پاورپوینت
بهداشت و مراقبت‌های بهداشتی

پاورپوینت کتاب سلامت وبهداشت دوازدهم درس ششم بیماری‏های غیرواگیر

فهرست مطالب: بخش اول هشت 8اصل کلی تدریس اصول جهانی و چهارده 14مهارت های جهانی یاددهی یادگیری بخش دوم پاورپوینت کتاب سلامت وبهداشت دوازدهم درس ششم بیماری‏های غیرواگیر از صفحه 49 تا 66 تعداد اسلاید:60 درست همانند میکل آنژ که فکر می کرد درون هر قطعه سنگ مرمر، کالبد فرشته ای محبوس شده است . من هم فکر می کنم درون هر دانش آموز ، کودکی باهوش محبوس شده است. مرواکالینز برگرفته از کتاب توانمندی ها نهان اثر آدام گرنت این فایل مناسب است برای : 1مناسب برای دبیران مدارس در ایران وخارج از کشور 2-مناسب برای و دانشجویان در ایران وخارج از کشور 3-مناسب برای دانش آموزان متوسطه دوم و کنکوری ها 4- مناسب برای معلمان ومدارس خاص استعداد های درخشان و... 5- ویژه معلمان جوان وتوانمند بیماری‏های قبی عروقی به سن یا جنس خاصی اختصاص ندارند و همه افراد در هر سن و جنسی ممکن است در معرض ابتلا به آن‏ها قرار گیرند. به هرگونه بیماری که دستگاه گردش خون را تحت تاثیر قرار دهد بیماری قلبی-عروقی گفته می‏شود و شامل بیماری‏های قلبی، بیماری‏های عروقی مغز و کلیه و بیماری‏های عروق محیطی می‏باشد. با سخت و تنگ شدن عروق خونی، چربی، کلسترول و مواد دیگر با هم جمع شده و تشکیل ماده موم مانندی به نام پلاک می دهند. گاهی سطح پلاک‏های چربی در جدار شریان‏های کرونر ترک می‏خورد و دچار پارگی می‏شود. این پدیده باعث تجمع پلاکت‏ها (نقش: انعقاد خون در هنگام خونریزی) می شود و یک لخته خون را در اطراف پلاک ایجاد کرده و جریان خون مسدود می‏شود . بکارگریی تم، افکت ها، تصاویر و اشکال متحرک بسیار زیبا نوع فایل PowerPoint pptx قابل ویرایش و آماده پرینت می باشد

محمد فایق مجیدی دهگلان

صفحه 1:
پاورپوینت کتاب سلامت وبهداشت همه رشته ها درس ششم: بیماریهای غير وا كير از صفحه ‎۴٩‏ تا ۶۶ تعداد اسلاید:۶۰

صفحه 2:

صفحه 3:
فهرست مطالب: بخش اول هشت ۸اصل کلی تدریس اصول جهانی و چهارده ۱۴مهارت های جهانی یاددهی ياد كيرى بخش دوم پاورپوینت کتاب سلامت وبهداشت دوازدهم همه رشته‌ها درس ششم: بیماری‌های غیرواگیر از صفحه ۴۹ تا ۶۶ تعداد اسلاید:۶۰

صفحه 4:
درست همانند میکل آنز که فکر می کرد درون هر قطعه سنگ مرمر» . کالبد فرشته ای محبوس شده است + من هم فکر می کنم درون هر دانش آموز کود کی باهوش محبوس شده است مرواکالینز ركاف از نی من را توت

صفحه 5:

صفحه 6:
۵-اصل استفاده از حواس 2 ۶- اصل داشتن معلومات لازم و کافی ۷- اصل توجه به تفاوتهای فردی ۸- اصل راهنمایی 22-4 جك جك جر

صفحه 7:
چهارده مهارت جهانی تدریس: ۷- مهارت در تشخیص مشکلات | دانشآموزان در فهم مطالب ۸ مهارت در تشويق دانش آموزان ۱- مهارت در جلب توجه دانشآموزان ۲- مهارت در توضیح مطلب و نحوهی بیان ۳- مهارت پرسش و انطباق سؤال با سطح درک فراگیران ۴- مهارت در صدا از نظر زیر و بم نمودن آهنگ کلام با توجه به محتوای ‎Ply‏

صفحه 8:
چهارده مهارت جهانی تدریس: ۰۰ 1۲- مهارت در بهکارگیری ۱ کارافزارهای آموزشی ٩-مهارت‏ در قداوم بخشيدن ‎٠١‏ ۱۳ نیارد ‎Se‏ ‏بر توجه دانش آموزان | دادن وقت به یادگیری و ‎-١‏ مهارت در کسب مشارکت ‏ ۰ دانش آموزان دانش آموزان ۴- مهارت در برنامه‌ریزی Oe Relea " و طرح درس دانش آموزان

صفحه 9:
چهار ویژگی خاص در تدریس وجود دارد که عبارت است از ‎١‏ - وجود تعامل بين معلم و دانش آموزان. ۲- فعالیت براساس اهداف معین. ۳- طراحی منظم با توجه به موقعیت و امکانات. ۴- ایجاد فرصت و تسهیل 2-55 —— = |

صفحه 10:
فصل سوم: پیشگیری از بیماریها i درس ششم: بیماربهای غیرواگیر

صفحه 11:
آا ميدانيد؟ ۶ الحاطبق آخرين آمار منتشر شده از سوی وزارت بهدا شت. شایع ترین سرطانها در کل کضور مه در زلان» به خرلیب سرطانهای سین روده بزرگه پوسته ده و تيروئيدء و شایعترین آنها در مردان» سرطانهای معده. پوست. پروستات. روده بزرگ و مثانه است! آسامروزه ۷۶ درصد مرگومیرهای ایرانیان ناشی ۳1 3 ۳۹ ‎wel Gad Gl tye clea‏ اج عروقی؛ سرطان» سکته و بیماریهای تنفسی | & ‎ful‏ = ‎lA‏ آی. وی متعلق به گروه جمعیتی, نژاد و یا ملیت خاصی نیست. بلکه هر انسانی در صورتی که در معرض تماس با ویروس اچ. آی. وی قرار گیرد میتواند مبتلا به آن شود ! ‎ ‎

صفحه 12:
ه اطلاعات و مشاهدات شما دربارة خبرهای بالاء در محل زندگی‌تان جیست؟ * بیماری چیست و دلایل آمار بالای یماری در جامعه ما کداماند ؟ بیشترین علت مرگ و میر در جامعه ما مربوط به کدام بیماری‌ها است؟ و آبا میت

صفحه 13:
بیماری لت بماری در تعطه مقایل سلامت قرار دارد به کون ه ای که می د وان بماری را ود الامت وهی کر لس بیماری به هرگونه حالت ناخوشایند و رنج آوری گفته می شود که احساس تندرستی را دچار اختلال کند. الس انسان بیمار از درد ناشی از اختلال در کار اندامهاء به هم خوردن وضعیت طبیعی بدن؛ ضعیف شدن اعضای بدن و خطراتی که در زمان محدود و يا طولانی آسایش جسمىء روانی و حیات او را تهدید میکند در رنج به سر میبرد. آشایماری عممون سلامت ترجات محلفی دارد كبه از سلامتى نا أستانه مرگ را دربرمی گیرد: 5 باییماری با در آستانه مرك | ‎١‏ 7 7 با پیماری شدید 7 ‎ees‏ د ند ظاهرا سالم | كاملا سالم به طور کلی بیماری ها به دو كروه واكير و غيرواكير طبقه بندى مى شوند.

