى سرم يا يلاسما بايد در مدت حداقل ٠ ٠دقيقه بعد
از نمونه كيرى انجام شود ( حداكثر دو ساعت )
ا ا ا 60
و مدت طولانی تر در فریزر قابل نگه داری است
صفحه 7:
| (ocortelnuite) Ne ew ا الك
©0©) جهت انجام آزمايش اندازه كيرى ليبيدها' بيمار بايد
سامت هه اله
©0©) براى اندازه كيرى !1و كراتينين ناشتا بودن بيمار الزامى
نيست . كراتينين و [1لآ8به مدت ؟؟ ساعت در دماى يخجال و به
مدت طولانی در فریزر پایدار است
1
صفحه 8:
2
* برای کنترل خطای هنگام انجام آزمایش باید از کارکنان
See Bene nooo ات
Rye nicer]
shes fife, ار رد
" كام دوم در برقرارى كنترل كيفى داخلى ارزيابى منظم ابزار
آزمایشگاهی است
[17 cA SCIP SE Roem NO WEN ca
اقدام نمود
صفحه 9:
(2 cores
|
آزمایشها بطورغیرقابل پیش بینی و با علت نامشخص رخ می
دهد
(CORRE) YT pee morn We Oe oro] ECCT) Bat
:#خطاهاى اتفاقى با تكرار آزمايش روى يك نمونه در واحد زمان
تن مین تفت
er Ce ee Ree peer ye ee CYC Eng Cr sere
tonya per eae IETS
صفحه 10:
خطاى هنكام آزمايش (412317371631 )
مهمترین علل خطاهای تصادفی :
دماى نايايدار و غيرقابل كنترل
پا اس
عدم يايدارى دماى بن مارى
خطاى يرسنلى
رات 0
وجود حباب هوا در زمانانتقال نمونه یا معرف
ا ا ا
عدم رعايت زمان انكوباسيون
نايايدارى معرف
0100
آلودگی ظروف شيشفاى عورد استفاده : نوک سمپلر و .-
Beene rere
اشکال در سیستم قرائتکننده
صفحه 11:
2
و
BE ey Ni eee tates fee LS cd
er ne eres erat Cee Leer ree) ل ل دل
قابل بيش بينى بوده و يس از شناسايى قابل اصلاح مى باشد
وبه علت عملکرد غلط سيستم بوجود مى آيند
"" (اكر نتايج سير صعودى و يا نزولى و يا بطور ثابت بالا يا بايين
eee ld كت
ea غیر قابل قبول (کالیبراتور نامناسب ناپایداری و یا
آلودگی محلول کالیبراسیون)
" بلانك نامناسب
رن فاك الوه
صفحه 12:
2
" مهمترين علت خطاهاى سيستماتيك :
" ١-ماندن : ابجاد تغيير در تركيب معرفها و مواد يا كريستاله شدن »
جذب ناخالصى از هوا و يا الودكى ميكروبى يا قارجى ميشود .
0-0 ial
" “- نوسان آزمايشكاهى : تغييرات در استاندارد. معرفهاء محيط
م
* ۴-تغییرات بین افراد یا یک فرد
صفحه 13:
ترسيم نمودار كنترل كيفى
" در ٠١ نوبت كارى نمونه كنترل مورد آزمايش قرار مى كيرد
تار اعدادي نت أمدة لكي اناف ار ري
pes] ا 1
۱ ا SY Ties
ee ل ا ل
صفحه 14:
| (post analytical) (wb;1 5) ae cles
در زمان ثبت نتای فا در برگه گزارش و یا نرم افزار آزمایشگاه
توا ی الس
کات JMG دس
Srl ا eel ce noo ae
و را را
استاندارد استفاده نشود )
* نمونه های کنترل را پس از به حجم رساندن در لوله های مختلف
تقسيم در فريزر قرار دهيد
* در صورت امکان نتایج آزمایشات بیماران با نتایج قبلی و نیز شرایط
فردی تطبیق دهید
صفحه 15:
صفحه 16:
pS ا وا ا CO] OS] 6 اك
است و بايد داراى شرايط زير باشد:
۳
ا ل ل
۳-یکنواختی
۱۳۹ cow hts
fowl come nee verre)
#-قيمت ارزان
۷-عاری از عوامل بیماریزا
صفحه 17:
انواع مواد کنترلی
ce Ree Scere nC ee
OCS ا eae
مواد موجود
وسايل حجمى مناسب و طبق بروشور سازنده آن صورت كيرد.
