پاورپوینت
پزشکی و سلامتبیماری‌هاتغذیه

پاورپوینت عوامل خطر تغذیه ای در اختلال چربی خون

ب س م ا هلل الرحمن الرحیم به نام خدا عوامل خطر تغذیه ای در اختالل چربی خون کلسترول چیست؟ • یک ماده طبیعی است که در بدن ساخته می شود. • 75%کلسترول بدن که در جریان خون قرار دارد توسط کبد ساخته شده و %25باقیمانده توسط غذاها به بدن وارد می شود. • افزایش سطح کلسترول خون برای سالمتی انسان مضر است ولی سطح طبیعی آن برای ادامه زندگی انسان الزم است (برای ساخته شدن غشار سلولها و هورمونها) • یک سوم بالغین در دنیا سطح کلسترول خون باالیی دارند (گزارش )CDC • کلسترول باال در شریان های بدن مستقر و روی هم جمع شده و سبب تصلب شرائین (سفتی عروق) می شود • محدود شدن عبور جریان خون و در نتیجه مشکالت قلبی بعلت نرسیدن خون کافی به قلب مانند حمالت قلبی وسکته انواع کلسترول خونن وعیاز ک لسترولخوناستک ه • LDLی ا ک لسترولب د : مایل ه رسوبدر دیواره ع روقب دندارد. ب ت • گلبولهای سفید خون با این نوع کلسترول خون ترکیب شده و پالک عروقی تشکیل می دهند که سبب تنگی عروق می شود • حداکثر میزان قابل قبول آن در افراد در معرض خطر 100 mg/dlاست • حداکثر میزان قابل قبول آن درسایر افراد mg/dl 130است • در افرادی که بیماری قلبی دارند این میزان باید به کمتر از 70کاهش یابد • :HDLک لسترولخوبجلویت جمع ک لسترولب د را درخون م یگ یرد • هر چه میزان این کلسترول در خون باالتر باشد بهتر است • مقدار mg/dl 40و باالتر در مردان و mg/dl50و باالتر در زنان می تواند به کاهش خطر بیماریهای قلبی کمک کند. • مقدار کمتر از این دو مقدار عامل خطری برای بیماریهای قلبی عروقی می باشد کلسترول مواد غذایی • دل ،جگر ،قلوه ،مغز • کره • تخم مرغ • گوشت گوسفند • پنیر خامه ای • سبزيجات • ميوه ها غالت • حبوبات صفر • مصرف غذاهای پرچرب تنها عامل افزایش سطح کلسترول خون در برخی افراد نیست • در تعداد زیادی از افراد ،ژنتیک عامل اصلی است • شکل ژنتیک این بیماری بنام هایپرکلسترولمی خانوادگی نامیده می شود که سبب کلسترول خون باال می شود چه عواملی ،خطر را افزایش می دهند؟ قابل کنترل: – رژیم غذایی با چربی اشباع باال ،ترانس باال و کلسترول باال – مبتال بودن به اضافه وزن و چاقی – شیوه زندگی نشسته و بی تحرک غیر قابل کنترل: – جنس (در زنان پس از یائسگی خطر افزایش می یابد) – سابقه خانوادگی • زنان عموما بعلت هورمون استروژن سطح HDLباالتری دارند (کال سطح کلسترول خون پایین تری دارند) • با افزایش سن ،سطح تری گلیسرید خون افزایش می یابد • با افزایش سن ،نیاز زنان به رژیم غذایی سالم و وزن مناسب برای مدیریت و کنترل کلسترول خون افزایش می یابد کلسترول و کودکان • سخت شدن عروق از دوران کودکی شروع می شود و می تواند منجر به بیماریهای قلب عروقی در بزرگسالی آنان شود • کودکانی که سابقه گرفتگی عروق قلبی یا هر نوع بیماری قلبی یا کلسترول باالی خون یا سکته قلبی در والدین یا پدربزرگ و مادر بزرگهایشان دارند باید کلسترول خونشان کنترل شود • کودکان باید تشویق به عادات و رفتارهای زیر شوند: – ورزش منظم – وزن مناسب و ثابت – رژیم غذایی سالم و کم چرب – میوه و سبزی کافی – درمان فشار خون باال و دیابت در موارد تشخیص داده شده عوارض کلسترول خون باال • بیماریهای قلبی • انسداد مجرای خون توسط پالکهای جدا شده از رگها و کاهش خون رسانی به مغز و قلب • حمله قلبی • سکته مغزی • مرگ راههای کاهش کلسترول خون رژیم غذایی پر فیبرداشته باشید اثرات مصرف زیاد سبزی و میوه ،غالت کامل ،حبوبات و دانه ها: – کاهش LDL – کمک به کاهش وزن :خواص فیبر – احساس سیری طوالنی مدت – کاهش کلسترول پروتئین ها را درست و سالم مصرف کنید مصرف گوشت قرمز را کاهش و مصرف ماهی و گوشت بدون چربی ماکیان را افزایش دهید: – تمام چربیها و پوست را قبل از پخت از گوشت جدا کنید – غذاها را بجای سرخ کردن ،آب پز کرده یا با حرارت مستقیم بپرید – چربی موجود در خورش ها و آبگوشت را قبل از سرو کردن جدا کنید – تا حد امکان روغن کتلت و کوکو را بعد از پخت بوسیله دستمال یا کاغذهای جاذب روغن بگیرید – تا حد امکان از مصرف گوشتهای فراوری شده مانند هات داگ ،سوسیس،ژامبون ،ناگت مرغ و گوشت ،حتی با عنوان «کم چرب» خود داری کنید – ماهی های چرب مانند سالمون که حاوی امگا 3باالیی هستند سبب .