صفحه 14:
4 در طی سالیان اخيرء در زمینه کشف و ساخت واکسن ها و داروها موفقیتهای چهمگیری به دست آمده که باعف شده است تا م یزان بیماری های واگ یر وعفونی به عنوان علل اصلی مرگ و ناتوانی به ویژه در کودک‌ان کم شود و با افزایش امید به زندگی» جمعیت سالمندان افزایش یابد. اما از طرفی دیگر فا توسعه اقتصادی, صنعتی و گسترش ارتباطات موجب ماشینی شدن زندگی و تغییراتی در زندگی مانند کم تحرکی, رژیم غذایی نامناسب. مصرف دخانیات ۰ است که در نتیجه باعث شده درصد بیماری های غیرواگ 9 مزمن یابد.

صفحه 15:
سرطان‌ها 71۱۳

صفحه 16:
بیماری غیرواگیر آسابیماریهای غیرواگیر به بیماربهایی گفته میشود که اساسا عامل مشخصی ندارند. مثلا توسط یک عفونت حاد ایجاد نمیشوند بلکه به جای یک عامل مشخص, چند عامل خطر در بروژآن ها نقش دارند. * عوامل خر شامل عوامل شناحته شده اجتماعی» محیطی و رفتاری تیه که خطر با احتمال ابتلا به یک بیماری با آسیب,را افزایش ‎aie cae‏ ‎cos ِ el‏ اند و حذف و کنترل ‎igl‏ میتواند ماع از بروز ‎ees ase‏ قلبی ‎Ss‏ ‏دیابت و ۲۰درصد سرطانها شود. ‏بیماری‌های غ ه دلیل شیوع این ‎ ‏كير شايع در محل زندكى شنا كدارائدة ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 17:
a 6 ‏بیماریهای قلبی-عروقی‎ 7 ۳ ۳ 5 ۳ * بیماریهای قبی عروقى به سن يا جنس خاصى اختصاص ندارند و همه افراد در هر سن و جنسى ممكن است در معرض ابتلا به آنها قرار كيرند. ‎F‏ به هركونه بيمارى كه دستكاه كردش خون را تحت تائير قرار دهد بيمارى قلبى-عروقى كفته ميشود و شامل بيماريهاى قلبى. بيماريهاى عروقى مغز و كليه و بيماريهاى عروق محيطى میباشد. ‏© بر اساس مطالعات و مشاهدات خود. برخى از علايم و نشانههاى بيمارىهاى قلبى ‏ عروقى رأ ‎ ‎

صفحه 18:
بیماریهای قلبی-عروقی ۲ قلب اساسا یک پمپ عضلانی توخالی به اندازه مشت دست است که در سراسر عمر بدون توقف خون را به سراسر بدن پمپ میکند. *#*قلب در طول عمر به طور متوسط حدود ۲۰۰ میلیون لیتر خون را پمپ *#قلب در طول روز بيش از صدهزار بار ‎ile‏ يت طرف ‎Bite jp‏ اكسيزن و مواد غذايى را به بافت ها و اعضای بدن برساند و از طرف دیگر خون بازگشتی از اندامهای بدن را یرای اکسیژن گیری به ریه ها برساند. شریان کروثری أت ر

صفحه 19:
a 9 ‏بیماریهای قلبی-عروقی‎ سا عضله قلب برای انجام وظایف خود به مواد غذایی و اکسیژن نیاز دارد که به وسیله دو شریان اصلی تغذیه کننده قلب به نام شریانهای کروتر راست و چپ و رگهای خونی کوچکتری که از آن جدا شدهاند و روی سطح قلب را میپوشانند, تغذیه ميشود.

صفحه 20:
بیماریهای قلبی -عروقی وا سا انسداد رگهای کرونر (تغذیه کننده بافت قلب) بيشترين عامل مرك و مير در بیماریهای قلبی می باشد. در این بیماری بسه دلیسل رسسوب تدریجی کلسترول و سایر چرببهای موجود در خون و مواد دیگر در دیواره داخلی شریانهای کرونره دیسواره داخلی رگها کوچکتر و تنگتر شده و جریان خون رسانی به بافتها کم و يا حستی \ قطع ميشود. 4 لسابه این حالت که خون کافی به ۷ میگویند که سبب ایجاد درد قلبی ميشود (آنژین صدری).

صفحه 21:

صفحه 22:
سا کهولت سن وسابقه خانوادگی بیماری ار سا فشار خون بالا لس اختلالات چربی خون سا اضافه وزن و چاقی سا عدم تحرک سا بیماری دیابت لا استعمال دخانیات ** در بین عوامل خطر بیماریهای قلبی-عروقی, فشار خون بالا و اختلالات چربی خون از مهمترین عوامل خطر هستند که باید به طور منظم از نظر پزشکی بررسی شوند.

صفحه 23:
این عوامل را درباره خود و والدینتان بررسی پیشگیرانه را پیشنهاد کنید. سابقه خانوادگی بیماری قلبی زودرس فشارخون با لشتراز ۱۴۰/۹۰ میلی‌مترجیوه) كم تحركي مصرف سیگار روزانه اضافه وزن و جاقی از ۵ واحد. مصرف رون جامد و. ديت مصرف الكل wel تغذيه ناسالم (لمصرف ميوه و سيزى كمتر| ۳

صفحه 24:
در پرس‌وجو درباره سابقه فامیلی بیماری قلبی به #بیماری قلبی *بیماری قلبی بدانید خود در ارتباط ابأ بيمارىهاى قلبى ‏ عروفی فقط دانستن اینکه صورت ارثئى در بين افراد خانواده شما منتقل مىشود. كافى و تكران كننده يست سابقه فاميلى بيمارىهاى قلبى - عروقى زودرس در صورتی در شما وجود دارد که : عروقی در بای بردر شم در سنين بابي تر از 0 سال تشخیص داده نید پا عروقی در مادر يا خواهر شما در سنین پایین تر از ۶۵ سال تشخیص داده شد پا

صفحه 25:
ای ۱۳ ۳ ه دامنه طبیعی فشار خون چیست؟ ‎Le‏ فشار خون در طول روز نابت یا متغیر است؟ 07 ه عواملی که فشار خون را الا می‌برد. کدمند؟ \

صفحه 26:
فشار خون سا فشار خون طبیعی ۱۲۰/۸۰ است. سا ۱۲۰ میلیمتر جیوه نشان دهنده فقشار سیستولی (ماکزیمم) است که همزمان با پمپ خون به بیرون توسط قلب ایجاد = ميشود. ۸۰ میلیمتر جیوه فشار دیاستولی (مینیمم) است که همزمان با استراحت ‎Saf‏ ‏قلب میان دو ضربان وجود دارد.