صفحه 18:
انواع مواد كنترلى
* كنترل داراى مقادير مشخص ) (assayed
* كنترل داراى مقادير نامشخص ( 122553(760)
* هردو نوع براى بررسى دقت (71©©151011) مفيد مى باشند
ل ا ۳
صفحه 19:
انتخاب غلظتی مواد کنترلی
حتى الامكان از دو غلظت مختلف استفاده شود.
ييشنهاد اول : در محدوده تصميم كيرى بالينى (5101أع06]
(level
مثلا برای گلوکز غلظت ۱۰۰ و ۲۰۰ میلی گرم بر دسی لیتر
| eevee)
(Reportable range)
مثلا اگر سازنده کیت محدوده پوشش را ۲۰ تا ۴۰۰ 18/۲1
Car ren we ل ا ال compere ese
صفحه 20:
ماده اى اس ياف ماه رد روش ۳۲ بکار رفته
استفاده مى شود و داراى مقادير مشخصى است.
ا ا ل ل
دقت کرد از طریق استعلام از شرکت پشتیبان
#در به حجم رساندن مواد ليوفيليزه بايد از وسايل حجمى
مناسب استفاده كرد و طبق بروشور سازنده كنترل يا كاليبراتور
wl
صفحه 21:
7 ay
ره ون تست اور ور
وم i ۳
1 رون تیاس موی ار رس مان
صفحه 22:
تعیین خطای مجاز
ene see ۱
(CS Ceres خطای آزمایشگاهی SS ۳ 0
alate
پس هر آزمایشگاه بسته به شرایط کیفیتی کاری خود ۰ میزان
خطاى كلى مجاز خود را تعين مى كند كه شامل :
(AGA Als) Brent age) ROCKIN Cn Leen
eee - عدم صحت (بر حسب 215 5 (/Bias
صفحه 23:
een Se eee mee Rey epee eg Cats
لكر ey See emer
آزمایشات و رد نتایج و اعمال هزینه اضافی شود.
مثال: تعیین ۷) مجاز برای گلوکز ۱۲۵ (2510 - + ۲۱6۵۲)
a? Oe CEE ا
گیری بزش که ت Sl
mean
صفحه 24:
Bed erred
ا Allowable error = 2cV * : NARS
۱- استفاده از محددوه مرجع :
۲-نظریه پزشکان : نظرسنجی از
aero eat eee pea ره 1ك
CLIA (Amendments
برای حدود ۸۰کمیت
؟-نظريه افراد و كروه هاى كارشناس :
برای تعداد محدودی از پارامترها و بیشتر لیپیدها
۱
یک فرد و افراد مختلف و تعیین ضریب انحراف درون فردی و بین فردی
صفحه 25:
Clinical Laboratory Improvments) ¢,l,5
CLIA (Amendments
cv% SD*100
= اللا
mean ستون سوم : محدوده مجاز خطا به درصد
PRECISION Sti
‘Acceptable py Fixed-Limit Goals
Decision Performance, GOALS (MAXIMUM SD) (Maximum Total
Level, x. هللا <ايير “88 هلاه Fraser’ Error) هلاه 8
50mg/dL 6.0 1s 17 6.0
126mg/dL 10% 3.15 42 126
200 mg/dL. 10% 66 20
Cholesterol, total” 200mg/dL. 1 6.0 20
Cholesterol, high-density 35 mg/dl 30% 26 13 103
lipoprotein
65mgidL. 30% 49 23 195
Triglycerides 160 mg/dl. 25% 1 17 40
Urea nitrogen” mg/dL. 99 0.6 17 24
Uric acid 6.0mg/dL 17% 0.25 0.26 1.02
Creatinine 1.0mp/dl 0.30 0.08 0.02 030
3.0mgdL. 15% 01 0.07 0.45
صفحه 26:
تعيين مقادير خطاى مجاز براساس تغييرات
پیولوژیک
http://www.westgard.com/
‘Twols, 1edinoiogies and Training for Healthcare Laboratories
Westgard 00 Ay BENE
HOME » CLM QUALITY» QUALITY REQUIREMENTS» DESIRABLE BTOLOCICAL VARIATION DATABASE SPECIFICATIONS