می شوند HDLکاهش تری گلیسرید خون و تنظیم – پروتئین سویا برخی اثرات مفید دارد و سبب کاهش LDLو تری گلیسرید می شود HDLو افزایش رژیم کم کربوهیدرات مصرف کنید • کاهش مصرف سیب زمینی و افزایش مصرف دانه ها و غالت کامل و برنج قهوه ای • کربوهیدرات برنج سفید ،دانه های سفید(بدون سبوس) و نان سفید سبب افت سریع قند خون و گرسنگی می شود – سبب بهبود میزان HDLخون می شود. – سبب کاهش وزن می شود – مهم در تولید انرژی – دارای کیفیت های متفاوت کاهش وزن • کمک به کاهش کلسترول LDLو تری گلیسرید و افزایش ( HDLاضافه وزن و چاقی سبب افزایش ) LDL • کاهش فشار خون • کاهش خطر حمالت قلبی و سکته • کاهش فشار بر مفاصل و رباط ها ترک استعمال دخانیات • سبب کاهش HDL • افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی و سکته • با ترک سیگار HDLافزایش می یابد ورزش • سبب افزایش HDLتا %6و کاهش LDLتا %10 • 40دقیقه ورزش مانند قدم زدن ،شنا ،دوچرخه سواری به تعداد 3تا 4بار در هفته ،روی کلسترول خون اثرگذار خواهد بود • برنامه منظمی برای ورزش داشته باشیم دارو درمانی برای تنظیم کلسترول خون • گاهی تغذیه سالم و ورزش منظم برای تنظیم کلسترول خون کافی نیست • اغلب در موارد سطح باالی کلسترول ناشی از نوع وراثتی • ارجاع این موارد به پزشک برای شروع دارو درمانی برای پیشگیری از حمالت قلبی و سکته کلسترول تام • در تست کلسترول ،کلسترول توتال بدن شامل LDL,HDL, VLDLاندازه گیری می شود • مقدار طبیعی آن mg/dl 200و یا کمتر است • مقادیر باالتر از mg/dl 200به معنی عامل خطر بیماریهای قلبی می باشد. تری گلیسرید • نوعی چربی موجود در خون است. • سطح طبیعی آن کمتر از mg/dl 150است. • سطح mg/dl 200و باالتر تری گلیسرید در خون می تواند خطر بیماری های قلبی و سندرم متابولیک که خود عامل خطر بیماریهای قلبی ،دیابت و سکته است را افزایش دهد. عوامل خطر زمینه ساز تری گلیسرید باال – چاقی – دیابت – سیگار – الکلیسم – بی تحرکی /نداشتن فعالیت بدنی – ژنتیک – مصرف زیاد چربی های اشباع – برخی بیماریها و داروها راه های کاهش تری گلیسرید خون • تعادل وزن (چربی های تجمع یافته در بدن منبع تری گلیسرید هستند) • محدود کردن غذاهای حاوی شکر زیاد (انواع نوشابه ها)حتی میوه های خیلی شیرین • محدود کردن غذاهای نشاسته ای (نان ،سیب زمینی ،غالت و برنج و )... • استفاده از چربی های مفید برای سیر شدن (روغن زیتون و روغن مغزدانه ها) برای مهار گرسنگی • پرهیز از مصرف الکل • ورزش و تحرک برای جلوگیری از تجمع موضعی چربی • استفاده از مواد پروتئینی در وعده غذایی خالصه • چربی های خون دو نوع هستند :کلسترول و تری گلیسرید • کلسترول عمدتا در کبد ساخته می شود • کلسترول باالی خون یا منشا ژنتیک و یا اکتسابی (مواد غذایی) دارد • عوامل کنترل کننده کلسترول خون علبارتند از :غذاهای پرفیبرمانند میوه ها و سبزی ها ،غالت کامل ،فعالیت بدنی و ورزش، کاهش وزن • عوامل افزاینده کلسترول خون :انواع غذاهای چرب ،لبنیات پرچرب ،گوشت قرمز ،کربوهیدراتها ،استعمال دخانیات ،بی تحرکی ،چاقی • تری گلیسرید باال زمینه ساز بیماریهای قلبی و سندرم متابولیک است. • عوامل زمینه ساز تری گلیسرید باال عبارتند از چاقی ،دیابت ،سیگار ،الکلیسم ،بی تحرکی ،ژنتیک ،مصرف زیاد چربی های اشباع و برخی بیماریها و داروها • راههای کنترل تری گلیسرید عبارتند از :کنترل وزن ،محدود کردن مصرف چربی های اشباع ،مواد شیرین و نشاسته ای و ورزش موفق باشید
32,000 تومان