صفحه 27:
Q وضعيت بدن فعالیت مغز 0 فعالیت گوارشی لا فعالیت عضلانی لس تحریکات عصبی لس پربودن مثانه دمای محیط Q Qa ميزان ضدا ‎FO hoe ee er‏ دارو

صفحه 28:
* در صورتى كه ركهاى بدن توانايى انقباض و انبساط طبيعى خود را به هليل رسوب جربيها در ديواره خود از دست ‎pledge Ell ah AOS Cae a pein call UE aay‏ حفس در ایس شرا فشارخون بالا ميرود و اگر فشارخون به طور دائمی بالاتر از حدطبیعی باشد به آن فشار خون بالا گفته می شود. vi ‎eae)‏ نامناسب ‎gD‏ بالاى «قسال ‏] سابقه خانوادكى ‎his Gye ‏الا كم تحركى ‏از عوامل خطر ابتلا به فشار خون بالا هستند.

صفحه 29:
**فشار خون اولیه سالها بدون علامت است و معمولا زمائی علامتدار میشود که بر اندامهای حیاتی مانند مغز, چشم. کلیه. قلب تاثیر گذاشته و به آنها آسسیب رسانده باشد. در اين صورت گاهی ممکن است با علایمی همچون علایم زیر بروز کند: اسردرد در ناحیه پسسر لسأسركيجه. تارى و اختلال ديد اخستگی زودرس و تبش قلب آساتتگی نفس شبانه و يا هنكام فعاليت ‎gloss]‏ قفسه سينه

صفحه 30:
درصورت داشتن بيمارى فشارخون بالا. بايد به پزشک مراجعه کرد و برای پیشگیری و کنترل فشارخون بالا به عواملى همجون عدم مصرف دخانيات و الكل. عدم مصرف غذاهای چرب و پرنمک. کنترل وزن درحد مطلوبء فعالبت بدنى كافى و منظم؛ داشتن رزيم غذابى همراه با مصرف ميوه و سبزى بهمقدار کافی» کنترل و مدیریت خشم و استرس و ۰.. باید توجه داشت. میزان توصیه‌شده نمک مصرفی در طول یک روز به شرح زیر است » افراد زیر ۵۰ سال برابر با ۵ گرم » افراد بالای ۵۰ سال برابر با ۲ گرم »با محاسبه تقریبی میزان نمک مصرفی خود در طول یک روز: تمک مصرفی» روش‌های اصلاعی عود را پیشنهاد نید . به‌ست آمده را با میزان توصیه شده مقايسه كنيد ودر صورت بالا بودن مي

صفحه 31:
قلبی-عروقی. دیاب جربى هاى خون کلسترول باطا (کلسترول بد) 11101 (كلسترول خوب) تری گلیسرید مقدار قابل قبول ‎Mg/dl‏ ‎<Yoo‏ ‏۳> ‏۰ مردان 2۵۰ زنان ۵۰ > مرز خطر ‎Mg/dl‏ Yoo LY We 104 ۱۵۰-۹ لاجر تیا ماد خدای ال دای سس را ها ۳ مقدار آن در خون افزایش مییابد ممکن است سبب آسیب به عروق بدن شود. علاوه بر این میتواند باعث افزايش خطر ب_روز بیماریهای نوع ۲ و سرطان نیز شود. مقدار خطرناک ‎My/dl‏ ‏2۰ ‏2۶۰ مردان کمتر از ۲۰ زنان کمتر از ‎De‏ Sy

صفحه 32:
‎ow 6 5 ۳ ۳ %‏ * کلسترول: ماده ای از جنس چربی است که در تمام سلولهای بدن وجود داشته و بیشتر . آن در داخل بدن و در کبد ساخته می شود و بقیه آن با مصرف غسناهای پرچسرب وارد ‏بدن هى شود ‎HDL *‏ این نوع چربی باعث شده تا کلسترول از جدار داخلی رگها جدا شود و به همین دلیل به آن میگویند. سطح این چربی با بروز بیماریهای قلبی- ‏عروقی رابطه عکس داشته و افزایش آن باعث کاهش این بیماریها ميشود. ‎LDL &‏ با افزایش ماما خون خطر ابتلا به بیماری های قلبی -عروقی افزایش می یابد زیرا بخشی از ان در خون اکسید شده و در دیواره رگ ها رسوب کرده و باعث تنگ ‎ ‏و مسدود شدن مسیر رگ ها می شود و به آن گفته میشود. * تری گلیسرید: با بالارفتن ترى كليسريد در خون . سطح ,1110 در خون كاهش ياقته و بنايراين خطر ابتلابه بیماری های قلبی -عروقی افزایش می یابد.

صفحه 33:
نقش چربیهای رژیم غذایی در بروز بیماریها ** در یک رژیم غذایی سالم. ۱۵ تا ۳۰ درصد كل انرزى دريافتى روزائه از طريق مصرف جربيها تامين ميشود. در حاليكه برخى افراد با مصرف زياد جربى در برنامه غذايى روزانه. خود را در معرض ابتلا به بيماريهاى قلبى-عروقى و ساير بيماريهاى مزمن همجون انواع سرطانء ديابت و ... قرار ميدهند. ** برای جلوگیری از افزايش جربيهاى خون توصيه ميشود افراد ضمن رعايت رذيم غذایی مناسب, فعالیت بدنی کافی نیز داشته باشند. ** در رژیم غذایی مناسب علاوه بر رعایت تعادل در دریافت میزان جربى؛ به نوع چربی موجود در مواد غذایی نیز توجه ميشود. ُوبى هاى اشباع شده we a?

صفحه 34:
انواع چربیهای موجود در مواد غذایی الااسيد هاى جرب اشباع اسيدهاى جرب اشباع موجب بالا رفتن سطح كلسترول و احتمال ابتلا به بيماريهاى قلبى-عروقى ميشود. بنابراين توصيه ميشود در برنامه غذايى روزانه. مصرف أنها محدود وكم شود. 2 | شکل۶. اسیدهای جرب ثبب ‎we‏ د | My Ag.

صفحه 35:
انواع چربیهای موجود در مواد غذایی وا آسااسیدهای چرب غیراشباع این اسیدهای چرب موجب کاهش سطح کلسترول؛ سطح بآ و تری گلیسرید خون میشوند. از این رو توصیه می شود به جای سایر روغنهای خوراکی استفاده شوند.