DESIRABLE BIOLOGICAL VARIATION DATABASE SPECIFICATIONS Member Login
Updatod fr 201! Ddrablo Speciteaonsforimrocson, inacewracy, and tal allowable anor, Usemare
calculated fom date on wehinaubjec and between subject biologi variation This database i
Updated and compiled by Dr. Carmen Rens and colleagues. le are honored tobe able to host
دادن
Desirable Specifications for Total Error, Imprecision, and Bias,
derived from intra- and inter-individual biologic variation
THE mestracet and extnae lita fille goals hasbeen provides by Rn Carer, مهس مه سم
wc Cava, Garcia Lavo JY, Hemandee A, Snenes CY, Michal Pere ,SinonM. "Cut yosrusemane
databases on biologic variation: ls, cons ad progress” Sean Cin Lab Ines 198558-81
صفحه 27:
لیا را تسد ات
“Tho Poor Labis Guida to
ماو
othe Poot Lat
ees
de
Desirable
specification
ون ۸
17 95
98 135 207
Quality Requirements
rina analytical quality
no 3 تاه
1۱6 75 ۶
m2 97 2%
1
|
7۶ ست
sa 7 و
eae ira موه
jaataso specications
57
1587
Blotogieal
Variation
ne
3
cw
23
6
22
22
23
us
0
na
2
تسه ان
ow on abbreviations:
ologle variation
Vw = within
berweensubject blogic variation - ولگ
desirable specification for imprecision 1
lesirable specification for inaccuracy
TE= desirable specification for allowablo total onor
1 Desoxycatso
عوهت مهو
0
0
00
Acid Bheoprtsin
Antichymatrypsin
و
ماه
1
Introduction to Risk
‘Analysis and
Analytical Quality
Management
Induction to
Quality Design and
Planning Online
صفحه 28:
Biological Desirable
Variation specification
CVw وله ۱( 800 8۸
5 Glucose 64 29 22
s- Urea 123 183 6.2 5.5 15.7)
S- Creatinine 14.7
3 40 89
27 40 85
0
209 012 105 10 279
5 Triglyceride
CVg = between-subject biol
desirable specificati:
B = desirable specification for inaccuracy
TE = desirable specification for allowable total error
صفحه 29:
wey ene BLE eS mel
0 es bate bata
۱ nee ep as
جدا سازى سرمها
۳-کنترل دقت دستگاهها و تستهای انجام شده
كنترل صحت دستكاهها و تستهاى انجام شده-؟
et Sac ep ened ی را
بررسی و انجام کالیبراسیون -۶
|
صفحه 30:
Cre ry pecan
ظروف با حجم مناسب
عارى از تداخلات مواد واكنش دهنده د
داراى درب تا از تبخير نمونه جلوكيرى
صفحه 31:
7- كنترل طريقه نمونه كيرى و تخليه نمونه ها و نيز
تا
© زمان ناشتایی در تستهای ویژه
" تخلیه خون به داخل لوله به آرامی از جدار لوله
- گذشت زمان مناسب جهت لخته شدن خون (نیم ساعت)
AUTO) WY OES trees mo corer an re Ypce| een coe y Ni
7 زمان کافی و مناسب جهت جدا شدن سرم از لخته خون
- استفاده ۱
صفحه 32:
(Precision) <3. J رك
آيا جوابهاى دستكاه ما تكرار يذير است با خير ؟
ا ا ا eS MO ee a Sa
--بک نمونه سرم با پارامترها و پا اندکسهای خونی کمتر از محدودة نرمال
نمونه سرم با پارامترها و یا اندکسهای در محدودة نرمال
یک نمونه سرم با پارامترها و یا اندکسهای بیشتر از محدودة نرمال
eee EC a ee ae eae ede cee dodo لل
سيس كرفتن ميانكين از سه لا0بدست آمده و مقايسه با كيت و ارزيابى دستكاه
صفحه 33:
0
* آيا جوابهاى دستكاه به داده مورد انتظار نزديك است؟
۱
به هر داده
ب- استفاده از آزمون کنترل دوبل
صفحه 34:
من جاء بالخشنه فله عفر آشتالها
Recs ل Pee
1۹
سوره انعام ۰ آیه ۱۶۰
صفحه 35:
-3S$D -2SD -ISD X +150 +250 +0
صفحه 36:
تفسير قوانين وست كارد در منحنى لوى جنينكف
سال ١98١ براى تفسير نتايج آزمايشكاه تشخيص طبى توسط وستكارد
يايه ريزى شد
جابجابى ( 51910 :
كر ا داده متوالى در يك طرف خط ميانكين قرار كيرند
علت : خطای سیستماتیک
كرايش ) (Trend
ene 5a ne een eos Sh ا
علت : خطای سیستماتیک
صفحه 37:
10
کتترل سطح دی
x3
سم
۰ د مور
x سس =
ورد
مد
مير
123456789
10
23456489
دود
مكدر
xasp
صفحه 38:
تفسیر : احتمال صحیح بودن جواب كمتر از /١ يس نتايج
صفحه 39:
حالت اول : هر دو پاسخ دو کنترل خارج از 2510
حالت دوم : تکرار مجدد کنترل نیز خارج از 2510
OAS كو مس ۳۳۹ : نتایج غیر قابل
صفحه 40:
3/4 56789 10
صفحه 41:
ال ل ل لت
] gels
تفاوت دو كنترل بيشتر از 5 يا دو قانون ١ 5 در دو جهث
6789 10
صفحه 42:
ل مر
0000
صفحه 43:
تفسير قوانين وست در منحنى لوى جنينئقف
حالت دوم : در دو روز متوالى هر دو سطح كنترل خارج از 15
lees le ل ل ا ل EONS MB cE
1234567%9 10
صفحه 44:
1
ات ای سرت ی ی رل کاس
صفحه 45:
تفسیر قوانین وست گارد در منحنی لوی جنینگ
حالت دوم: در هر دو کنترل پنج نقطه متوالی در یک سوی
میانگین
۱ 2 3 4 5 6 ۸9 0 123456789 10
صفحه 46:
۳-7 cesses iessssstesiessesssess .
+Osd 89.8
0 6۹9
deo x
0 و
Mo. لمم وم و
69 لم مم مم م م ل ل a
نتایج روز چهارم خارج از محدوده God - قرار می گیرد نتایج آن روز
کاری قبل قبول تیست (1 35)
صفحه 47:
نتایج روز نهم با توجه به سیر صعودی هفت خوانده قابل قبول نیست (
(Trend
صفحه 48:
با توجه به قرائت ۷ خوانده در یک طرف محور میانگین نتایج روز دهم
قابل قبول نیست (قانون ۴ 501۴ -:)
صفحه 49:
X#2SD
X+ISD
x
1 :2 ۵ ۲ 5 6 7 8 9 0
صفحه 50:
مثال ۵
X-ISD
X-28SD
مود
صفحه 51:
10
89
مثال۶
2 3 4 5 6
X#3SD
X+28SD
X+ISD
X-ISD
X-28SD
X-3SD
صفحه 52:
نرمال
10
مثاا ۶
89
2 3 4 56
1
+350
+250
+50
X-ISD
X-2SD
X-3SD
صفحه 53:
مثال 7
16 9 8 7 که 5 ۷ 35 25 1
صفحه 54:
صفحه 55:
استفاده از آزمون کنترل دوبل (650: ۱6216ا0)
بصورت روزانه و در بیمارانی که تست بالاتر از حد نرمال
RCC Cres)
ages انجام.