صفحه 36:
انواع چربیهای موجود در مواد غذایی ‎Ag‏ لا اسيدهاى چرب ترانس اسیدهای چرب ترانس موجب افزایش ‎LDL‏ و کاهش 111 میشوند. بنابراین مصرف زياد آنها با بالارفتن احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی ارتباط مستقیم دارد توصيه مى شود در هنكام خرید روغن ها به برچسب آنها دقت شود تا میزان اسیدهای جوب ترانس آنها تا حد امکان در جد صفر با کمتر از ۵ درصد باشد. این اسیدها در روغن های نباتى جامد موجوه در غذاهای مرج دف فير نيياك غذاهای آماده و برخی از کرههای گیاهی (مارگارینها) وجود دارد

صفحه 37:
فعاليت 8 : كفت وكوى كروهى © در تصویر زیر برچسب غذایی چند نوع روغن نشان داده شده است. بر اساس میزان و نوح چربی آنها را مقایسه کنید.

صفحه 38:
پایان قسمت اول از درس ششم (تا صفحه ۵۸)

صفحه 39:
0 اعباس ‎a HIS‏ سنگیی با درد در وبط قفسه سینه که به طیر ناگهانی آغاز می شود و بیش از چند قیقه امه می یاب دقيقه ادامه مى يا ما درد ققسه سیته لس عرق سرد. لا رنگ بریدگی پوست. ot gO eva esa آتا ضعف و خستگی بدون علت و بض سریع یا نامنظم سا انتشار درد به شانه ها .گردن,بازوها و فک پایین

صفحه 40:
بسباری از افراد گمان می کنند که سکنه قلبی همواره به شکل ناگهانی و شدید اتفاق می فتد. ولی بسیاری از حملات ممکن است به صورت آهسته و با یک درد و ناراحتی معمولی و ملایم شروح شوند که گاهی افراد به دليل ممكن است فقط نشانههابى از درد در بازو و كلو وجود داشته باسد. بنابراين هنكام مواجه شمدن يا هریک از این علایم انجام اقدامات زیر ضروری است : بودن نشانه‌ها از درخواست کمک خودداری می‌کنند. در برخی از بیماران نیز » از هرگونه حرکت و فعالیتی در بیمار جدا برهيز شود. فرد به حالت نشسته یا نیمه خوابیده قرار گیرد و لباس‌های تنگ او را شل کنید. ‎Jie ©‏ در اسرع وفت با پانکارد و يا صندلی چرخ‌دار بهمراکز درمنی وبا بیمارستان منتتل ۹ ‏شود.

صفحه 41:
سردرد ناگهانی شدید ‎cus}‏ دادن ناگهانی بینایی ل) عدم کنترل عضلات و تعادل از دست دادن ناگهانی احساس در بازو: ای صورت لا کیجی ‎Ast‏ ازدست دادن تكلم * در سكته مغزى زمان براى بازكرداندن جريان خون به مغز يسيار كم است دود ۶ ساعت ات ‎(dirt‏ در صورتی که هر یک از علایم سکته مغزی در فرد مشاهده گردد؛ مهمترین اقدام رساندن وی به بیمارستان است.

صفحه 42:
).6 نظم فشارخون :دشر الى ‎Se alc‏ رد وجود تا اند لازم است هر دوسال یک‌بار فشار خون توسط پزشنک کتتل شود و در صورت با بودن؛ تحت نظر پزشک قرار یرد 1. برهيز از مصرف دخانيات (سيكار, قلیان,پپ و...) و مشروباتالکلی . حفظ كلسترول و قند خون در حد مطلوب به كمك رزيم غذابى مناسب. ؟. حفظ وزن مطلوب : در افرادی که داراى اضافه وزن هستند. كاهش 0 تا ‎٠١‏ درصد وزن نقش مهمى در كنترل خطر سكته خواهد داشنت. ۵ فعاليت بدنى و ورزس منظم : فعاليت بدنى در كاهش فشار خون بالاء كلسترول بالاى خون. اضافه مزر است. روزاهانجام دادن ۲۰ اي ۶ دقبقه فعالیت پنی با ددت متوسط بدطور ىكد وزن ود سیب افزایش ضربان قلب و ننفس شود و فرد بنواند به راحتى صحبت ‎AS‏ توصیه ده است. ۶ شرکت در انا ‎pase jolly pis Sty‏ جرى خون

صفحه 43:
‎ee‏ و ‏مهم ترین دلایل افزایش بروز سرطان ‎ ‏آسافزایش تعداد سالمندان با توجه به بلارفتن سن امید به زندگی زیرا بسروز سرطان با افزايش سنء افزايش مییابد. ‏لسأتغيير در شيوه زندكى مانند مصرف دخانیات, غذاهای چرب و پر کالری و کم تحرکی آساعوامل محیطی همانند هوای آلوده. استفاده از کودهای شیمیایی در فعالیتهای کشاورزی: افزودنیهای شیمیایی موجود در مواد غذایی و... ‏© بیماری سرطان چیست و آیا ‏بیماری قابل پیشگیری و درمان است؟ ‏ه کدام یک از سرطان‌ها در محل زندگی شما شایم‌تر هستند؟ علت آن چیست؟ ‎ ‎

صفحه 44:
‎gel‏ بدن أنجا ‎aly jl yc Sou Jy ayy‏ مكرر ب| برخي عرامل مستعد كنا بلا يه ‏سسرطانء بررز خط در تفسيم سلول به وجود بد ويك سلول طبعى ب يك اسلول ‎Lag‏ ود ‎La lala a ca Jog‏ سكول اجهش أنه تفسيم و به دو سكول جديد هو شود و دبكر از دستورها و علائم راخلى, که مش باه بل یود ای راد زنجرای ‎mtd yo aca Ul JS yo So gly)‏ رتيب امه م بابد نا جلي كد همان يك ‏نمی‌کند و بای همادگی با وهای دی سلول موذى به تودداى أز سلوزها كه اتومورة ‎Jub Sy Je a‏ لول جهن دیش دق ‎rh‏ ‎pS pth ‎ ‎

صفحه 45:

صفحه 46:
گاهی أبن تومورها خوش خيم أل و رشد نمى كنند. ولى درصورنيكه رشد کند و سیم شوند و سلولهاى طبيعى اطراف خود را از ین يرئه وب نقاط دبكر بدن هم دست‌الدازی کنده تیور اپاخیم) محسوب bya فرچه نومورهای بدخیم ‎HS ae,‏ و بزرگتر شوند. جلوی رسيدن مواد غذابى و اكسيرن را به سلول هاى سالم مىكيرند وبا يشرفت سرطانه سلول فى سالم م ميرئد و عملكرد و سلامت يمار ازبين مورود. أكر جلوى اين فر اند كرفنه شود رظان هبرگ میناد ‎a.‏

صفحه 47:
تومور در ديوارة معده شکل۱۰. مراحل رشد ومور د سرطان معده

صفحه 48:
به سرطان را کاهش دهد. ** ۳۰تا ۴۰ درصد سرطان ها با حفظ وزن مطلوب, تغذیه های تغذیه ای صحیح , تحرک بدنی و پرهیز از مصرف د. الکل قابل پیشگیری هستند. © سرطان اگر به موقع تشخیص داده شود. قابل درمان می باش با انجام خودآزمایی و غربالگری صورت می گیرد. ** از آزمایش های شایع غربالگری می توان به موارد زیر اشار ۷ ماموگرافی در تشخیص سرطان سینه پاپ اسمیر در : سرطان دهانه رحم ۷ آزمایش خون در تشخیص سرطان پروستات در مردان ۲ آزماییش خون مخفی در مدفوع ۲ کولونسکوپی در تشخیص سرطان روده

صفحه 49:
۳ابتلای اقوام درجه یک به سرطان <تغییر در خال های پوستی ‎eo”‏ های بدون بهبود ۶پیدایش توده در هرجای بدن <سرفه و گرفتگی طولانی مدت صدا <اختلال بلع یا سوهاضمه طولانی <استفراغ یا سرفه خونی اسهال یا یبوست طولانی <خونریزی غیرطبیعی در ادا . مدفوع <بی اشتهایی یا کاهش وزن بی دلیل

صفحه 50:

صفحه 51:
: ‏كام در بيشكيرى از سرطان به شرح زير است‎ ٠١ ‎.١‏ نثانةهاى هشداردهنده سرطان رأ جدى بكيريد و بدموقع به رشك مراجعه کید ‏'.ازمصرف سيكار وقلبان و. .. برهيز كنيد ودر معرض دود أنهاقرار تكيريد. ؟. با كرم ضد آفتاب و بوئش مناسب از بوست خود در مقابل أفتاب محافظت كنيد . ‏؟. روزا ا وعده مبوه و سبزى بخوريد ‎D‏ مصرف روزنه فده شکره نمك و روغن را كاهش دهيد. ۶ وزن خود را كنترل وأن را در حد مطلوب حفظ کنید. ‏۷.روزانه حداقل ۲۰ دقيقه تند رأه برويد. ‏8. از مصرف الكل و استعمال مواد مخدر برهيز كنيد. ‎gb» gous A‏ زا را بشنسید و هنكام قرار كرفتن در معرض أنها خود را محافظت کند. ۰. با خوده دیگران و محبط زیست مهربان ‎seth‏

صفحه 52:
* مواد غذای پس از مصرف در بدن به صورت قند گلوکز در مى آیند قند برای تولید انرژی استفاده می شود. < انسولین هورمونی است که در بدن از پانکراس(لوزالمعده)ترشح شده موجب ورود قند به سلول و استفاده از آن می شود(انسولین مثل کلید ب سلول عمل می کند) ‎O‏ اگر انسولین کم باشد و یا کار خود را به خوبی انجام ندهد. قند وارد نشده و سلول گرسنه می ماند که در نتیجه کار بدن مختل می شود . از دیگر قند خون بالا رفته و به سلول ها و بافت های بدن آسیب می زند. ‎

صفحه 53:

صفحه 54:
* این بیماری در هر سنی ممکن است رخ بدهد ولی عمدتا در سنين رخ می دهد. و از آن جا که بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده می شود به آن دیابت جوانان نیز گفته می شود. این نوع دیابت در اثر عواملی مانند زیر ایجاد می شو, زمینه ژنتیکی ویروس فشارهای روانی اختلال در سیستم ایمنی بدن

صفحه 55:
نوع در اثر عوامل زیر می تواند ایجاد شود: اضافه وزن و چاقی کم تحرکی سابقه فامیلی زمینه ارثی 0" lS) aad به تلی نسولین گافی نیست یا بدن به انسولین

صفحه 56:

صفحه 57:
اي ر هلى ديابث أدبايت معمولا در مراحل أبندانى بدون علامت امستء اما كوكم بل می‌شود. بل بودنفنه خون شاه اصلی بیماری دیابت است. علايم در ييمارآن مينلا به دبابت نوع ۱ سول ندب وگن و شاملبرخوری ‎pide‏ برادرارى» أحساس خستكى زياده كوشدن وزن بدن و لاغرى و ثارى ديد است. اران متلا به دبابت نوع ‎1١‏ اغلب بدون علايت هستن و علايم معمول أن عبار اند از؛ احساس ‎lal Sash SaaS Sloe» Sad‏ سوزنی در نان دست وا کاش وزن ار ‎EE‏ باه ال در یی عفونهایمکر ور در ود زخمها ‎so Say‏

صفحه 58:

صفحه 59:
۳ ae رارف ایا یت

صفحه 60:
: ‏بیشگیری از دپابت غبارت‌اند از‎ AY. ‏برخوردارى از رزيم غذابى متوازن و متعادل‎ .١ ۲ ریز از مصرف غذاهاى ‎cal Sez‏ ۲ مراجعه به رشك منخصص در صورث داشتن عوامل خظر از 2 ۳. حفظ وزن مطلوب 0. انجام فعاليتهاى بدنى روزانه ۶ پرهبر از مصرف دخانیات ۷ کل مظم تن خون

صفحه 61:
و محمد فایق مجیدی دمکلان هستم . ,3 من گاهی می نویسم پس گاهی هستم معلم . دبیر زبان و ادبیات فارسی نگارنده کتاب:به آموزش بدبین نیستم همکارافتخاری مجلات مدیریتی و آموزشی به مدت ده سال

پاورپوینت کتاب سالمت وبهداشت دوازدهم همه رشته ها درس ششم :بیماریهای غیرواگیر از صفحه 49تا 66 تعداد اسالید60: LOGO درست همانند میکل آنژ که فکر می کرد درون هر قطعه سنگ مرمر، .کالبد فرشته ای محبوس شده است ،من هم فکر می کنم درون هر دانش آموز کودکی باهوش محبوس .شده است مرواکالینز برگرفته از کتاب توانمندی ها نهان اثر آدام گرنت هشت اصول کلی جهانی تدریس : -1اصل رشد و آمادگی (شناختی ،اخالقی و )... -2اصل موفقیت -3اصل رغبت -4اصل فعالیت -5اصل استفاده از حواس مختلف -6اصل داشتن معلومات الزم و کافی -7اصل توجه به تفاوت­های فردی -8اصل راهنمایی چهارده مهارت جهانی تدریس : -1مهارت در جلب توجه دانش‌آموزان -2مهارت در توضيح مطلب و نحوه­ی بيان -3مهارت پرسش و انطباق سؤال با سطح درك فراگيران -4مهارت در كيفيت صدا از نظر زير و بم نمودن آهنگ كالم با توجه به محتواي پيام -5مهارت در به كار بردن عاليم غير كالمي -6مهارت در هدايت و راهنمايي دانش‌آموزان -7مهارت در تشخيص مشكالت دانش‌آموزان در فهم مطالب -8مهارت در تشويق دانش‌آموزان به پاسخ‌گويي صحيح چهارده مهارت جهانی تدریس : -9مهارت در تداوم بخشيدن بر توجه دانش‌آموزان -10مهارت در كسب مشاركت دانش‌آموزان -11مهارت در كنترل دانش‌آموزان -12مهارت در به­كارگيري كارافزارهاي آموزشي -13مهارت در اختصاص دادن وقت به يادگيري و دانش‌آموزان -14مهارت در برنامه‌ريزي و طرح درس چهار ويژگي خاص در تدريس وجود دارد كه عبارت است از: -1وجود تعامل بين معلم و دانش‌آموزان. -2فعاليت براساس اهداف معين. -3طراحي منظم با توجه به موقعيت و امكانات. -4ايجاد فرصت و تسهيل يادگيري. فصل سوم :پیشگیری از بیماریها درس ششم :بیماریهای غیرواگیر ‏LOGO آیا میدانید؟ ‏طبق آخرین آمار منتشر شده از سوی وزارت بهدا شت ،شایع ترین سرطانها در کل کشور ما ،در زنان ،به ترتیب سرطانهای سینه ،روده بزرگ ،پوس''ت ،مع''ده و تیروئید ،و شایعترین آنها در مردان ،سرطانهای مع''ده ،پوس''ت ،پروس''تات ،روده بزرگ و مثانه است! ‏امروزه 76درصد مرگومیرهای ایرانیان ناش''ی از بیماریهای غیرواگیر مانند بیماریهای قلبی، عروقی ،سرطان ،س'''کته و بیماریهای تنفس'''ی است! ‏اچ .آی .وی متعلق به گروه جمعیتی ،نژاد و یا ملیّت خاص''ی نیس''ت ،بلک''ه هر انسانی در صورتی که در معرض تماس با ویروس اچ .آی. وی قرار گیرد میتواند مبتال به آن شود ! فعالیت بیماری ‏ ‏ ‏ ‏ بیماری در نقطه مقابل سالمت قرار دارد به گون''ه ای ک''ه می ت''وان بیماری را نب''ود سالمت معنی کرد. بیماری به هرگونه حالت ناخوشایند و رنج آوری گفته می شود که احساس تندرس'تی را دچار اختالل کند. انسان بیمار از درد ناشی از اختالل در کار ان''دامها ،ب''ه هم خ''وردن وض''عیت طبیعی بدن ،ضعیف شدن اعضای بدن و خطراتی که در زمان محدود و یا ط''''والنی آسایش جسمی ،روانی و حیات او را تهدید میکند در رنج به سر میبرد. بیماری همچون س''المت درجات مختلفی دارد ک''ه از س''المتی ت''ا آس''تانه مرگ را دربرمی گیرد: به طور کلی بیماری ها به دو گروه واگیر و غیرواگیر طبقه بندی می شوند. در طی سالیان اخیر ،در زمینه کشف و ساخت واکسن ها و داروها موفقیتهای چشمگیری به دست آمده که باعث شده است ت''ا م''یزان بیماری های واگ''یر وعفونی به عنوان علل اصلی مرگ و ناتوانی به ویژه در کودک''ان کم ش''ود و با افزایش امید به زندگی ،جمعیت سالمندان افزایش یابد. اما از طرفی دیگر توسعه اقتصادی ،صنعتی و گسترش ارتباطات موجب ماشینی ش''دن زن''دگی و تغییراتی در زندگی مانند کم تحرکی ،رژیم غذایی نامناسب ،مصرف دخانیات و ...شده است که در نتیجه باعث شده درصد بیماری های غیرواگ''''یر و مزمن افزایش یابد. نسبتهای مربوط به علل مرگ و میر در ایران ‏تقریبا 76درصد علل مرگ و میر در ایران مربوط به بیماریهای غیرواگیر است. بیماری غیرواگیر ‏بیماریهای غیرواگیر به بیماریهایی گفت''ه میش''ود ک''ه اساسا عام''ل مشخص''ی ندارند ،مثال توسط یک عفونت حاد ایجاد نمیش''وند بلک''ه ب''ه جای ی''ک عام''ل مشخص ،چند عامل خطر در بروژآن ها نقش دارند. عوامل خطر شامل عوامل شناخته شده اجتماعی ،محیطی و رفت''اری هس''تند که خطر یا احتمال ابتال به یک بیماری یا آسیب را افزایش می دهند. اکثر عوامل خطر در بیماری های غیرواگیر شناخته شده اند و حذف و کنترل آنها میتواند مانع از بروز 80درص'''د بیماریهای قلبی-عروقی ،س'''کته مغزی، دیابت و 40درصد سرطانها شود. بیماریهای قلبی-عروقی بیماریهای قبی عروقی به سن یا جنس خاصی اختصاص ندارند و همه افراد در هر سن و جنسی ممکن است در معرض ابتال به آنها قرار گیرند. به هرگونه بیماری که دستگاه گردش خ'''ون را تحت ت'''اثیر قرار ده'''د بیماری قلبی-عروقی گفته میشود و شامل بیماریهای قلبی ،بیماریهای عروقی مغز و کلیه و بیماریهای عروق محیطی میباشد. بیماریهای قلبی-عروقی قلب اساسا یک پمپ عضالنی توخالی به اندازه مشت دست است که در سراسر عمر بدون توقف خون را به سراسر بدن پمپ میکند. ‏قلب در ط''ول عمر ب''ه ط''ور متوس''ط ح''دود 300میلی''ون لی''تر خ''ون را پمپ میکند. ‏قلب در طول روز بیش از ص'''دهزار بار میتپد ت''ا از ی''ک طرف خ''ون سرش''ار از اکسیژن و مواد غ'''ذایی را ب'''ه بافت ها و اعضای بدن برساند و از طرف دیگر خ''ون بازگشتی از اندامهای بدن را یرای اکسیژن گیری به ریه ها برساند. بیماریهای قلبی-عروقی عضله قلب برای انجام وظایف خود به مواد غذایی و اکس''یژن نیاز دارد ک''ه ب''ه وسیله دو شریان اصلی تغذیه کننده قلب به نام شریانهای کرونر راست و چپ و رگهای خونی کوچکتری که از آن جدا شدهاند و روی سطح قلب را میپوشانند، تغذیه میشود. بیماریهای قلبی-عروقی انسداد رگهای کرونر (تغذیه کننده بافت قلب) بیشترین عام''ل مرگ و م''یر در بیماریهای قلبی می باشد. ‏در این بیماری ب'''ه دلی'''ل رس'''وب ت'''دریجی کلس'''ترول و سایر چربیهای موجود در خون و مواد دیگر در دی''واره داخلی شریانهای کرونر ،دی''واره داخلی رگها کوچکتر و تنگتر ش''''ده و جریان خون رسانی ب'''ه بافتها کم و یا ح'''تی قطع میشود. ‏ب''ه این حالت ک''ه خ''ون ک''افی ب''ه عض''له قلب نمیرس''د ،ایس>کمی قلب میگوین'''د ک'''ه سبب ایجاد درد قلبی میشود (آنژین صدری). بیماریهای قلبی-عروقی با سخت و تنگ شدن عروق خونی ،چربی ،کلسترول و مواد دیگر با هم جمع شده و تشکیل ماده موم مانندی به نام پالک می دهند. ‏گاهی سطح پالکهای چربی در جدار شریانهای کرونر ترک میخورد و دچار پارگی میشود .این پدیده باعث تجمع پالکتها (نقش :انعق''اد خ''ون در هنگ''ام خ''ونریزی) می شود و یک لخته خون را در اطراف پالک ایجاد کرده و جریان خون مسدود میشود . با ادامه نرسیدن خون به بافت قلب یا مغز سبب آسیب دائمی یا مرگ قسمتی از بافت قلب یا مغز می شود (سکته قلبی-سکته مغزی). عوامل خطر ابتال به بیماری های قلبی عروقی کهولت سن و سابقه خانوادگی بیماری فشار خون باال اختالالت چربی خون اضافه وزن و چاقی عدم تحرک بیماری دیابت استعمال دخانیات در بین عوامل خطر بیماریهای قلبی-عروقی ،فشار خون باال و اختالالت چ''ربی خ''ون از مهمترین عوامل خطر هستند که باید به طور منظم از نظر پزشکی بررسی شوند. فعالیت فشار خون باال ‏یکی از شایعترین بیماریهای مزمن در جوامع امروزی فشار خون باال اس''ت و ب''ه عنوان قاتل خاموش از آن یاد میشود ،زی''را عالم''تی ن''دارد ولی ب''ه راح''تی قاب''ل کن'''''''''''''''''''''''''''''''''''ترل اس'''''''''''''''''''''''''''''''''''ت. برای اینکه خون در شریانهای اعضای بدن جاری شود و مواد غذایی و اکس'یژن الزم را ب''ه آنها برساند ب''ه ن''یروی نیاز دارد ک''ه ب''ه آن فش>ارخون گفت''ه می ش''ود. فشار خون فشار خون طبیعی 120/80است. 120 میلیمتر جیوه ،نشان دهنده فش''ار سیستولی (ماکزیمم) است که همزمان با پمپ خون به بیرون توسط قلب ایجاد میشود. 80 میلیم''تر جی''وه ،فش''ار دیاس''تولی (مینیمم) است که همزمان با اس''تراحت قلب میان دو ضربان وجود دارد. عوامل موثر بر فشار خون: وضعیت بدن فعالیت مغز فعالیت گوارشی فعالیت عضالنی تحریکات عصبی پربودن مثانه دمای محیط میزان صدا مصرف دخانیات ،الکل ،چای ،قهوه و دارو عوامل موثر بر فشار خون: در صورتی که رگهای بدن توانایی انقباض و انبساط طبیعی خود را به دلیل رسوب چربیها در دیواره خود از دس''ت بدهند ،قلب باید با شدت و قدرت بیشتری فعالیت کند تا خونرسانی به بدن را به خ'''وبی انجام ده'''د ،در این شرایط فشارخون باال میرود و اگر فشارخون به طور دائمی باالتر از حدطبیعی باشد به آن فشار خون باال گفته می شود. ‏الکل ‏تغذیه نامناسب ‏سن باالی 50سال سابقه خانوادگی ‏مصرف دخانیات کم تحرکی از عوامل خطر ابتال به فشار خون باال هستند. فشار خون: ‏فشار خون اولیه سالها بدون عالمت است و معموال زمانی عالمتدار میشود ک''ه ب''ر اندامهای حیاتی مانند مغز ،چشم ،کلیه ،قلب تاثیر گذاشته و به آنها آس'''یب رسانده باشد .در این صورت گاهی ممکن است با عالیمی همچون عالیم زیر بروز کند: ‏سردرد در ناحیه پسسر ‏سرگیجه ،تاری و اختالل دید ‏خستگی زودرس و تپش قلب ‏تنگی نفس شبانه و یا هنگام فعالیت ‏دردهای قفسه سینه :اختالالت چربی خون چربی یکی از مواد غذایی اصلی برای سالمت است اما هنگ''امی ک''ه مقدار آن در خون افزایش مییابد ممکن است سبب آسیب ب'''ه عروق بدن شود .عالوه بر این میتواند باعث افزایش خطر ب''''روز بیماریهای قلبی-عروقی ،دیابت نوع 2و سرطان نیز شود. :انواع چربی های موجود در خون کلسترول :ماده ای از جنس چربی است که در تمام سلولهای بدن وجود داشته و بیشتر آن در داخل بدن و در کبد ساخته می شود و بقیه آن با مصرف غ''ذاهای پرچ''رب وارد بدن می شود. :HDL این نوع چربی باعث شده تا کلس''ترول از ج''دار داخلی رگها ج''دا ش''ود و ب''ه همین دلیل به آن کلسترول خوب میگویند .سطح این چربی با بروز بیماریهای قلبی- عروقی رابطه عکس داشته و افزایش آن باعث کاهش این بیماریها میشود. :LDL با افزایش LDLخون خطر ابتال به بیماری های قلبی –عروقی افزایش می یابد زیرا بخشی از ان در خون اکسید شده و در دیواره رگ ها رسوب کرده و باعث تن''گ و مسدود شدن مسیر رگ ها می شود و به آن کلسترول بد گفته میشود. تری گلیسرید :با باالرفتن تری گلیسرید در خ''ون ،س''طح HDLدر خ''ون ک''اهش یافته و بنابراین خطر ابتال به بیماری های قلبی –عروقی افزایش می یابد. نقش چربیهای رژیم غذایی در بروز بیماریها در یک رژیم غذایی سالم 15 ،تا 30درصد کل انرژی دریافتی روزان''ه از طری''ق مصرف چربیها تامین میشود ،در حالیکه برخی افراد با مصرف زیاد چ''''''ربی در برنامه غذایی روزانه ،خود را در معرض ابتال ب'''''ه بیماریهای قلبی-عروقی و سایر بیماریهای مزمن همچون انواع سرطان ،دیابت و ...قرار میدهند. برای جلوگیری از افزایش چربیهای خون توصیه میشود افراد ض'''من رعایت رژیم غذایی مناسب ،فعالیت بدنی کافی نیز داشته باشند. در رژیم غذایی مناسب عالوه بر رعایت تعادل در دریافت م''یزان چ''ربی ،ب''ه ن''وع چربی موجود در مواد غذایی نیز توجه میشود. انواع چربیهای موجود در مواد غذایی اسید های چرب اشباع اسیدهای چرب اشباع موجب باال رفتن سطح کلسترول و احتمال ابتال به بیماریهای قلبی-عروقی میش''ود .بن''ابراین توص''یه میش''ود در برنام''ه غذایی روزانه ،مصرف آنها محدود وکم شود. انواع چربیهای موجود در مواد غذایی اسیدهای چرب غیراشباع این اسیدهای چرب موجب کاهش سطح کلسترول ،س''''طح LDLو تری گلیسرید خون میشوند .از این رو توصیه می شود به جای سایر روغنهای خوراکی اس''تفاده شوند. ‏این اس''ید های چ''رب در روغن زیت''ون، روغن بادام زمینی ،مغزها و ماهی چ'''رب از جمله قزل آال و سالمون وجود دارد. انواع چربیهای موجود در مواد غذایی اسیدهای چرب ترانس اسیدهای چرب ترانس موجب افزایش LDLو کاهش HDLمیشوند .بنابراین مصرف زیاد آنها با باالرفتن احتمال ابتال به بیماریهای قلبی-عروقی ارتباط مستقیم دارد. توصیه می شود در هنگام خرید روغن ها به برچسب آنها دقت شود ت''ا م''یزان اس''یدهای چرب ترانس آنها تا حد امکان در حد صفر یا کمتر از 5درصد باشد. ‏این اسیدها در روغن های نباتی جام''د موجود در غذاهای سرخ شده ،ش''یرینیها، غذاهای آماده و برخی از کرههای گیاهی (مارگارینها) وجود دارد. فعالیت پایان قسمت اول از درس ششم (تا صفحه )58 نشانه های سکته قلبی ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ احساس فشار آزاردهنده ،سنگینی یا درد در وسط قفسه سینه که به طور ناگهانی آغ'از می ش'ود و بیش از چن'د دقیقه ادامه می یابد. درد قفسه سینه عرق سرد رنگ پریدگی پوست تنگی نفس تهوع گیجی ضعف و خستگی بدون علت و نبض سریع یا نامنظم انتشار درد به شانه ها ،گردن،بازوها و فک پایین سکته قلبی عالئم سکته مغزی ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ سردرد ناگهانی شدید ازدست دادن ناگهانی بینایی عدم کنترل عضالت و تعادل از دست دادن ناگهانی احساس در بازو ،پا یا صورت گیجی ناکهانی ازدست دادن تکلم در سکته مغزی زمان برای بازگرداندن جریان خون به مغز بسیار کم است و مدت زمان طالیی برای نجات فرد تنها حدود 3ساعت است. در صورتی که هر یک از عالیم سکته مغزی در فرد مشاهده گردد ،مهمترین اقدام رساندن وی به بیمارستان است. گام برای پیشگیری از بیماریهای قلبی -عروقی6 سرطان مهم ترین دالیل افزایش بروز سرطان ‏افزایش تعداد سالمندان با توجه به باالرفتن سن امی''د ب''ه زن''دگی زی''را ب''روز سرطان با افزایش سن ،افزایش مییابد. ‏تغییر در شیوه زندگی مانند مصرف دخانیات ،غذاهای چرب و پر کالری و کم تحرکی ‏عوامل محیطی همانند هوای آلوده ،استفاده از کودهای شیمیایی در فعالیتهای کشاورزی، افزودنیهای شیمیایی موجود در مواد غذایی و.... سلول های سرطانی پیشگیری از سرطان به مجموعه اعمالی گفته می شود که احتمال ابتال به سرطان را کاهش دهد. 30 تا 40درصد سرطان ها با حفظ وزن مطلوب ،تغذیه سالم ،عادت های تغذیه ای صحیح ،تحرک بدنی و پرهیز از مصرف دخانیات و الکل قابل پیشگیری هستند. سرطان اگر به موقع تشخیص داده شود ،قابل درمان می باشد.این کار با انجام خودآزمایی و غربالگری صورت می گیرد. از آزمایش های شایع غربالگری می توان به موارد زیر اشاره کرد: ‏ ‏ ‏ ‏ پاپ اسمیر در تشخیص ماموگرافی در تشخیص سرطان سینه سرطان دهانه رحم آزمایش خون در تشخیص سرطان پروستات در مردان آزمایش خون مخفی در مدفوع کولونسکوپی در تشخیص سرطان روده :عالئم هشداردهنده سرطان ‏ابتالی اقوام درجه یک به سرطان ‏تغییر در خال های پوستی ‏زخم های بدون بهبود ‏پیدایش توده در هرجای بدن ‏سرفه و گرفتگی طوالنی مدت صدا ‏اختالل بلع یا سوهاضمه طوالنی ‏استفراغ یا سرفه خونی ‏اسهال یا یبوست طوالنی ‏خونریزی غیرطبیعی در ادار ،مدفوع ‏بی اشتهایی یا کاهش وزن بی دلیل دیابت مواد غذای پس از مصرف در بدن به صورت قند گلوکز در می آیند و از این قند برای تولید انرژی استفاده می شود. انسولین هورمونی است که در بدن از پانکراس(لوزالمعده)ترشح شده و موجب ورود قند به سلول و استفاده از آن می شود(انسولین مثل کلید برای سلول عمل می کند) اگر انسولین کم باشد و یا کار خود را به خوبی انجام ندهد ،قند وارد سلول نشده و سلول گرسنه می ماند که در نتیجه کار بدن مختل می شود ،از طرفی دیگر قند خون باال رفته و به سلول ها و بافت های بدن آسیب می زند. انواع دیابت دیابت نوع یک این بیماری در هر سنی ممکن است رخ بدهد ولی عمدتا در سنین پایین رخ می دهد. و از آن جا که بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده می شود به آن دیابت جوانان نیز گفته می شود. این نوع دیابت در اثر عواملی مانند زیر ایجاد می شو.د: زمینه ژنتیکی ویروس فشارهای روانی اختالل در سیستم ایمنی بدن دیابت نوع دو این دیابت ،شایعترین نوع دیابت می باشد و در سنین بزرگسالی آغاز می شود، به همین دلیل برخی پزشکان به آن دیابت بزرگساالن نیز می گویند. دیابت نوع در اثر عوامل زیر می تواند ایجاد شود: اضافه وزن و چاقی کم تحرکی سابقه فامیلی زمینه ارثی عوامل خطر دیابت نوع دو محمد فایق مجیدی دهگالن هستم من گاهی می نویسم پس گاهی هستم معلم ،دبیر زبان و ادبیات فارسی نگارنده کتاب:به آموزش بدبین نیستم همکارافتخاری مجالت مدیریتی و آموزشی به مدت ده سال
49,000 تومان