te ee et sy ne
در ابتدا و انتهای کار آزمایش بروی آن انجام می شود
00
ROM Se poe enor
صفحه 56:
ا ل ۱
aad ل ا ا ل ال لا
كاليبراتورها
تا ۱
#*» توجه به عدم تغییر رنگ ریجنت ها
Fe arte ا ELL
دقت در تبخیر وبالهه سرم کنترل و کالیبراتورهایی که درب آن باز
می ماند
هر ویال باید دارای مشخصات کامل شامل نام » شرکت سازنده .
ay ی Fe ey lars coy isl) gare Cel
صفحه 57:
بررسى و انجام كاليبراسيون -م
ل ا لك
ل ل Oey
510000 ان or ۵
۱ eck
صفحه 58:
۱ Cats eee het Scan
سرویس های دوره ای دستگاه
صفحه 59:
محاسبه میانگین و انحراف معیار
۳ 2
nea > ah sp = Sai — mean)
7 71 -1
SD*100
mean
CV% =
صفحه 60:
محاسبه میانگین و انحراف
معیار با ماشین حساب آماری
صفحه 61:
محاسبه میانگین و انحراف معیار با اکسل
1 ابتدا اعداد مورد
نظر خود را در یک
ستون در نرم افزار
اکسل وارد نمایید.
مر مه مرجم جرب ها SEBS GEE BIR Se
صفحه 62:
محاسبه ميانكين و انحراف معيار
با اكسل
2- براى محل
خانه بعنوان
میانگین و یک
خانه بعنوان
انحراف معیار
نامگذاری کنید
lu
3
201
201
8
99
9%
104
96
95
8
3
109
95
1
97
38
0
x
0
un
2
3
1
16
7
5
2
2
صفحه 63:
محاسبه میانگین و انحراف معیار با اکسل
۰-3 ۴۵۳۵۲۵0 ۱356۲۲ را در منوی ۲۵۲۳۱۱۷۱85 کلیک
۳ _ِ(«(9(9(9
7 Home Insert Pagelayout = Formulas | 5هم
f © 66686 @
Insert | AutoSum Recently Financial Logical Text Date& Lookup& ۱
Function + Usedy + 0 + يي ا
Function Library
823 3 ra
1 Glu Chol 1 Urea
2 105
3 101
4 101
5 98
صفحه 64:
Search for a function:
‘Type a brief description of what you want to do and then click
3 |
Or select a category: | Statistical ۹
9 Statistical
از گزینه های
زير آن
AVERAGE
AVERAGE(number1,number2,...) 7 5 برا
Reta the average aritetc neon) ofits ramets, which cn be rember or میانگین انتخاب
names, arrays, or references that contan numbers, ۲
می شود
[ سک لشكفسا]
صفحه 65:
محاسبه میا انحراف معیار با |
یانگین و انح
5- پس از نمایش این پنجره کل من فرع یی
شود و سپس !0 تا میانگین در خانه مورد نظر قرار
1036 0 99 راز از 0005/10 >
وو -
Returns the average (arithmetic mean) of ts arguments, which can be numbers or names, arrays, or references that
contain numbers.
Numberi: number1,number?,... are 1 to 255 numeric arguments for which you want the
average.
Coos) Genes)
صفحه 66:
Search for a function:
‘Type a brief description of what you want to do and then dick و
Go
Or selecta category: Statistical
‘Select a function:
[SMALL
STANDARDIZE
STDEV.P
STDEV.S ِ
۵
570۴۷۴۸
STEX x STDEVA
‘STDEVA(value1,value2,...)
انجا م فى text. | 9A نی سا نوها وميه standard devin based on 2 seme ساسكا
‘Text and the logical value FALSE have the value 0; the logical value TRUE has the
value 1.
Ges) Gort)
صفحه 67:
محاسبه میانگین و انحراف معیار با اکسل
در نهایت
میانگین و
انحراف معيار 5 6
برای 20 داده 95 7
اول ما محاسبه 101 20
مى 2235 99 21
22
X 99 |23
3.340344 580 و2
25
Sheets “Sheet? “Sheets “#37 1د 45 كل
صفحه 68: