پاورپوینت
تغذیهپزشکی و سلامتکودک و نوجوانزنان و زایمان (بارداری)

پاورپوینت تغذیه در بیماری های مادر و کودک

صفحه 1:
به نام خدا

صفحه 2:
سر فصل مطالب نقش رژیم غذایی در پیشگیری از بیماری ها ۶ اصول تنظیم رژیم غذایی ™ بررسی ارزیابی تغذیه نوزاد و مادر باردار طبقه بندی رژیم عادی بیمارستانی و درمانی ۶ جدول غذایی و لیست جاشنین ها < ارتباط غذا و دلرو > تغذیه در عفونت و اسهال تغذیه نوزادان نارس << تغذیه زنان باردار و شیرده( جراحی چاقی. پرفشاری خون. دیابت.کم خننی 9

صفحه 3:
متابولیسم انرژی از دیدگاه تغذیه ای انرژی مترادف با کالری است دریافت انرژیی :کالری از کربوهیدرات؛ پروتئین چربی و الکل به دست می آید. کل کالری دریافتی از غذا می تواند به وسیله ضرب کردن کل گرم این مواد غذایی به کالری به ازای گرم به دست آيد. يعنى لام(" برای الکل ۰ ,لام برای کربوهیدرات و پروتنین و ,۳/6 برای چربی مصرف انرژیی: بدن انرژیی را برای فعالیت های غیر ارادی و فعالیت های فیزیکی ارادی استفاده می کند. وجود ويتامين ها برای متابولیسم انرژی الزامی است با اينکه کالری تولید نمی کنند. متابولیسم انرژیی از طریق آنابولیسم و کاتابولیسم (مصرف انرژیی برای سنتز ترکیبات و شکست مواد مغذی غذایی برای تولید انرژی )دانمی انجام می شود. زمانیکه غذا برای تامین لنرژی مورد نیاز در دسترس نیست ذخایر بدن برای آزادسازی انرژی می شکنند

صفحه 4:
تغذیه در باردارری تغنیه قبل از لقاح نقش عمده ای در موفقیت بارداری دارد. لین نقش در زنان با استفاده مناسب از مکمل فولات. جهت پیشگیری از بروز نقص لوله عصبی ‎Deurd Tube DePevts)‏ 3 در مردان توسط تغذیه مناسب یا استفاده از مکمل های آنتی اکسیدانی محافظت کننده. به منظور تامین اسپرم سالم شروع می شود.آنچه فرد به عنوان غذا انتخاب می کند می تولند اثر بزرگی بر سلامت فرزند وی داشته باشد. استفاده طولانی مدت از رژیم های غذلیی باهدف کاهش وزن منجر به قطع قاعدگی و عواقب آشکار آن در کاهش قدرت باروری می شود.

صفحه 5:
کمیودهای مواد مغذی خاص ممکن است منتهی به تخلیه ذخایر اثرات منفی بر عملکرد بسیاری از روندهای فیزیولوژی و بیو شیمیایی و در نتيجه از بین رفتن مکرر بارطری شود. مصرف زیاد مواد مغذی نیز احتمال دارد منجر به افزایش ذخیره چربی ۰ عدم تخمک گذاری و نازایی ناشی از لفزایش سطح تستوسترون به استروژن شود. زنان مبتلابه تخمدان پلی کیستیک در هنگام بارداری با مشکلات بیشتری مواجه هستند. افزایش هموسیستئین(آسیب به سطح داخل عروقی, اختلالات انعقادی و ایجاد لخته و.) و کمبود ويتامين ©00) نيز با نازايى و از بين رفتن جنين در نوبت های مختلف بارداری رابطه دارند.

صفحه 6:
مرگ و مير پرناتال و وزن هنگام تولد وزن کم هنگام تولد (0 2500 > 4,62 و خصوصا وزن بسیار کم (1500 > ۷,۷۷ ©) از عوامل اصلی مرگ و میر دوره پرناتال (مرگ هلیی که بین هفته ۲۸ بارداری و چهار هفته پس از زایمان اتفاق می لفتد ) هستند. پیشگیری لز برخی از نقص های مادرزادی یا تهدیدهای دوره پرناتال بدون غربالگری ژنتیکی مشکل است اما قطعا می توان در تغذیه نامناسب و عدم وزن گیری مناسب مادر که با 9۷۷ در ارتباط هستند ‎al‏ ایجاد کرد. دو شاخص وضعیت تغذیه مادری که خصوصا ارتباط آنها با وزن هنگام تولد مطرح شده است عبارتند از اندازه مادری (قد و وزن قبل از بارداری) و افزایش وزن هنگام بارداری.

صفحه 7:
اندازه مادری قد بلند و سالم دارای ویژگی لازم برای داشتن فرزندلن درشت هستند . در غیاب بیماری: اندازه بدنی مادری عامل شرطی رسیدن جفت به حد مطلوب است. اندازه جفت شاخصی از سلامت جفتی است که مقدار غذا و لکسیژن حمل شده به جنین تعیین می سبکتری هستند و خطر زایمان نوزاد ‎LBO‏ 2 آنها افزایش می یابد زنان کم وزن دارای جفت

صفحه 8:
افزایش وزن مادر طی بارداری در بارداری یک قلو متعلق به زنی با وزن طبیعی » کمتر از نصف افزلیش وزن مربوط به جنین. جفت و مایع آمینوتیک و بقیه مرتبط با بافت های تولید مثل ۰ مایعات. خون و ذخایر مادری است. اين ذخایر به طور عمده از چربی تشکیل شده لند. افزایش تدریجی چربی زیر جلدی در قسمت های شکم. پشت و بالای ران ها یک منبع ذخیره انرژی برای بارداری و شیردهی ایجاد می کند. در بارداری های تک قلو اضافه وزن مناسب به صورت زیر است : كم وزن ۰ ۱۸- ۱۲/۵ کیلوگرم طبیعی ۰ ۱۶- ۱۱/۵ کیلوگرم اضافه وزن ۰ ۱۱/۵ - ۷ کیلوگرم چاق ‏ ۰ ‎۵-٩‏ کیلوگرم

صفحه 9:
اندازه گیری 0001) وزن به کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد به متر ۱۸۵ < Gin ۲۴۸۹-۸۵ ۲۹۹-۲۵ ‏اضافه وزن‎ ۳۹۹-۰ ‏جاقى‎ چاقی بیمارگونه . > ۴۰

صفحه 10:
مکمل های غذایی طی بارداری تکمیل رژیم غذایی مادر در طی باردری ممکن است به صورت دریافت شکل هایی از نرزی: بروتكين» ويتامين يا املاح باشد كه مقدار دريافت معمول روزلنه را افزليش مى دهد. هر قدر وضعیت تغذیه ای زنان نامناسب تر باشد ارتقای رژیم غذایی و مکمل یاری تغذیه ای بر پیامدهای بارداری موثرتر است.

صفحه 11:
انرژی برای حملیت از نیازهای متابولیک بارداری و رشد جنینی زن باردار احتیاح به انریٍی اضافی دارد.در لین دوران مابولیسم تا ۱۵ افزليش مى يابد. طبق 00080 سال ۲۰۰۳ انرژی مورد نیز زان باردر در سه ماهه اول بارداری شبیه زنان غیر باردار است. اما در طی سه ماهه دوم ۲۴۰ - ۳۶۰ كيلوكالرى در روز و در سه ماهه سوم روزاه 117 كيلوكالرى اضافى ديكر بايد دريافت شود. 329 انریی صرف شده در فعالیت فیزیکی ارادی بزرگترین جزء در مجموع انری مصرفی است. فعالیت فیزیکی انرژی مصرفی را به نسبت وزن بدن افزلیش می دهد اما اغلب زنان باردار انرژی مورد نیاز برای افزلیش وزن خود را با آهسته نمودن سرعت کارشان جبران می کنند. بنبرلین ممکن لست کل انرژی مصرفی روزانه به مقدار فاحشی بیشتر از دوران قبل از بارداری نباشد. اک ها

صفحه 12:
عواقب محدودیت انرژی سابقا مردم بر لین اعتقاد بودند که در طی محدودیت های تغذیه ای جنین با هزینه مادر رشد می کند. اما شواهدی از قحطی در کشورهای هلند و آلمان در طی جنگ جهلنی دوم این فرضیه را رد نمود. در حال حاضر لین امر پذیرفته شده است که اگر مادر به میزان کافی تغذیه نشودخود وی به نسبت کمتری از جنین از این وضعیت متلثر می شود. یکی از عواقب محدودیت شدید انرفی افزایش محصولات کتونی است که مناسب نیست.

صفحه 13:
در مادر باردار برای حملیت از ن افزلیش می یلید . نیاز در سه ماهه سوم بارداری به بالاترین حد خود می رسد. در نیمه اول بارداری 86069 پروتئین روزانه ۰۱۶۶ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و در نیمه دوم به ۷۱ گرم در روز افزلیش می یابد. در بارداری های چند قلو برای هر جنین اضافی روزانه ۲۵ گرم پروتئین دیگر باید اضافه شود.

صفحه 14:
کربوهیدرات مقدار ۱۳۵ - ۱۷۵ گرم در روز رای تامین مقادیر کافی کالری رژیم غذلیی پیشنهاد شده تا از تولید اجسام کتونی جلوگیری شود و قند خون را در حد مناسب نگه دارد. فیبر: مصرف روزانه نان ها و غلات سبوس دار» سبزیجات با برگ سبز و زرد میوه های خشک و تازه باید مورد تشویق قرار گیرد تا ملاح و ویتامین و فیبر مورد نیاز اضافی تامین شود. ‎wed ORM‏ 29 بارداری روزانه ۲۸ گرم است.

صفحه 15:
چربی مقدار چربی باید بر اساس انرژی مورد نیاز برای امین افزایش وزن مناسب محاسبه شود. ويتامين ها : مصرف مكمل مولتى ويتامين در قبل يا اوايل باردارى خطر نقص هاى قلبى را در شيرخواران تا 1/69 كاهش ميدهد. از آنجا که لوله عصبی تا روز ۲۸ بارداری (قبل از اينكه زنان از باردارى خود مطلع شوند) بسته مى شود. بنابراین استفاده از مکمل اسیدفولیک قبل از باردری باید شروع شود. ‎ACS)‏ ها ‎

صفحه 16:
مقادير بسيار بالاى ويتامين 660 (۲۵ میلی گرم سه بار در روز)اثرات ضد استفراغ دارد. در چندین مطالعه حدس زده شده که سطوح پایین پلاسمایی ویتامین )با پراکلامپسی و پارگی زودرس کیسه آب رابطه دارد. غلظت وینامین 60 در خون بند ناف انسان با وزن, دور سرء قد هنگام تولد و طول دوره بارداری رابطه دارد.

صفحه 17:
تقریبا ۲۰ گرم کلسیم در طی بارداری ذخیره مى شود كه ۲۵ گرم آن در اسکلت جنین رسوب می و باقی ملند در لسکلت مادر تجمع می یلبد شا احتمالا به ین نیاز کلسیم دوران شیردهی استفاده شود. رین نیاز اضافی به آهن پس از هفته بیستم بارداری رخ مى دهد یعنی زمانی که بیشترین تقاضا از سوی مادر و جنین وجود دارد. مهمترین پیامد های دریافت ناکافی ید افزایش میزان عدم موفقيت بارداری و سقط خودبه خودی

صفحه 18:
تغذیه درب شیردهی 01 لنرییء ماهه ایل‌شیردهی۰ ۳۳ و ۶ ماد دوم ۴۰۰ کیلوکا اریبیشاز زنانغیر باردار لستممکن لستونان‌دارایلضافه ویو چاقینپلییسه تسمام ۳۳۰ - ۴۰۰ کیلوکلریانرٍیلضافه روزلنه ندلشته ‎ath,‏ ذخایر چربی که در طی بارداری در بدن مادر تجمع یافته است روزانه حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ کبلوکالری ی مورد نیز برای حمیت از شیردهی ماههای اول را تامین می کند. در صورت تخلیه لین ذخایر و تمایل مادر به تغذیه کامل یا غللب کودک با شیر خود لازم است انرقى دريافتى برای ادامه شیردهی افزایش یابد. تولید شیر در مادرلنی که از ریم های سخت کم کالری (کمتر از ۱۵۰۰) استفاده می کنند کاهش می یبد نرژ ی دریافتی روزانه در زنان شیرده حداقل ۱۸۰۰ کیلوکالریست .

صفحه 19:
در دوران شیردهی مصرف روزانه ۲۵ گرم پروتئین اضاقی مورد نیاز است. قدار و نوع چربی شیر مستقیما من ننده رژیم غذایی مادر است. برای تکامل مغزی جنین و شیرخوار وجود اسیدهای چرب چند غیر اشباع با زنجیره طولانی در شیر مادر حائز اهمیت است. مقدار ويتامين 1) شیر مادر بستگی به ویتامین دریافتی مادر و درجه مواجهه او با نور خورشید دارد. مقدار کلسیم شیر رلبطه ای با دریافت مادر ندارد. هیچ مدرک قلنع كننده اى مبتى بر لثر افزليش دريافت كلسيم تا حد ۱۶۰۰ میلی گرم در روز بر تغییر تراکم استخوانی مادر یافت نشده است. در طی شیردهی تراکم استخوانی مادر ۳ تا 1۷ کاهش می یابد که پس از خانمه این دوران به سرعت جایگزین می شود. مقدار ید شیر تحت تاثیر میزان دریافت ن در رژیم غذلیی مادر است ,غذاهای دریایی یکی از بهترین منابع ید هستند. مادرانی که از رژیم های سخت گیاهخواری فاقد مقادیر کافی ید پیروی می کنند دارای شیرخواران مبتلا به هیپوتیروئیدیسم ناپایدارند.

صفحه 20:
نیاز به روی در دوران شیردهی بیش از بارداری است. در طی مراحل شیردهی طبیعی مقدار روی شیر مادر به میزان قلبل توجهی در طبی چند ماهه اول بعد از ولد کاهش می یابد به طوريكه از ۲ تا ۲ میلی گرم در روز در ماه سوم بعد از تولد به ۱ میلی گرم در روز می رسد. ورزش و شیردهی: بلید مادران شیرده را تشویق نمود تا چند هفته پس از زلیمان و بعد از برقراری مناسب شیردهی تمرینات ورزشی را دوباره شروع کنند. ورزش های هوازی که ضربان قلب را حداکثر تا ۶۰ تا ۸۷۰ افزلیش دهد اثر مضری بر شیردهی ندارد. عقیده قیلی بر اينکه ورزش های شدید تولید اسیدلاکنیک می کند و طعم آن وارد شیر می شود و بنابراین شیر را غیر قابل پذیرش می نماید ثابت نشده است.

صفحه 21:
تغذیه در نوزادان نارس نوزادان ۱/6060 نیازهای تغذیه ای وییّه ای دارند که ناشی از رشد سریع و تکامل نارس آنهاست. 48۰ شیرخواران (۱/00 در کشورهای در حال توسعه متولد می شوند. به طور کلی شیرخوران با ۳۵ هفته حاملگی و یالاتر می بایست شیر مادر را مصرف کنند. شیرخواران کوچکتر از ۳۲ هفته حاملگی که وزن هنگامتولد اکثر نها ۱۵۰۰ گرم می باشد 6۱660 ( نیزهای تغذيه اى آنها به طور غير عادى بالا مى باشد و ممکن است در آغاز به تغنیه تزریقی نیاز داشته باشند.نوزادان ۱/606 مستعد ابتلا به بیماری های نوزادی بوده و مرگ و میر آنها در ماههای اول زندگی یه مراتب بالاتر از نوزادان طبیعی می باشد.

صفحه 22:
روش های تغذیه ای ۱,90 عده لی تغذیه تمام نوزادان نارس را از راه غیر خوراکی پيشنهاد می دهند. لین روش عوارض تغذیه دهانی مثل پنومونی. آسپیراسیون و .. ندارد ولی عوارض دیگر مثل عفونت عمومی . اختلالات سوخت و ساز و هزینه بالای نیروی انسانی بیشتری را به همراه دارد. تغذیه غير خوراکی اساسا برای آن دسته از شیرخواران نارس که دچار مشکلات یا جراحی روده هستند به کار می رود.( در زمانیکه بیش از سه روز مانع تغذیه خوراکی آنها شود.) در طی مراحل اولیه مراقبت به خصوص در مورد (06)/ل()نه تغذیه خوراکی و تغذیه از راه لوله هیچکدام تحمل نشده و عملی نیستند. از طرف ديكر لين نوزادان به مواد مغذى نياز دارند اكر جه عمل بلع در هفته ۶ حاملگی ظاهر می شود اما فعالیت منظم مری از هفته ۳۴ حاملگی آغاز می شود.

صفحه 23:
ظرفیت معده نوزادان (90را محدود است و اتساع معده سبب اختلال کار ريه مى شود. تغذیه با شیرخشک های ساخنگی صورت می گیرد خصوصا اگر نوزاد در زمان تغذیه روی شکم یا به پهلو قرار گرفته باشد. در بعضی نوزادان (6/ ممکن است مطلوبترین تغذیه از طریق تهلم نمودن روش های گوارشی و تزریقی ان در تغذیه با شیر مادر تخلیه معده سریعتر از باشد ,زیرا تغذیه از راه دهان(لوله) سبب بروز واکنش های اندوکرینی و تحریک جریان صفرا گشته و موجب حفظ بلوغ مخاط روده می گردد. ان داده اند که نوزادان (606/() میتوانند با شیر مادر تغذیه شوند. برخی مطالعات يكين

صفحه 24:
مقادیر توصیه شده مواد مغذی شیرخواران ‎LOO‏ نسبت به نوزادان طبیعی مند انریی ۰ کیلوکالری بر کیلوگرم وزن بدن می باشد. جذب شده از غذاها یه مصرف ساخت بافت های شیرخواران می رسد. اما ی هستند زیرا سرقت رشدشان بیشتر است. انرژی مورد نیاز در روز ۱۲۰ تا ۰ از پروتکی كارايى اين عمل و سطح تحمل بروتئين به نوع يروتئين ‎٠‏ ميزان دسترسى به انرقى و ساير مواد مغذى مثل ”0 ,9ر1“ ,5() بستگی دارد. روزانه ۲/۹ گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن تورین ممکن است برای ۱/660 از اسید آمینه های ضروری باشد چون تولی داخلی آنها کامل نشده است. ‎2٠:‏ ری شیر مادر از چربی تامین می شود. در شیر مادر ۶۰ تا 0۷۰ اسیدهای چرب اشباع نشده با زنجیره طویل می باشند. اسیدهای چرب با زنجیره متوسط (208) -6(6) راحت تر از

صفحه 25:
مقادیر توصیه شده مواد مغذی شیر مادرلن نوزاد © 660 تا ۳ برابر بیشتر از شیر مادران با نوزادان معمولی اسیدهای چرب با زنجیر متوسط دارند. ذخایر آهن شیرخواران (696/() پس از ۶ تا ۸ هفته تخلیه می شود در حالیکه ذخایر آهن نوزادان ,]تا هفته ۱۲ پس از تولد دوام دارد. نوزادان (96,ا از دو ماهگی دچار سقوط غلظت هموگلوبین می شوند. جذب آهن در شیرخواران نارس بیشتر از نوزادان نرمال است . نیاز به ویتامین های محلول در چربی و محلول در آب افزايش پیدا می کند .

صفحه 26:
نقش رژیم غذایی در. پیشگیری از بیماری ها در گذشته به خواص فیزیکی و طبی غذا توجه شده است. در حدود ۲۳۰۰ سال پیش تم" رژيم های غذایی مختلفی را در درمان بیماری ها به کار می برد و اینگونه فکر میکرد که غذا یک جزء است و ترکیبات شیمیایی داخل آنرا نمی شتاخت در قرن هفدهم (2) در سال ۱۶۷۰ دید که در افرادی که دچار کم خونی هستند اگر شرلبی را که در ظروف آهنی تهیه شده مصرف کنند حالشان خوب می شود اما دلیل این اتفاق را نمی دانست. در قرن هجدهم ۸۳۱ که جراح نيروى دريليى انكلستان بود در سال ۱۷۴۰ ملونلنی را که دچار بیماری آسکوربوت شدند رابه ۳ دسته تقسیم کرد وبه یک گروه آب دریا گروهی سرکه و گروه دیگر آب مرکبات داد و دید گروهی که آب مرکبات مصرف کردند حالشان بهبود یافت.

صفحه 27:
تغذیه در بیماری ها تهوع و استفراغ: بیماری صبح گاهی یا تهوع و لستفراغ بارداری 626) در سه ماهه اول بارداری ۵۰ - ‎٩۰‏ زنان بارهر را تحت تأثیر قرار می دهد و معمولا در حدود هفته هفدهم بهبود می یابد. Quen oad Ovwniery it Progeny ‏برنامه غذلیی ساده و به اندازه ممکن است به بهبود نوع معمول لین بیماری کمک کند. در برخی از زنان‎ ‏غذاهای محتوی کربوهیدرات های با هضم آسان در وعده های کوچک خشک و در تعداد دفعات بیشتر‎ ‏شاید بهتر تحمل گردد. در حالیکه در برخی دیگر ممکن است غذاهای پروتئینی حللت تهوع را کاهث‎ ‏دهد. متاسفانه هیچ درمان قطعی برای لین بیماری وجود ندارد و پیشنهاد می شود زنان مبتلا هر چیزی را‎ ‏که باعث کاهش تهوع آنها مى شود بخوردند و از بوهای نامطلوبی که بلافاصله در آنها حالت تهوع ایجاد‎ می کند پرهیز نمایند. سایر عواملی که می توانند باعث افزایش حللت تهوع شوند عبار سروصدا . نور شدید و شرایط بد آب و هوایی:

صفحه 28:
گزارش شده ویتامین 060 علايم را فقط در موارد خفیف تسکین می دهد. . در بسیاری از زنان بوی لیمو کمک می کند تا تاثیر بوهای با سابقه نامطلوب را متوقف سازد. سایر درمان ها عبارتند از خوردن کراکر. چیپس سیب زمینی. نقل های مخصوص, ویتامین (96) ,عصاره زنجبیل غنی شده با اسیدفولیک, کاهش سروصداء طب سوزنی, دوش گرفتن طولائی. اگر تهوع و استفراغ شدی باشد ممکن است کم آبی ایجاد کند و فرد مجبور به بسترى شدن در بيمارستان گردد.که وضعیت تغذیه تا حد زیادی به خطر می افتد. که در این شرایط بهتر است قبل از شروع تغذیه وریدی بهتر است بیمار توسط لوله یه شود زيرا اين روش عوارض کمتری دارد.

صفحه 29:
تغذیه در. اسهال در ممللک روبه رشد حد متوسط بروز اسهال برای فرد جمعیت در حدود یک بار در سال می باشد . اين ميزان در کودکان دو برابر و در کودکان مبتلا به سو تغذیه چهار برابر اسهال موجب کم آبی بدن می شود ولز این طریق می تواند جان کودک را بگیرد در اسهال روده بطور طبیمی کار نمیکند و بابرلین لب و ملاح یا به آهستگی ويا اسلا وارد خون نمی ب مقدار بیشتری آب و املاح همراه مدفوع خارج مى شود ودر نتيجه آب و املاح بدن شوند . بدین ترت كم مى شود . هر جه اسهال شدیدتر باشد . بدن شخص کم آب تر می شود . استفراغ و تهوع نیز ممکن است سیب کم آبی بدن شود . در آب و هوای گرم و حالت شب بدن سریع تر کم آب می شود . با دادن مایعات مناسب قند و نمک میتوان ازعوارض ناراحت کننده اسهال پیشگیری کرد.اگر منحنی وزن کودک اسهالی نشان دهد که وزنش کم شده است به احتمال زیاد ببنش دچار کم لبی شده است که اگر شدید باشد باید ارجاع داده شود.

صفحه 30:
تغذیه در عفوفت بین عفونت و سوء تغذیه رابطه متقابلی وجود دارد به اینصورت که سوء تغذیه باعث کاهش دفاع بدن می شود و عفونت را شدیدتر و طولائی قر می کند. از طرفی عفونت با ایجاد کم اشتهایی . مصرف ذخایر بدن. کاهش جذب غذا و خرافات و عادات غذایی منجر به ایجاد سوء تغذیه می شود. سح عفونت مه سوء تغذیه درما مصرف مایعات فروان. در شیرخولران شیر مادر قطع نشود. مقوی و مغذی کردن غذای کودک, غذا در اولین فرصت. دادن غذای اضافی, مصرف غذاهای حاوی ویتامین [.

صفحه 31:
درمان اسهال: اولین و مهمترین نکته جبران آب و املاحیست که بدن از دست داده است لستفاده از محلول استاندارد 60088 اگر کودک قادر به مکیدن پستان نمی باشد باید شیر دوشیده شود و به او داده شود. کودکی که غذا میخورد باید به فواصل کوتاه و هربار مقدلر کمی از یک غذای نرم و آبکی همراه با املاح غذا بخورد. لجتناب از خوردن غذاهای شیرین و جرب استفاده از موادی که شکم را سفت میکند مانند موزه کته و ماست

صفحه 32:
تغذیه در کم خونی کم خونی تغذیه ای نوعی کم خونیست که به سبب کمبود مواد مغذی ضروری برای تشکیل گلبول های قرمز به وجود می آید. آهن, پروتلین. اسیدفولیک. 616 ويتامين © از جمله مواد مغذی ضروری برای این منظور می باشد. کم خونی را بر اساس شکل » رنگ و اندزه سلول به ۴ گروه تقسیم می کنند ۱) نورموسیتیک - هایپوکرومیک : گلبول های قرمز شکل دارند و در اثر کمبود پروتئین رخ می دهد. ۲ ماکروسیتیک - مگالوبلاستیک : در اثر کمبود ویتامین 266 و اسیدفولیک ایجاد می شود. کم خونی ناشی از اسیدفولیک پس از آهن دومین کم خونی شایع در خلنم هاست. برای پیشگیری مکمل های اسیدفولیک داده می شود. ۲ میکروسیتیک - هایپوکرومیک : در اثر کمبود مس. آهن و ويتامين ©0) رخ می دهد. ۴ پرشکلی یا پولیکوسیتوز : در اثر کمبود انواع مختلف مواد مغذی ایجاد می شود. CS ccd

صفحه 33:
طبق تعريف 001/0 كم خونى زملنى مطرح است كه ميزان هموكلوبين كمتر از |: گروه سنی باشد. کودکان ۶ ماهه تا ۶ ساله : ۱۱ له کودکان ۶ تا ۱۴ ساله : ۱۲ له مردان : ۱۳ ۷/1 ۲ باردار : ۱۱ 0/2 2 اگر ميزان هموكلوبين بيشتر از ‎٠١‏ ۷ و کمتر از مقادیر توصیه ای (01/6) باشد کم خونی خفیف. چنانچه بین ۷ - ۱۰ ۷۷ باشد کم خونی متوسط و کمتر از ۷ ۹/1 را کم خونی شدید می گویند.

صفحه 34:
کم خونی کشنده : نوعى كم خونى ماكروسيتيك مكالوبلاستيك است كه در لثر كمبود ويتامين ©00 ايجاد مى شود که در اكثر موارد ين كمبود به علت عدم وجود فاكتور داخلی در معده به وجود مى أيد. در واقع كمبود 009 باعث اختلال سنتز 000009 و تقسيم سلولى مى شود لذا برخی سلول ها بدون اينكه تقسيم شوند بزرك مى شوند كه اصطلاحا ماكروسيتيك يا مكالوبلاستيك كفته مى شود. کم خونی فقر آهن : ‎le‏ کمبود آهن : A عدم مصرف يا عدم دسترسی & غذاهای محتوی آهن برای مدت طولانی پایین بودن زیست فراهمی آهن افزایش نیاز در هنگام رشد. خونریزی و بارداری بیماری های عفونی و آلودگی انگلی

صفحه 35:
در بین غذاها فقط گوشت آهنی با قابلیت جذب بالایی دلرد. قابلیت جذب آهن از تخم مرغ, سبزیجات و غذاهای گیاهی مثل حبوبات کمتر است . چای به دليل دلشتن تانن جذب آهن را کاهش می دهد. از لبنیات ماست بر جذب آهن تاثیری ندارد. شایع ترین سن کمبود آهن در کودکان ۶ تا ۱۲ ماهه دیده می شود. روش های پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن : ۴ استراتژی عمده وجود دارد : مکمل یاری؛ اصلاح و تعدیل رژیم غذلیی. غنی سازی مواد غذایی» کنترل بیماری های عفونی و آلودگی انگلی

صفحه 36:
منابع غذایی آهن: ۲ چگر و سایر ارگان های غددی کوقت ۲ تخم مرغ ” غذاهلى دريايى #غلات کامل یا غنی شده "میوه های غنی شده ۷میوه های خشک توصیه هایی برای بهبود جذب آهن: مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین 6

صفحه 37:
تغذیه در جراحی اساسا بیمارلنی که تحت جراحی قرار می گیرند. یه لحاظ اینکه استرس جراحی را تحصل می کنند ممکن است علایم مرتبط با بیماری خود نظیر بی اشتهلیی, تهوع. استفراغ سوء جذب و خونریزی که قبل از عمل تجربه کرده اند دچار سوه تغنیه شوند در نتیجه ینگینه افراد ید فورا شناسایی و تحت حملیت های ای پرکالری و چر پ ن قرار داده شوند. معمولا در جراحی های شکم و روده دو تا سه روز قبل از عمل به بیماران غذاهای کم باقیمانده توصیه می کنند تا روده ها خللی باشند. ۲۴ تا ۸ ساعت پس از جراحی تغذیه از سر گرفته می شود. گرچه اولین غذا پس از جراحی به مایعات صاف شده محدود می شود. ولی مطالعات نشان داده است که شروع زودتر غذاهای جامد و سالم هم میتواند در گروه به خصوصی از بیماران, باعث کوتاه شدن مدت بستری بیماران و تسریح بهبودی شود. ۶ وو

صفحه 38:
تغذیه در بیماربان قلبی بیماری های قلبی عروقی ‎Se COO)‏ نهایی مرگ در آمریکا محسوب می شود. آترواسکلروزیسی: آترواسكلروزيس يا تصلب شرائين. علت اصلی شليع ترين بیماری های قلبی عروقی نظیر بیماری کروتر قلب. حمله ایسکمیک. بیماری های عروق محیطی است. در شروع فرایند آترواسکلروز رگه های چربی در نواحی اندوتلیال صدمه دیده که احتمالا در اثر کشیدن سیگار,فشار خون یا قند خون با اجاد شده لند رسوب می کنند و تکثیر سلول های عضلات ساف جدار شریان ها .التهاب و کلسیفیکاسیون و رسوب کلسترول . باعث سخت تر شدن و بزرگ تر شدن لين ركه ها مى شود و يلاك هابه وجود می آیند.پارگی پلاک غیر پایدار باعث تشکیل یک لخته خون در درون شریان و در نتیجه کاهش یا توقف جریان خون به بافت ها می شود که اين مسئله نیز می تواند به صورت آنژین صدری . انفار کتوس میوکارد يا حمله قلبی بروز کند.

صفحه 39:
عوامل خطرزای 0,0 الا افزايش میزان کلسترول خون: کلسترول خون در یک پوشش لیپوپروتئینی پنهان شده و بدینوسیله در خون حمل می شوند چون چربی در خون نا محلول است . کلسترول خوب ۶ یک لسترولخوب بمی‌شود. زیرا نکن اقلعملک رده و کلستریلا ب روزاز سرم يعنىي بد منتقل‌می‌کند. چایی] | بسولی‌هضم چربی‌وجود دارد. میزلن با خطر 60۷/0 رلبطه معکوس‌دارد. که ک-اهشوننو پسرهبز از سیگار و ورزش ی ولیلفزلیش ‎LOL‏ متاسيتد ‏کلسترول بد ‏مراک لستریلد لستویرا كلسترولرا از كبد به دلخ لك ردش‌خونم نتقلمی‌ک ند ‎ ‎ ‎

صفحه 40:
لسن : سن به عنوان یک عامل خطر برای آقایان در آغاز ۴۵ سالگی و خلنم ها در آغاز ۵۵ سالگی در نظر گرفته می شود. ‎O‏ هایپر تنشن: فشار خون بالا يا معادل ۱۴۰/۹۰ ۲7۷ ‏سا سابقه خانوادگی 0070 زودرس ‎»OWO jy»‏ بستگان درجه یک ‎

صفحه 41:
ساير فاکتورهای موثر بر 6010 لس تری گلیسیرید بالای ۲۰۰ ۳70/1 ‎a‏ a بی تحرکی رف فراوان چربی های اشباع. چربی های ترانس و کلسترول و در برابر مصرف کم میوه جات. سیزیجات و غلات کامل لسآ سندروم متابولیک (جاقی شکمی افزایش فشارخونمقاومت به لنسولین) پیشگیری و درمان با رژیم درمانی: یک رژیم غذایی سالم برای قلب. شامل برنامه غذایی متعادل متنوع و پرمغذیست که جهت دستیایی و حفظ وزن مناسب. چربی خون نرمال و کنترل قند خون و فشار خون طرلحی می شود.

صفحه 42:
انجام فعالیت های ورزشی مناسب و توصیه های 601/6 در پیشگیری و درمان لین بیماری اهمیت دارد OVO:(Owertcas Wewt Pssvrtaioa) slo nogh ‏مصرف رژیم غنی از میوه جات و سبزیجات‎ ۲ استفاده از غلات کامل ۲ مصرف ماهی پرچرب ۲ بار در هفته محدودیت دریافت چربی های اشباع و کلسترول v ‏محدودیت دریافت قند اضافی‎ ۷ v محدودیت نمک

صفحه 43:
رژیم غذایی مدیترانه ای : رژیم مدیترانه ای برنامه غذایی دیگریست که مشابه رهنمودهای انجمن قلب آمریکا برای یک رژیم قلب سالم مى باشد. اين ريم عموما مبتنى بر كياهان بوده و غنى از غلات. ميوه جات و سبزیجات می باشد.در لين رژیم روغن زيتون آزادلنه مصرف مى شود و كوشت قرمز در قله هرم قرار دارد. لین رژیم ‎OW cog gly >‏ حاوی چربی بیشتریست اما بیش از نیمی از چربی های آن از نوع پوفا است. بروز بیماری های قلبی عروقی و مرگ و مير ناشى از آنها در کشورهای مدیترلنه ای کمتر از ایالات ‏متحده می باشد. ‎Ce od ‎

صفحه 44:
تغذیه در پرفشاری خون فشار خون بالا یه عنوان بیماری خاموش نام برده می شود و به افزلیش فشار خون مداوم بیشتر یا مساوی ۱۴۰/۹۰ ۷7۳7/۷ تعریف می شود. فشارخون عامل خطرزای عمده بیماری های قلبی ‏ سکته های مغزی, نارسایی کلیوی و بیماری های عروق محیطی است. افزایش فشارخون با عوامل محیطی معینی نظیر دریافت نمک فراون, چاقی: عدم تحرک جسمانى. زياده روى در مصرف الكل و رياقت ناکافی پتاسیم و شاید دیگر املاح معدنی در ارتباط است. تغذیه درملنی نقش مهمی در تنظیم فشارخون دارد. در اشخاص مبتلا به پرفشاری خون که تحت درمان دارویی هستند رژیم غذایی میتواند فشارخون و دوز داروهای مورد نی ار را کاهش دهد.

صفحه 45:
0 کاهش‌وزن وزن بدن یکی از مهمترین شاخص های فشارخون می باشد. کاهش وزن حتی در صورت نرسیدن به وزن ايده كل فشارخون را کاهش می دهد. به علاوه کاهش وزن می تولند نیاز به داروها و به دنبال آن سمیت دلرویی و عوارض جانبی ناخواسته را کاهش دهد و یا رفع نماید. DOW (Oerey Opprowkes & Op Wypertewirn) (15, (Y ۷ لین ریم توصیه می کند که دریاقت سدیم ابتدابه ۲۳۰۰ میلی گرم در روز محدود شود و به تدریج دریافت آن به ۱۵۰۰ میلی گرم کاهش یابد. ”3 _دستیابی | حفظ وزن مناسب v v مصرف رژیم غنی از میوه جات و سبزیجات مصرف فراورده های لبنی کم چرب

صفحه 46:
۲ استفاده از غلات کامل "۲ محدودیت دریافت چربی های اشباع و کلسترول ۷ محدودیت دریافت قند اضافی محدودیت نمک ۲ افزایش دریافت پتاسیم ۲ افزایش مصرف حبوبات و مفزها ۳ افزایش فعالیت جسمانی انجام ۲۰ تا ۴۵ دقیقه ورزش های هوازی متوسط

صفحه 47:
©) عدم مصرف سیگار ©) اجبار بيمار به ترك الكل ©) افزايش دريافت يتاسيم که بر اساس رژیم ,//00909) شامل میوه ها و سبزیجات » غلات کامل» مغزهاء دانه هاء حبوبات است. مثال: گوجه فرنگی؛ برتقال؛ انارء ته خیار» زردالو الوه شليل؛ هلو و ...

صفحه 48:
تغذیه در پرفشاری خون بارداری فشارخون ناشی از بارداری: فشارخون ناشی از بارداری شامل فشار خون حاملگی, پر کلامپسی و اکلامپسی است. هرگاه در دوران بارداری فشارخون برار یا بیشتر از ۱۴۰ بر ‎٩۰‏ میلی متر جیوه باشد اما پروتتین از ادرار دفع نشود تشخیص فشارخون بارداری داده می شود و در نیمه دوم بارداری رخ می دهد.

صفحه 49:
پراکلامپسی توسط فشار سیستولیک پرابر ی از ۱۴۰ میلی متر جیوه یا فشار دیاستول ۰ میلی متر جیوه و دفع ۳۰۰ میلی گرم یا بیشتر پروتتین در نمونه ادرار ۲۴ ساعته تعریف شنده است: در شرلیط فشار سیستولیک ۱۶۰ میلی متر جیوه یا بیشتر یا فشار دیاستولیک ۱۱۰ میلی متر جیوه يا بيشتر همراه با دفع ۵ گرم پروتئین در یک نمونه ادرار ۲۴ ساعته تشخیص پراکلامپسی شدید داده می شود. براكلاميسى به دلیل انقباضات عروقی باعث کاهش جریان خون رحمی. کاهش اندازه جفتو به خطر افتادن جنین می شود. کمبود وب امین ‎D‏ 9 ایجاد پرفشاری خون موثر است.

صفحه 50:
اکلامپسی منجر به حملات تشنجی شدید می شود. در موارذی که اکلامپسی پیشرفت می کند اغلب ans gts gee ‏مرق‎ درمان ای پراکلامپسی: استفاده از مکمل منیزیوم به دلیل برخی مزایای اثریخش در پیشگیری و ان پراکلامپسی و اکلامپسی توصیه شده است. تلاش های قبلی برای درمان پراکلامپسی عبارت بود از محدودیت شدید سدیم و استفاده از مدرها. در لین شرلیط هیچ یک از آنها باعث کاهش فشارخون ۰ محدودیت وزن گیری مادر. يا کم شدن دفع پروتلین ادرار نمی شود. بنابراين أنها جایی در پیشگیری و درمان پراکلامیسی نداند. استفاده از داروهای مدر در لين مبتلایان می تولند منجر به از دست رفتن مایعات و کاهش حجم خون داخل عروقی شود. ب جنین را بیشتر به خطر می اد افت لنریی هم نقشی در پیشگیری لز پرفشاری خون بارداری ندارد.

صفحه 51:
تغذیه در ديابت انواع ديابت: * ديابت نوع ‎١‏ ‏* دیابت نوع ۲ ۰ دیابت بارداری

صفحه 52:
دیابت نوع 1 در زمان تشخیص: * لاغری * تشنگی شدید * تکرر ادرار * کاهش قابل ملاحظه وزن * علت اصلی: تخریب سلولهای بتا پانکراس میزان تخریب سلولهای بتا در افراد متغیر است: معمولا در نوزادان و کودکان سریع و در افراد بزرگسال آهسته

صفحه 53:
کمبود کامل انسولین باعث : * هیپرگلیسمی * پلی اوری * کاهش وزن * دهیدراتاسیون * عدم توازن الکترولیتها * کتواسیدوز * پیک ابتلا: سنین ۱۰ تا ۱۲ سال در دختران و ۱۲ تا ۱۴ سال در پسران 7 سس ‎eT‏ سب

صفحه 54:
دیابت نوع 2 عوامل خطر : * عوامل ژنتيکي ° عوامل محيطي مانند سابقه خانوادگي ابتلا به دیابت» سن بالا. چاقي. بخصوص چاقي شكمي. عدم فعالیت بدني. سابقه پیشین ابتلابه دیلبت حاملگي. اختلال تحمل گلوکز و نژاد

صفحه 55:
ديابت نوع 2 ناشي اژ؛ 7 مقاومت به انسولین * آسیب به سلولهاي بتا میزان انسولین آندون ممکن است طبیعی باشد. کاهش يلبد يا افزییش نشان دهد اما برای غلبه بر مقاومت به أنسولين كافي نيست و باعث هيير كليسمي مي شود. مقاومت به انسولين ابتدا در بافتهاي هدف. اساسا عضله و کبد. مشاهده مي شود. در ابتداء میزان ترشح انسولین بطور جبراني افزلیش مي بابد. امابا پیشرفت بيماري, میزان تولید انسولین‌به تدریج کم می شود.

صفحه 56:
5 در ابتدا هيپرگليسميپس از صرف غذا مشاهده مي شود وچس از ن هیپرگليسمي ناشتا نیز ظاهر حي شود. وقتي ترشح انسولین کاهش مي یلبد. تولید کبدي گلوکز افزلیش بافته. و سبب افزلیش میزان گلوکز در حالت ناشتا می شود.

صفحه 57:
دیابت بارداری * دیلبت بارداري بصورت درجات متفاوتي از عدم تحمل كلوكز در دوران بارداري تعریف مي شود. * در حدود 7 درصد موارد حاملگي رخ مي دهد. زنلني که در پیش از بارداري مورد شناخته شده دیابت هستند در این دسته قرار نمي گیرند. هيلبت بارداري معمولا در سه ماهه دوم و سوم حاملگي تشخیص داده ميشود. در این مرحله. ميزان هورمون آنتاگونیست انسولین افزلیش و مقاوست به انسولین ایجاد مي شود.

صفحه 58:
در بارداری هایی که بیماری عروقی وجود ندارد افزایش قند خون مادر باعث افزليش قند خون رحم و احتمالا درشت شدن جنین می شود افزلیش تولید انسولین جنینی در پاسخ به قند خون مادر رشد اضافی و تجمع بافت چربی را سبب می شود. شیر خواران مادرانی که برای مدت طولانی مبتلا به دیابت نوع یک بوده اند و اختلالات عروقی نیز دارند ممکن است نسبت به شیرخواران زنان غیر مبتلا درشت تر نباشند. پس از زایمان پانکراس شیرخوار به ترشح مقادیر اضافی انسولین ادامه می دهد اما از آنجا که دیگر گلوکز مادری در دسترس نیست بسیاری از شیرخواران ‎epi ay alia gl ole shoud ail‏ اه وند_و در نتیجه نیاز به تز

صفحه 59:
در شیرخواران متعلق به مادران مبتلابه دیلبت بارداری خطر مرگ و میر قبل از تولد» تولك نوزاة ناردس. و غوارض نا از لن افزايش مى يابد. در صورتيكه قند خون مادر به خوبى كنترل نشود شير خوار در معرض خطر درشت بودن يا وزن هنكام تولد بيش از صدك 90 (4000 كرم) قرار مى كيرد. زنليى كه :ديلت باردارق يرا ستريه تمودة لندنتا 15 سال يعد بيشتر در معرض خطر ابتلا به ديابت نوع 2 هستند.

صفحه 60:
درمان دیابت ملیتوس * دیلبت تك بیماری مزمن است که نبازمند تغييراتي در شیوه زندگي مي باشد درمان شامل: * تغذیه درماني : فعاليت بدني دارو درماني ,

صفحه 61:
مستقل | 1 د بخشد شامل: ۴ کاهش انرژی دریافتی ۱ پیگیر هت هیدرات دریافتی ب احد های کربوهٍ ۱ ۰ بت مصرف جربى هاى اشباع * افزايش فعالیت بدنی ان استراتژیها باید به محض تشخیص ۱ دیابت به کار گرفته شود لكين

صفحه 62:
مهارتهای ضروری آموزش تغذیه ۰ شناسايى منابة كربو هيلرات؟ بروتئين و ‎٠‏ درك برجسبهاى غذايى 5 اصلاح جربي دريافتى ‎٠‏ استفاده از پیگیری قند خون براى حل ‏* تنظیم انسولین و کربوهیدرات رژیم غذایی با ‏1 ورزش

صفحه 63:
۱ ‏انتخاب ميان وعده ها‎ ٠ ‏تنظيم زمان وعده هاى غذايى‎ ٠ ‏استفاده از لبنيات كم جرب‎ ٠ افزايش تعداد وعده ها و كاهش حجم وعده افزايش مصرف سبزيجات ‎٠‏ خوردن مناسب ميوه ها ‎٠‏ پیاده روی و ورزش تحت نظر پزشک ‎Cn Ae)

صفحه 64:
تغذیه در بیماران کلیوی

صفحه 65:
بيمارى مزمن كليه ‎4S ge glob gl a's af Chronic Kidney Disease (CKD)‏ ‎Renal Failure (CRE)‏ عن0تط) می گفتند بیماری است که در آثر تخریب پیش رونده و يركشت ایذیر تعداد و عملکرد نفرونها توسط عوامل مختلف ایجاد می گردد. از جمله مهمترین اين عوامل بترتیب بیماریهای دیابت فشار خون, گلومرولونفریت و کلیه پلی کیستیک (1(56296 7وعمل‌نک! عناجوعو[۲) می باشند. عوامل بوجود آورنده بیماری مزمن کلیه از طریق تخریب پیش رونده نفروتهاه سیب کاهش تعداد نفرونهامی شوند و در اين حالت ميزان جريان و فشار خون در نفرونهای الم باقيمائنه افزايش مى يابد ويه ‎al‏ تیب نفرونهای باقیماده با فزایش عملکرد خود(یا ارت دیگرافزایش تصفیه خون) سس می کنند میزان تصفیه گلومرولی (۳[8)) عاه؟ ‎Filtration‏ عدلنتت‌صا1ت) را در محنوده طبیعی حفظ نمایند. به همین دلل بعد از مدتینفرونهای باقیماندهبلیل فعلیت بیش از حد دجار هيبرتروفى مى شوند و سرانجام مکانیسم جبرانی سبب اسکلروز گلومرولی و در نتیحه تخریب es

صفحه 66:
۱- در طول روز مجاز به مصرف حداکتر نصف قاشق چای خوری نمک هستید. ۲- در طول روز مجاز به مصرف ۳ واحد از میوه های دارای پتاسیم کم و متوسطء و ۱ واحد از میوه های ذارای پتاسیم بالا هستید. ۳- در طول روز مجاز به مصرف ۳ واحد از سبزی های دارای پتاسیم کم و متوسطء و ۱ واحد از سپزی های دارای پتاسیم بالا هستید. ۴- از مصرف مغزها (شامل مغز بادامء پستهء فندق» گردو, تخمه وغیره)» حبوبات» سویاء نان های سبوس دار (از جمله نان ‎(ge‏ پیسکویت های سبوس دار (از جمله بیسکویت ساقه طلایی) لبتیات؛ بستنی (به استفتای ی یخن دل: قلومهخگر مقزه سوسیدن» کالبانن وافوقابه بویقه فوقنابد های سیاه (هنانند کوکاگزلا) اج پرهیز نمایید. ALLS jay que ig lal CTs BSP ‏ق- از مصرف آب خورفنتهان‎ عد روغن مصرقى حتما از نوغ روغن مايع وب ويزة روغن كلا باش ۷- از سرخ کردن غذاها در روغن و مصرف غذاهای سرخ شده تا حد ممکن خود داری فرمایید. CS ce)

صفحه 67:
تغذیه در فنیل کتون اوری فنیل کتون اوری بیماری متابولیکی ارثی است که از پدر و مادر به فرزند منتقل می شود و به علت نقص آنزیم کبدی فنیل آلانین هیدروکسیلاز به وجود می آید .این آنزیم مسئول تبدیل اسيدآمينه فنيل آلانين به اسيدامينه تیروزین لست. در اين کودکان به دلیل عدم وجود آنزیم مذکور یا کمبود ‎cod Called‏ اسیدامینه فنیل آلانین به تیروزین تبدیل نمی شود یا اين تبدیل به میزان کمی صورت می گیرد. در نتیجه سطح اسیدلمینه فنیل آلانین در خون به صورت غیرطبیعی بالا می رود و به مواد دیگری که سمی هستند تبدیل می شود. این مواد روی سیستم اعصاب مرکزی اثر می گذارد و فعالیت طبیعی مغز را مختل می کند. به اين ترتیب در صورت عدم درمان» ضایعات مغزی و عقب ماندگی ذهنی در کودک بروز می کند. ات

صفحه 68:
فنیل آلانین که در تمام غذاهای پروتئین دار وجود دارد. یک اسیدامینه ضروری برای سلامت بدن است. در افراد سالم میزان طبیعی اين اسیدامینه در خون پایین است () - 9 ‎als (rel‏ در افراد مبتلا اين ميزان با توجه به شدت بیماری می تواند به بیش از 0007/8 نیز برسد. شدت بیماری از نوع خفیف تا شديد متغير است و روش درمان برای هر کودک متفاوت است. نوع شدید آن با نام پی کی یو کلاسیک شناخته شده است. درمان این بیماران بر پایه مصرف شیر رژیمی و غذاهای کم پروتنین و حذف تمام مواد غذایی غنی از پروتئین است و هدف از درمان این بیماران حفظ سطح طبیعی فنیل آلانین خون در محدوده زیر است: تا 46 سال 0 - 9 الب © سل به بالا 6 - 40 ۷

صفحه 69:
نشانه های بیماری:ٍ در بدو تولد نشانه بارزی ندارد و ظاهر نوزاد در هفته اول زندگی طبیعی است اما به تدریج علائمی مانند بوی مخصوص ادرار و عرق» بی قراری» استفراغ تاخیر در رشد و تکامل (دير كردن كرفتن؛ به موقع غلت نزدن» دير نشستنء دير راه رفتن)؛ ضایعات پوستی و رنگ روشن پوست و موها بدون سايقه خانوادگی ظاهر می شود و در نهایت در صورت عدم درمان؛ کودک دچار عقب ماندگی ذهنی و جسمی می شود. علایم بیماری تا 0 - 0 ماهگی گمراه کننده است به همین دلیل پزشکان در بسیاری از موارد در تشخیص دچار اشتباه می شوند.بهترین رله تشخیص این بیماری اندازه گیری غلظت فنیل آلاتین خون در نوزادان در بدو تولد است. اين آزمايش © - © روز بعد از تولد از طريق گرفتن قطره ای خون از پاشنه پای نوزاد انجام می شود. تاخير در تشخيص بيمارى از هفته ادوم به بعد موجب آسیب رسیدن به مغز می شود.

صفحه 70:
درمان اين كودكان بر يايه رژیم درمانیست. و اگر از بدو تولد شروع شود مانند دیگر کودکان رشد و نمو مناسبی خواهند داشت و از نظر بهره خوشی با دیگر همسالانشان برابر اند. کارشناس تغذیه بر اساس نتیجه آزمایش؛ وزن و سن کودک میزان فنیل آلانین مورد نیاز روزانه او را محاسبه می کند و رژیم غذایی را تنظیم می کند. شیر رژیمی (فرمولا) شیر فرمولا که به عنوان غذای طبی نیز شناخته می شود اساس رژیم پی کی یو است و محدودیت دریافت فنیل آلانین غذایی بدون دریافت شیر رژیمی خطرناک خواهد بود. فواید شیر فرمولا: دریافت اسيدامینه های ضروری برای رشد و نمو طبیعی (به جز فنیل آلانین)؛ایجاد تعادل بین اسیدامینه های خون و مغزء عدم احساس گرسنگی» بازسازی سلول ها در طول بیماری» تامین انرژی مورد نیاز در طول روز و ...

صفحه 71:
مصرف چه غذاهایی ممنوع است ؟ غذاهای محدود شده : گوشت قرمز. جگر. دل. قلوه گندم» جوء ذرت» برنج و گوشت پرندگان فراورده های آنها ماهی و میگو نان تخم مرغ ماکارونی معمولی لبنیات بیسکویت و کیک غیر رژیمی حبوبات سویا مغزها (گردی بادام فندق» پسته و ...) دانه ها (کنجد» مغز آفتاب گردان تخمه ها)

صفحه 72:
مواد غذایی قابل استفاده: شیر فرمولا میزان محاسبه شده ای از غلات (برنج؛ گندم» جو و ماکارونی) میزان محاسبه ای از میوه ها و سبزیجات محصولات کم پزوتنین زژیمی بستنی های یخی فاقد شیر oo ghd آب میوه های طبیعی عسل نشاسته و محصولات تهیه شده از آن مثل مسقطی» باسلوق (بدون مغز گردو) انواع آب نبات ها و شکلات های بدون شیر انواع شربت ها مثل شربت آبلیموء توت فرنگی» آلبالو

صفحه 73:
در هر سنی اگر رژیم غذایی قطع شود مشکلات زیر به وجود می آید : افت میزان بهره هوشى يا لفت هوش شناختى افت سطح يادكيرى بروز اختلالات رفتارى مانند بيش فعالى و تحريك يذيرى بروز مشکلات عصبی مانند لرزش و تکان اگزما آیا زنان مبتلا به پی کی یو می توانند باردار شوند ؟ بلی. هم می توانند ازدواج کنند و هم می تولنند باردار شوند اما لازم لست دو نکته را مورد توجه قرار دهند: ) با فردی ازدواج کنند که ناقل ژن این بیماری نباشد 0) زنان مبتلا بید 9 ماه قبل از بارداری و در طول دوره بارداری تحت نظر کارشناس تغذیه مسلط به این رژیم باشند تا سطح فنیل خون بین 9 تا 9 کنترل شود ,

صفحه 74:
تغذيه در جاقى

صفحه 75:
تفاوت چاقی و اضافه وزن ؟

صفحه 76:
001 نمایه توده بدنی (مجذور قد | وزن) کمبود وزن کمتر از ۱۸/۵ ۳7 ۲۴۸۹ - ۱۸/۵ اضافه وزن ۹ - ۲۵ چاقی ۳۰-۹ چاقی بیمارگونه بیشتر از ۳۰

صفحه 77:
The Concept of Energy Balance Energy Energy expenditure intake > Energy expenditure = Energy intake ۳

صفحه 78:
0 چاقی آندروئید یااسیبی شکل ‏ تجمع چربی زیرپوستی در ناحیه تنه یا شکم جاقى زينوئيد يا كلابى شكل تجمع چربی زیرپوستی در ناحیه باسن و ران

صفحه 79:
علل چاقی الگوی رژیم غذایی. فعالیت فیزیکی و ورزش مشخص کننده علت اصلی چاقی هستند. سبک زندگی . و استعداد ژنتیکی از عوامل تعیین کننده چاقی هستند. علل کاهش فعالیت بدنی ”افزايش دسترسى به وسایل نقلیه “ماشينى شدن انجام امور منزل “غيرمعمول بودن ورزش در برنامه روزمره زندكى “افزايش سركرمى هاى غيرفعال مثل تماشاى تلویزیون و... ”افزايش شغلهاى يشت ميزنشينى

صفحه 80:
Potecta Deyaive Weats PRevts oP Overwetiht ond Obesity IMMUNE SYSTEM Tendency toward more infectious diseases Reduced wound healing Dramatically increased risk for all forms of heart disease RESPIRATORY SYSTEM Increased risk of sleep apnea and asthma TEM s for colon, ۱9 kidney cancer Trereased risks of gallbladder disease BONES AND JOINTS For every 2 pound increase in weight, the risk of arthritis, Increases 9%~13% Increased risk of osteoarthritis, especially in weight-bearing Joints like knees and hips MENTAL HEALTH Increased rates of depression and an: CARDIOVASCULAR SYSTEM High blood pressure Higher triglyceride creased HDL. lev. cardiovascular disease ENDOCRINE SYSTEM A weight gain of 11-18 pounds doubles a person's risk of type 2 diabetes REPRODUCTIVE SYSTEM Higher rates of sexual dysfunction Increased risks for endometrial, prostate, and uterine cancer Increased risk of breast cancer inwomen In pregnant women, increased risk of fetal and maternal death, labor and delivery Complications, and birth defects

صفحه 81:
اهداف درمانی چاقی با کاهش وزن به میزان ۵-1۰ در افراد چاق: ۲ سطح سلامت در این افزایش می یابد ۳ عوارض بیماریها در اين افراد ‎AALS‏ می یابد ” طول عمر در اين افراد افزايش مى يابد

صفحه 82:
> > ب يه اصول درماني جاقي كنترل تغذيه از طريق تغيير انتخاب غذایی نظارت بر خود کنترل محرک ها کند کردن روند خوردن غذا نظارت بر خود همراه‌با یادداشت ‎gle‏ روزلنه میتولند در تشخیص وضعیت فیزیکی و روحی مفید باشد. از این طریق می توان راه حل منطقی برای حل مشکل چاقی یافت. کنترل محرکها شامل تعدیل رویدادهایی است که با موارد زیر مر تبط ا با خوردن . با نوع غذاى مصرفى تبعات خوردن

صفحه 83:
ال رژیم درمانی ۴ ورزش و فعالیت بدنی اه رفتار درمانی ‎am‏ دارو درمانی gt

صفحه 84:

صفحه 85:
راهکارهای فردء ۲ به طور کلی رژیم غذایی تاثیر بسزایی دارد به طور مثال ۲ کاهش مصرف غذاهای فرایند شده به دلیل داشتن چربی, شیرینی و نمک زیاد ۲ محدودیت دریافت انرژی از چربی و شیرینی جات ۲ افزایش مصرف میوه و سبزی به خصوص حبوبات. غلات کامل و دانه ها 7 انجام فعالیت فیزیکی ۶۰ دقیقه در روز توسط بچه ها و ۱۵۰ دقیقه در هفته توسط بزرگسالان انتخاب برنامه های تغذیه ای سالم و مناسب ” تغییر شیوه زندگی و اصلاح عادات غذایی غلط

صفحه 86:
کنترل خرید های سوپرمارکتی توسط کودکان و نوجوانان "۲ انجام فعالیت فیزیکی حتی در محیط کار ** یک رژیم مناسب و سالم شامل: م2 میوه. سبزی و غلات کامل (حبوبات. ذرت. ‎PAT igo‏ غیر فرایندشده و برنج قههوه ‎(ol‏ ۷ تخصیص دادن کمتر از ۸۱۰ کل انرژی دریافتی روزانه از قندهای آزاد که برابر با ۵۰ گرم در فردی با انرژی دریافتی ۲۰۰۰ کیلوکالریست و برای داشتن رژیم مناسب تر و سالم تر مصرف کمتر از 1۵ کل انرژی

صفحه 87:
مصرف شیر و لبنیات کم چرب ۷ کاهش مصرف قندهای آزادی که در محصولات صنعتی استفاده می شود و یا به طور طبیعی در مواد غذایی مانند عسل. آبمیوه. آبمیوه تغلیظ شده و شربت ها خضور دارند ۷ مصرف کمتر از ۵ گرم نمک به صورت روزانه و استفاده از نمک تصفیه شده یددار ۲ مصرف حداقل ۵ واحد میوه و سبزی به صورت روزانه (سیب زمینی و مواد حاوی نشاسته بالا جزو سبزیجات نیستند) Ce ۶

صفحه 88:
تخصیص دادن کمتر از 7/۳۰ کل انرژی روزانه به چربی ها و استفاده بیشتر از اسيدهاى جرب غير اشباع مانند ماهی. آو و کادو, دانه های روغنی؛ تخمه آفتاب گردان. کلزا؛ زیتون جای استفاده از اسیدهای چرب اشباع مانند چربی های حیوانی. کره. خامه. روغن نارگیل و پالم. پنیر پرجرب و.. همچنین چربی های صنعتی مانند استفاده از روغن در فست فودهاء غذاهای سرخ کردنی و مارگارین جزو رژیم غذایی سالم نیستند و باید بدانیم که میزان انرژی روزانه در هر فرد با دیگری متفاوت است و مصرف 4 بيشتر از حد کالری مورد نیاز روزانه به افزایش تدریجی وزن کمک می کند مصرف منظم صبحانه و عدم حذف وعده های غذایی

صفحه 89:
افزایش متابولیسم بدن تعدیل در دریافت کل انرژی در طول روز ایجاد سیری موفقیت در کاهش وزن و حفظ وزن سالم بدن رفتارهای سالمتر شیوه زندگی (نظیر تغذیه

صفحه 90:
استفاده از وعده های غذایی کوچک و مکرر * تکرر وعده های غذایی جزء اساسی اکثر رژیمهای کاهش وزن * جایگزینی ۳ وعده غذایی بزرگ در روز ۴-۶ وعده غذایی کوچک در روز

صفحه 91:
:عوارض رژیمهای لاغری با انرژی کمتر از ۱۲۰۰ کیلو کالری در روز کاهش میزان (سرعت) متابولیسم بدن از دست دادن توده عضلانی بدن افزایش فعالیت آنزیمهای ذخیره کننده چربی وکاهش فعالیت آنزبمهای تجزیه کننده چربی قرار گرفتن بدن در وضعیت گرسنگی و افزایش خطر پرخوری کاهش انرژی و ظرفیت کار

صفحه 92:
لیست جانشینی و هرم غذایی مقداری از موادغذایی مختلف در یک گروه که می توانند جانشین یکدیگر شوند و قازاى:ارزقن مشاية:مىباشتئن (از نظر انرژی »کربوهیدرات ,پروتلین وچربی)

صفحه 93:
--066-- Pood Buide Pyracid ‎‘oat Pout, Fish, Ory Beans,‏ 4 و۳ ‎Cheese Group gos Nuts Group‏ ‎SERVINGS. 29 SERVINGS.‏ 23 ‎Fruit roup 24 SERVINGS. ‎ ‎ ‎Ker ‎(Fe realy ecurp ac acs) sugar aso ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 94:
گروه نان وغلات ولحد 00 - © اصلی ترین منبع تامین انرژی غلات سبوس نگرفته سرشار از فیبر غذایی منبع غنی ویتامین های گروه 8 تاثیر گذار بر رشد وسلامت سیستم عصبی برنج؛ ‎Gl‏ رشته: ماکارونی. پاستاء سبزیجات نشاسته ای (سیب زمینی؛ ‎OBL‏ گندم برشته جو ,شیرین گندمک, پاپ کرن, بیسکوئیت. ویفر کیک, کلوچه نیز در گروه نان وغلات طبقه بندی

صفحه 95:
گروه سبزیجات ول 6- © نقش فیبر و املاح و ویتامین ها در بدن افزایش مقاومت در برابر عفونت هاءکمک به التيام زخم هاء تامین سلامت و بینایی سلامت پوست و بافت های مخاطی, کمک به سوخت و ساز مواد در بدن,خون سازی بهبود متابولیسم وسوخت وساز فیبر ها نقش مهمی در کاهش کلسترول خون. بیماریهای قلبی عروقی و سرطان ها دارد لیست جانشینی: ار خون وکاهش بروز بیماریهای غیر واگیر به ویزه سبزی خام برگدار یا سالاد سبزیجات هویج. گوجه. كدوء كلم اسفناج. بادمجان, کدوسبز

صفحه 96:
گروه میوه ها ولحد 6 - 8 سیب. يرتقال يا موز متوسط؛ انكور. طالبى. هندوانه. زردالو. هلو انار شفتالو. انجير و.. كميوت يا ميوه يخته آب ميوه ها ميوه خشك (بركه) ‎Se‏ بسا

صفحه 97:
گروه شیر و ولحد 9 - © مهمترین منبع کلسیم(۹٩/‏ کلسیم بدن در استخوان ها قرار دارد) موثر در حفظ سلامت و استحکام لستخوان ها ودندان ها و ذخایر کلسیم بدن تامین کننده کلسیم «فسفر پروتین با ارزش و انواع ويتامين های گروه :60 شیر ماست دوغ کشک ماست چکیده بو

صفحه 98:
گروه گوشت ولحد 8-9 لیست جانشینی: انواع گوشت های قرمز گاو وگوسفند و شتر لنواع گوشت سفید ماهی ها وپرندگان تخم مرغ احشائی مثل دل جگر زبان قلوه لنواع حبویات سویا پنیر

صفحه 99:
گروه چربی سس مایونز بادام بادام زمینی کره بادام زمینی ‎ps *‏ و CS ce)

صفحه 100:
تداخلات غذا دارو

صفحه 101:
انسولین انسولین های کوتاه اثر يزشك تزريق نمود.درحاليكه در مورد انسولين هاى سريع الاثر از قبيل را بهنظر میرسد که آنها را رگولار را بایستی ۲۰ تا ۳۰ دقيقه قبل از مصرف غذا مطابق با دستور بایستی ۵ الی ۱۰ دقیقه قبل از مصرف غذا مطابق با دستور پزشک تزریق نمود. در هنگام استفاده از انسولین های متوسط الا ثر ۲ تا ۳ ساعت بعد از تزریق آنها بایستی یک میان وعده مصرف شود. داروهای سولفونیل اوره از قبیل گلی بن کلامید بایستی ۱۰ دقیقه قبل از وعده غذایی مصرف شود. داروهای بی گوانیدی از قبیل متفورمین همراه با غذا یا بعد از غذا مصرف شوند. برای جلوگیری از خطر پایین افتاد, مى توانند یک میان وعده قبل از خواب در خون به هنگام خواب ,بیمارانی که قرص مصرف می کنند افت نما یند. اهب

صفحه 102:
کور تیکواستروئیدها مثل پردنیزون با کاهش دفع سدیم منجر به احتباس لب وسدیم می شود.از طرفی دفع پتاسیم وکلسیم را زیادمی کند.یک رژیم غذایی کم سدیم وپرپتاسیم همراه پردنیزون توصیه می شود.به همراه کورتیکو لستروئیدها مکمل کلسسیم و ویتامیسن 7) برای جلوگیری از اسستئوپروز بخصسوص در بیماران آسم .لوپوس وآرتریت روماتوئید توصیه می شود کورتیکو استروئیدهاعلاوه برافزایش دفع ادراری کلسیم جذب روده ای آن را مختل کرده وبر فعالیت استخوان سازی استئوبلاست ها اثر منفی دارد. 008 عم

صفحه 103:
وارفارین ضد )انعقاد خون(: ازتبدیل 27116۴ به شکل فعال ن جلوگیری می کند وچون ین دو رقابتی عمل میکنند دریافت مقاديرزياد ويتامين 6)زعمل وافارین جلوگیری وتولید فاكتورهاى منعقادى را افزایش می دهد. تكتدبكوآنزيم 0000 .آووكاددكياه سنت جانزورت نيزبا اتروارقارين مقابله مى كنند واز طرفى برخى مواد اثر وار فارين را تشديد ميكنند:بياز.سير,باياياانبه مكمل ويتامين كدر دز بيش از 10065000 عواملى كه اثر وارفارين را افزايش مى دهند منجر به خونريزيهاى جدى وخطرناك مى كردند بين قره قاط و وار فارين نيز تداخل وجود دارد.بروکلی .کلم .اسفناج , کاهو نیزاز منابع ويتامين 06 کافیئن: باعث تشدید اثر داروهای محرکی چون آمفتامین. متیل فنیرات وتلوفیلین و در نتیجه باعث اضطراب,رعشه وبی خوابی می شودو اثر داروهای آرام بخشی چون لوراز پام را مختل می کند.

صفحه 104:
مکمل آهن گر همراه غذا داده شوند تا ۵۰ کاهش می یلبد بهترین جذب آهن وقتی است که با معده خللی و لب داده شود و بهتر است همراه با میوه ها باشد اگر بخاطر ناراحتی گوارشی آهن همراه غذا داده شد نباید همراه غذا هایی که جذب آهن را کاهش می دهند داده شود از جمله :سبوس,تخم مرغ,غذاهای با فیتات بالا «چای کافئین:محصولات لبنی و کلسیم Page JOP

به نام خدا تغذیه در بیماری های مادر و کودک ‏Page 1 سر فصل مطالب تعریف واژه ها نقش رژیم غذایی در پیشگیری از بیماری ها اصول تنظیم رژیم غذایی بررسی ارزیابی تغذیه نوزاد و مادر باردار طبقه بندی رژیم عادی بیمارستانی و درمانی جدول غذایی و لیست جاشنین ها ارتباط غذا و دا2رو تغذیه در عفونت و اسهال تغذیه نوزادان نارس تغذیه زنان باردار و شیرده( جراحی ،چاقی ،پرفشاری خون ،دیابت،کم خونی ،بیم2اری قلبی عروقی ،بیماری کلیوی ،فشارخون حاملگی ،بیماری متابولیک ،ضعف و ... ‏Page 2 متابولیسم انر&ژی از دیدگاه تغذیه ای انرژی مترادف با کالری است دریاف&ت انرژ&ی :کالری از کربوهیدرات ،پروتئی&ن ،چرب&ی و الک&ل ب&ه دس&ت م&ی آید .ک&ل کالری دریافتی از غذا م&ی توان&د ب&ه وس&یله ضرب کردن ک&ل گرم ای&ن مواد غذای&ی ب&ه کالری ب&ه ازای گرم ب&ه دست آید. یعنی 7cal/gبرای ال&کل 4cal/g ،برای کربوهیدرات و پروتئین و 9cal/gبرای چربی مص&رف انرژ&ی :بدن انرژ&ی را برای فعالی&ت های غی&ر ارادی و فعالی&ت های فیزیک&ی ارادی اس&تفاده می کند .وجود ویتامین ها برای متابولیسم انرژی الزامی است با اینکه کالری تولید نمی کنند. متابولیس&م انرژ&ی از طری&ق آنابولیس&م و کاتابولیس&م (مص&رف انرژ&ی برای س&نتز ترکیبات و شکست مواد مغذی غذای&ی برای تولی&د انرژ&ی )دائم&ی انجام م&ی شود .زمانیک&ه غذا برای تامی&ن ا&نرژی مورد نیاز در دسترس نیست ذخایر بدن برای آزادسازی انرژی می شکنند . ‏Page 3 تغذیه در باردار&ی تغذی2ه قب2ل از لقاح نق2ش عمده ای در موفقی2ت بارداری دارد .ای2ن نق2ش در زنان ب2ا اس2تفاده مناسب از مکم2ل فوالت ،جه2ت پیشگیری از بروز نق2ص لول2ه عصبی ( )Neural Tube Defectsو در مردان توس2ط تغذی2ه مناس2ب ی2ا اس2تفاده از مکم2ل های آنت2ی اکس2یدانی محافظ2ت کننده ،ب2ه منظور تامین اس2پرم س2الم شروع م2ی شود.آنچ2ه فرد ب2ه عنوان غذا انتخاب م2ی کن2د م2ی توان2د اث2ر بزرگ2ی بر سالمت فرزن2د وی داشت2ه باشد .اس2تفاده طوالن2ی مدت از رژی2م های غذای2ی باهدف کاه2ش وزن منج2ر ب2ه قطع قاعدگی و عواقب آشکار آن در کاهش قدرت باروری می شود. ‏Page 4 کمبودهای مواد مغذی خاص ممک2ن اس2ت منته2ی ب2ه تخلی2ه ذخای2ر ،اثرات منف2ی بر عملکرد بسیاری از روندهای فیزیولوژی و بیو شیمیایی و در نتیجه از بین رفتن مکرر باردا2ری شود. مصرف زیاد مواد مغذی نیز احتمال دارد منجر به افزایش ذخیره چربی ،عدم تخمک گذاری و نازایی ناش2ی از ا2فزای2ش س2طح تس2توسترون ب2ه اس2تروژن شود .زنان مبتال ب2ه تخمدان پل2ی کیستیک در هنگام بارداری با مشکالت بیشتری مواجه هستند. افزای2ش هموس2یستئین(آس2یب ب2ه س2طح داخ2ل عروق2ی ،اختالالت انعقادی و ایجاد لخته و )...و کمبود ویتامین B12نیز با نازایی و از بین رفتن جنین در نوبت های مختلف بارداری رابطه دارند. ‏Page 5 مرگ و میر پرناتال و وزن هنگام تولد وزن ک2م هنگام تول2د ( )LBW < 2500 gو خص2وصا وزن بس2یار کم (VLBW < 1500 )gاز عوامل اصلی مرگ و میر دوره پرناتال (مرگ های2ی ک2ه بین هفته 28بارداری و چ2هار هفته پس از زایمان اتفاق م2ی ا2فت2د ) هس2تند .پیشگیری ا2ز برخ2ی از نق2ص های مادرزادی یا تهدیدهای دوره پرناتال بدون غربالگری ژنتیک2ی مشک2ل اس2ت ام2ا قطع2ا م2ی توان در تغذی2ه نامناسب و عدم وزن گیری مناسب مادر که با LBWدر ارتباط هستند تغییراتی ایجاد کرد. دو شاخ2ص وضعیت تغذیه مادری که خصوصا ارتباط آنها با وزن هنگام تولد مطرح شده است عبارتند از اندازه مادری (قد و وزن قبل از بارداری) و افزایش وزن هنگام بارداری. ‏Page 6 اندازه مادری زنان قد بلند و سالم دارای ویژگی الزم برای داشتن فرزندا2ن درشت هستند .در غیاب بیماری ،اندازه بدن2ی مادری عام2ل شرط2ی رس2یدن جف2ت ب2ه ح2د مطلوب اس2ت .اندازه جف2ت شاخص2ی از س2المت جفتی اس2ت ک2ه مقدار غذا و ا2کس2یژن حم2ل شده ب2ه جنی2ن تعیی2ن م2ی کند .زنان ک2م وزن دارای جفت سبکتری هستند و خطر زایمان نوزاد LBWدر آنها افزایش می یابد ‏Page 7 افزایش وزن مادر طی بارداری در بارداری ی2ک قل2و متعل2ق به زنی با وزن طبیع2ی ،کم2تر از نص2ف افزای2ش وزن مربوط به جنین ،جفت و مای2ع آمینوتی2ک و بقی2ه مرتب2ط ب2ا باف2ت های تولی2د مث2ل ،مایعات ،خون و ذخای2ر مادری اس2ت .این ذخای2ر ب2ه طور عمده از چ2رب2ی تشکی2ل شده ا2ند .افزای2ش تدریج2ی چرب2ی زی2ر جلدی در قسمت های شکم ،پشت و باالی ران ها یک منبع ذخیره انرژی برای بارداری و شیردهی ایجاد می کند. در بارداری های تک قلو اضافه وزن مناسب به صورت زیر است : کم وزن 12/5 – 18کیلوگرم طبیعی 11/5 – 16کیلوگرم اضافه وزن 7 – 11/5کیلوگرم چاق 5 – 9کیلوگرم ‏Page 8 اندازه گیری BMI وزن به کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد به متر کم وزنی < 18/5 طبیعی 24/9 – 18/5 اضافه وزن 29/9 – 25 چاقی 39/9 – 30 چاقی بیمارگونه ‏Page 9 > 40 مکمل های غذایی طی بارداری تکمی2ل رژی2م غذای2ی مادر در ط2ی بارداری ممک2ن اس2ت ب2ه ص2ورت دریاف2ت شک2ل های2ی از انرژی، پروتئی2ن ،ویتامی2ن ی2ا امالح باش2د ک2ه مقدار دریاف2ت معمول روزان2ه را افزای2ش م2ی دهد .ه2ر قدر وضعیت تغذی2ه ای زنان نامناس2ب ت2ر باش2د ارتقای رژی2م غذای2ی و مکم2ل یاری تغذیه ای بر پیامدهای بارداری موثرتر است. ‏Page 10 انر&ژی برای حمای2ت از نیازهای متابولی2ک بارداری و رش2د جنین2ی زن باردار احتیاج ب2ه انرژ2ی اضافی دارد.در ای2ن دوران متابولیس2م ت2ا %15افزای2ش م2ی یابد .طب2ق DRIس2ال 2002انرژی مورد نیاز زنان باردار در س2ه ماه2ه اول بارداری شبی2ه زنان غی2ر باردار اس2ت ،ام2ا در ط2ی س2ه ماهه دوم 360 – 340 کیلوکالری در روز ،و در سه ماهه سوم روزانه 112کیلوکالری اضافی دیگر باید دریافت شود. ورزش: انرژ2ی ص2رف شده در فعالی2ت فیزیک2ی ارادی بزرگتری2ن جزء در مجموع انرژ2ی مص2رفی اس2ت .فعالیت فیزیک2ی انرژ2ی مص2رفی را ب2ه نس2بت وزن بدن افزای2ش م2ی ده2د ام2ا اغل2ب زنان باردار انرژی مورد نیاز برای افزای2ش وزن خود را با آهس2ته نمودن س2رعت کارشان ج2بران م2ی کنند ،بنابرای2ن ممک2ن ا2س2ت کل انرژی مصرفی روزانه به مقدار فاحشی بیشتر از دوران قبل از بارداری نباشد. ‏Page 11 عواقب محدودیت انرژی س2ابقا مردم بر ای2ن اعتقاد بودن2د ک2ه در ط2ی محدودی2ت های تغذی2ه ای جنی2ن ب2ا هزین2ه مادر رش2د می کند .ام2ا شواهدی از قحط2ی در کشورهای هلن2د و آلم2ان در ط2ی جن2گ جهان2ی دوم ای2ن فرضیه را رد نمود .در حال حاض2ر ای2ن ام2ر پذیرفت2ه شده اس2ت ک2ه اگ2ر مادر ب2ه میزان کاف2ی تغذی2ه نشودخود وی به نس2بت کمتری از جنین از ای2ن وضعیت متاث2ر م2ی شود .یک2ی از عواقب محدودی2ت شدی2د انرژ2ی افزایش محصوالت کتونی است که مناسب نیست. ‏Page 12 پروتئین در مادر باردار برای حمای2ت از س2نتز باف2ت های مادر و جنی2ن نیاز ب2ه پروتئی2ن افزای2ش م2ی یاب2د .این نیاز در س2ه ماه2ه س2وم بارداری ب2ه باالتری2ن ح2د خود م2ی رس2د .در نیم2ه اول بارداری RDAپروتئین روزانه 0/66گرم به ازای ه2ر کیلوگرم وزن بدن و در نیم2ه دوم به 71گرم در روز افزای2ش می یابد .در بارداری های چند قلو برای هر جنین اضافی روزانه 25گرم پروتئین دیگر باید اضافه شود. ‏Page 13 کربوهیدرات مقدار 175 – 135گرم در روز برای تامین مقادی2ر کافی کالری رژی2م غذا2ی2ی پیشنهاد شده ت2ا از تولید اجسام کتونی جلوگیری شود و قند خون را در حد مناسب نگه دارد. فیبر: مص2رف روزان2ه نان ه2ا و غالت س2بوس دار ،س2بزیجات ب2ا برگ س2بز و زرد ،میوه های خش2ک و تازه باید مورد تشوی2ق قرار گیرد ت2ا امالح و ویتامی2ن و فی2بر مورد نیاز اضاف2ی تامی2ن شود DRI .فیبر در بارداری روزانه 28گرم است. ‏Page 14 چربی مقدار چربی باید بر اساس انرژی مورد نیاز برای تامین افزایش وزن مناسب محاسبه شود. ویتامین ها : مصرف مکمل مولتی ویتامین در قبل یا اوایل بارداری خطر نقص های قلبی را در شیرخواران تا %43 کاهش میدهد. از آنج2ا ک2ه لول2ه عص2بی ت2ا روز 28بارداری (قب2ل از اینک2ه زنان از بارداری خود مطل2ع شون2د) بس2ته می شود .بنابراین استفاده از مکمل اسیدفولیک قبل از بارداری باید شروع شود. ‏Page 15 مقادیر بسیار باالی ویتامین 25( B6میلی گرم سه بار در روز) اثرات ضد استفراغ دارد. در چندی2ن مطالع2ه حدس زده شده ک2ه س2طوح پایی2ن پالس2مایی ویتامی2ن Cب2ا پراکالمپس2ی و پارگی زودرس کیسه آب رابطه دارد. غلظ2ت ویتامی2ن Aدر خون بن2د ناف انس2ان ب2ا وزن ،دور س2ر ،ق2د هنگام تولد و طول دوره بارداری رابطه دارد. ‏Page 16 تقریب2ا 30گرم کلس2یم در ط2ی بارداری ذخیره م2ی شود ک2ه 25گرم آ2ن در اس2کلت جنی2ن رس2وب می کن2د و باق2ی مان2د در ا2س2کلت مادر تجم2ع م2ی یاب2د ت2ا احتماال ب2ه عنوان منب2ع تامی2ن نیاز کلسیم دوران شیردهی استفاده شود. بیشتری2ن نیاز اضافی به آهن پ2س از هفته بیس2تم بارداری رخ م2ی دهد یعنی زمانی که بیشتری2ن تقاضا از سوی مادر و جنین وجود دارد. مهمتری2ن پیام2د های دریاف2ت ناکاف2ی ی2د افزای2ش میزان عدم موفقی2ت بارداری و س2قط خودبه خودی است. ‏Page 17 تغذیه در& شیردهی 2تم2مکن DRIا2نرژ2ی 6م2اه2ه او2لش22یرد2ه2ی 330و 6م2اه 2دو2م 400ک22یلوکا2لریب22ی2شاز ز2نانغ2یر ب22اردار ا2س . ا2س2تز2ناندارا2یا2ضاف2ه وز2نو چ2اق2ین22یاز2یب222ه ت22مام 400 – 330ک22یلوکا2لریا2نرژ2یا2ضاف2ه روزا2ن2ه ن 2دا2ش2ته ب22اش2ند. ذخای2ر چرب2ی ک2ه در ط2ی بارداری در بدن مادر تجم2ع یافت2ه اس2ت روزان2ه حدود 100تا 150کبلوکالری انرژ2ی مورد نیاز برای حمای2ت از شیرده2ی ماههای اول را تامی2ن م2ی کند .در ص2ورت تخلی2ه ای2ن ذخایر و تمای2ل مادر ب2ه تغذی2ه کام2ل ی2ا غال2ب کودک ب2ا شی2ر خود الزم اس2ت انرژ2ی دریافت2ی برای ادام2ه شیردهی افزایش یابد. تولی2د شی2ر در مادران2ی ک2ه از رژی2م های س2خت ک2م کالری (کمت2ر از )1500اس2تفاده م2ی کنن2د کاه2ش می یابد .انرژ ی دریافتی روزانه در زنان شیرده حداقل 1800کیلوکالریست . ‏Page 18 در دوران شیردهی مصرف روزانه 25گرم پروتئین اضافی مورد نیاز است. مقدار و نوع چرب2ی شی2ر مس2تقیما منعک2س کننده رژی2م غذای2ی مادر اس2ت .برای تکام2ل مغزی جنین و شیرخوار وجود اسیدهای چرب چند غیر اشباع با زنجیره طوالنی در شیر مادر ح2ائز اهم2یت است. مقدار ویتامی2ن Dشیر مادر بس2تگی ب2ه ویتامین دریافت2ی مادر و درج2ه موا2جه2ه او ب2ا نور خورشید دارد .مقدار کلس2یم شی2ر را2بط2ه ای ب2ا دریاف2ت مادر ندارد ،هی2چ مدرک قان2ع کننده ای مبن2ی بر اث2ر افزای2ش دریاف2ت کلسیم ت2ا ح2د 1600میل2ی گرم در روز بر تغیی2ر تراک2م اس2تخوانی مادر یاف2ت نشده اس2ت .در ط2ی شیرده2ی تراکم استخوانی مادر 3تا %7کاهش می یابد که پس از خاتمه این دوران به سرعت جایگزین می شود. مقدار ی2د شیر تحت تاثیر میزان دریافت آ2ن در رژیم غذای2ی مادر است .غذاهای دریایی یکی از بهتری2ن منابع ی2د هس2تند .مادران2ی ک2ه از رژی2م های س2خت گیاهخواری فاق2د مقادی2ر کاف2ی ی2د پیروی م2ی کنند دارای شیرخواران مبتال به هیپوتیروئیدیسم ناپایدارند. ‏Page 19 نیاز به روی در دوران شیردهی بیش از بارداری است .در ط2ی مراح2ل شیردهی طبیع2ی مقدار روی شیر مادر ب2ه میزان قاب2ل توجه2ی در ط2ی چن2د ماه2ه اول بع2د از تول2د کاه2ش م2ی یابد به طوریک2ه از 2ت2ا 3میلی گرم در روز در ماه سوم بعد ا2ز تولد به 1میلی گرم در روز می رسد. ورزش و شیردهی: بای2د مادران شیرده را تشوی2ق نمود ت2ا چن2د هفت2ه پ2س از زا2یمان و بع2د از برقراری مناس2ب شیردهی تمرینات ورزش2ی را دوباره شروع کنند .ورزش های هوازی ک2ه ضربان قل2ب را حداکث2ر ت2ا 60ت2ا %70افزای2ش ده2د اثر مضری بر شیرده2ی ندارد .عقیده قیل2ی بر اینک2ه ورزش های شدی2د تولی2د اس2یدالکتیک م2ی کن2د و طع2م آن وارد شیر می شود و بنابراین شیر را غیر قابل پذیرش می نماید ثابت نشده است. ‏Page 20 تغذیه در نوزادان نارس نوزادان LBWنیازهای تغذی2ه ای ویژ2ه ای دارن2د ک2ه ناش2ی از رش2د س2ریع و تکام2ل نارس آنهاست%90 . شیرخواران LBWدر کشورهای در حال توس2عه متول2د م2ی شوند .ب2ه طور کل2ی شیرخواران ب2ا 35هفته حاملگ2ی و باالت2ر م2ی بایس2ت شی2ر مادر را مص2رف کنند .شیرخوارا2ن کوچکت2ر از 32هفت2ه حاملگ2ی که وزن هنگام تول2د اکث2ر آنه2ا 1500گرم م2ی باش2د ( )VLBWنیازهای تغذی2ه ای آنه2ا ب2ه طور غی2ر عادی باال می باش2د و ممک2ن اس2ت در آغاز ب2ه تغذی2ه تزریق2ی نیاز داشت2ه باشند.نوزادان LBWمس2تعد ابتال به بیم2اری های زمان نوزادی بوده و مرگ و میر آنها در ماههای اول زندگی به مراتب باالتر از نوزادان طبیعی می باشد. ‏Page 21 روش های تغذیه ای LBW عده ا2ی تغذی2ه تمام نوزادان نارس را از راه غی2ر خوراک2ی پیشنهاد م2ی دهند .ا2ی2ن روش عوارض تغذی2ه دهانی مث2ل پنومون2ی ،آس2پیراسیون و ...ندارد ول2ی عوارض دیگ2ر مث2ل عفون2ت عموم2ی ،اختالالت س2وخت و ساز و هزینه باالی نیروی انسانی بیشتری را به همراه دارد .تغذیه غیر خوراکی اساسا برای آن دسته از شیرخواران نارس ک2ه دچار مشکالت ی2ا جراح2ی روده هس2تند ب2ه کار م2ی رود (.در زمانیک2ه بی2ش از س2ه روز مان2ع تغذیه خوراکی آنها شود). در ط2ی مراح2ل اولی2ه مراقب2ت ب2ه خص2وص در مورد VLBWن2ه تغذی2ه خوراک2ی و تغذی2ه از راه لوله هیچکدام تحم2ل نشده و عمل2ی نیس2تند .از طرف دیگ2ر ای2ن نوزادان ب2ه مواد مغذی نیاز دارن2د اگ2ر چ2ه عم2ل بل2ع در هفته 16حاملگی ظاهر می شود اما فعالیت منظم مری از هفته 34حاملگی آغاز می شود. ‏Page 22 ظرفیت معده نوزادان LBWمحدود است و اتساع معده سبب اختالل کار ریه می شود. در تغذی2ه ب2ا شی2ر مادر تخلی2ه معده س2ریعتر از تغذی2ه ب2ا شیرخش2ک های س2اختگی ص2ورت م2ی گیرد خصوصا اگر نوزاد در زمان تغذیه روی شکم یا به پهلو قرار گرفته باشد. در بعض2ی نوزادان LBWممک2ن اس2ت مطلوبتری2ن تغذی2ه از طری2ق توا2م نمودن روش های گوارش2ی و تزریقی باشد .زیرا تغذیه از راه دهان(لوله) سبب بروز واکنش های اندوکرینی و تحریک ج2ریان صفرا گشته و موجب حفظ بلوغ مخاط روده می گردد. برخی مطالعات نشان داده اند که نوزادان VLBWمیتوانند با شیر مادر تغذیه شوند. ‏Page 23 مقادیر توصیه شده مواد مغذی شیرخواران LBWنس2بت ب2ه نوزادان طبیع2ی نیازمن2د انرژ2ی بیشتری هس2تند زیرا سرعت رشدشان بیشتر است .انرژی مورد نیاز در روز 120تا 130کیلوکالری بر کیلوگرم وزن بدن می باشد. تقریب2ا %90از پروتئی2ن جذب شده از غذاه2ا ب2ه مص2رف س2اخت باف2ت های شیرخواران م2ی رس2د .اما کارای2ی ای2ن عم2ل و س2طح تحم2ل پروتئی2ن ب2ه نوع پروتئی2ن ،میزان دس2ترسی ب2ه انرژ2ی و سایر مواد مغذی مث2ل Mg, Zn, Pبس2تگی دارد .روزان2ه 2/9گرم پروتئی2ن ب2ه ازای هر کیلوگرم وزن بدن مورد نیاز است. گلیس2ین ،س2یستئین ،توری2ن ممک2ن اس2ت برای LBWاز اس2ید آمین2ه های ضروری باش2د چون تولید داخلی آنها کامل نشده است. 50%انرژ2ی شیر مادر از چربی تامین می شود .در شیر مادر 60تا %70اسیدهای چرب اشباع نشده ب2ا زنجیره طوی2ل م2ی باشند .اس2یدهای چرب ب2ا زنجیره متوس2ط ( )C8- C12راح2ت تر از اسیدهای چرب با زنجیره طوالنی جذب می شوند. ‏Page 24 مقادیر توصیه شده مواد مغذی شی2ر مادرا2ن نوزاد LBW 2ت2ا 3برابر بیشت2ر از شی2ر مادران ب2ا نوزادان معمول2ی اس2یدهای چرب با زنجیر متوسط دارند. ذخایر آهن شیرخواران VLBWپس از 6تا 8هفته تخلیه می شود در حالیکه ذخایر آهن نوزادان LBWتا هفته 12پس از تولد دوام دارد. نوزادان LBWاز دو ماهگ2ی دچار س2قوط غلظ2ت هموگلوبی2ن م2ی شوند .جذب آهن در شیرخواران نارس بیشتر از نوزادان نرمال است . نیاز به ویتامین های محلول در چربی و محلول در آب افزایش پیدا می کند . ‏Page 25 نقش رژیم غذایی در& پیشگیری از بیماری ها در گذشته به خواص فیزیکی و طبی غذا توجه شده است. در حدود 2400سال پیش Hypocriticرژیم های غذایی مختلفی را در درمان بیماری ها به کار می برد و اینگونه فکر میکرد که غذا یک جزء است و ترکیبات شیمیایی داخل آنرا نمی شناخت . در قرن هفده2م Sydenhanدر س2ال 1670دی2د ک2ه در افرادی ک2ه دچار ک2م خون2ی هس2تند اگ2ر شراب2ی را که در ظروف آهنی تهیه شده مصرف کنند حالشان خوب می شود اما دلیل این اتفاق را نمی دانست. در قرن هجده2م Lindک2ه جراح نیروی دریای2ی انگلس2تان بود در س2ال 1740ملوانان2ی را ک2ه دچار بیماری آسکوربوت شدن2د را ب2ه 3دس2ته تقس2یم کرد و ب2ه ی2ک گروه آ2ب دری2ا گروه2ی س2رکه و گروه دیگ2ر آ2ب مرکبات داد و دی2د گروهی که آب مرکبات مصرف کردند حالشان بهبود یافت. ‏Page 26 تغذیه در بیماری ها تهوع و استفراغ: بیماری ص2بح گاه2ی ی2ا تهوع و ا2س2تفراغ بارداری NVPدر س2ه ماهه اول بارداری %90 – 50زنان باردا2ر را تحت تاثیر قرار می دهد و معموال در حدود هفته هفدهم بهبود می یابد. ‏Nausea and Vomiting in Pregnancy برنام2ه غذای2ی س2اده و ب2ه اندازه ممک2ن اس2ت ب2ه بهبود نوع معمول ای2ن بیماری کم2ک کند .در برخی از زنان غذاهای محتوی کربوهیدرات های ب2ا هض2م آس2ان در وعده های کوچ2ک خش2ک و در تعداد دفعات بیشتر شای2د بهت2ر تحم2ل گردد .در حالیک2ه در برخ2ی دیگ2ر ممک2ن اس2ت غذاهای پروتئین2ی حال2ت تهوع را کاهش دهد .متاسفانه هیچ درمان قطع2ی برای ای2ن بیماری وجود ندارد و پیشنهاد می شود زنان مبتال هر چیزی را ک2ه باع2ث کاه2ش تهوع آنه2ا م2ی شود بخوردن2د و از بوهای نامطلوب2ی ک2ه بالفاص2له در آنه2ا حالت تهوع ایجاد م2ی کن2د پرهی2ز نمایند .س2ایر عوامل2ی ک2ه م2ی توانن2د باع2ث افزای2ش حال2ت تهوع شون2د عبارتند از تکان، سروصدا ،نور شدید و شرایط بد آب و هوایی. ‏Page 27 گزارش شده ویتامین B6عالی2م را فقط در موارد خفیف تس2کین می دهد . .در بس2یاری از زنان بوی لیم2و کم2ک م2ی کن2د ت2ا تاثی2ر بوهای ب2ا س2ابقه نامطلوب را متوق2ف س2ازد .س2ایر درمان ه2ا عبارتن2د از خوردن کراکر، چیپ2س س2یب زمین2ی ،نق2ل های مخص2وص ،ویتامی2ن ، B6عص2اره زنجبی2ل غن2ی شده ب2ا اس2یدفولیک ،کاهش سروصدا ،طب سوزنی ،دوش گرفتن طوالنی. اگر تهوع و استفراغ شدی باشد ممکن است کم آبی ایجاد کند و فرد مجبور به بستری شدن در بیمارستان گردد.ک2ه وضعی2ت تغذی2ه ت2ا ح2د زیادی ب2ه خط2ر م2ی افتد .ک2ه در ای2ن شرای2ط بهت2ر اس2ت قب2ل از شروع تغذیه وریدی بهتر است بیمار توسط لوله تغذیه شود زیرا این روش عوارض کمتری دارد. ‏Page 28 تغذیه در& اسهال در مم2ال2ک رو ب2ه رش2د ح2د متوس2ط بروز اس2هال برای فرد جمعی2ت در حدود ی2ک بار در س2ال م2ی باشد . این میزان در کودکان دو برابر و در کودکان مبتال به سو تغذیه چهار برابر بیشتر است . اسهال موجب کم آبی بدن می شود و ا2ز این طریق می تواند جان کودک را بگیرد . در اس2هال روده بطور طبیع2ی کار نمیکن2د و بنابرای2ن آ2ب و امالح ی2ا ب2ه آهس2تگی و ی2ا اص2ال وارد خون نمی شوند .بدی2ن ترتیب مقدار بیشتری آب و امالح همراه مدفوع خارج م2ی شود ودر نتیجه آب و امالح بدن کم می شود .هر چه اسهال شدیدتر باشد ،بدن شخص کم آب تر می شود .استفراغ و تهوع نیز ممکن است سبب کم آبی بدن شود .در آب و هوای گرم و حالت شب بدن سریع تر کم آب می شود . ب2ا دادن مایعات مناس2ب قن2د و نم2ک میتوان ازعوارض ناراح2ت کننده ا2س2هال پیشگیری کرد.اگ2ر منحنی وزن کودک اس2هالی نشان ده2د ک2ه وزن2ش ک2م شده اس2ت ب2ه احتمال زیاد بدن2ش دچار ک2م آب2ی شده است که اگر شدید باشد باید ارجاع داده شود. ‏Page 29 تغذیه در عفونت بی2ن عفونت و س2وء تغذی2ه رابط2ه متقابل2ی وجود دارد به اینص2ورت ک2ه س2وء تغذی2ه باع2ث کاهش دفاع بدن م2ی شود و عفون2ت را شدیدت2ر و طوالن2ی ت2ر م2ی کند .از طرف2ی عفون2ت ب2ا ایجاد ک2م اشتهای2ی ،مصرف ذخایر بدن ،کاهش جذب غذا و خرافات و عادات غذایی منجر به ایجاد سوء تغذیه می شود. عفونت سوء تغذیه درمان: مصرف مایعات فراوان ،در شیرخوا2ران شیر مادر قطع نشود ،مقوی و مغذی کردن غذای کودک ،غذا در اولین فرصت ،دادن غذای اضافی ،مصرف غذاهای حاوی ویتامین آ. ‏Page 30 درمان اسهال: اولین و مهمترین نکته جبران آب و امالحیست که بدن از دست داده است ا2ستفاده از محلول استاندارد ORS اگر کودک قادر به مکیدن پستان نمی باشد باید شیر دوشیده شود و به او داده شود. کودک2ی ک2ه غذا میخورد بای2د ب2ه فواص2ل کوتاه و هربار مقدا2ر کم2ی از ی2ک غذای نرم و آبک2ی همراه با امالح غذا بخورد. ا2جتناب از خوردن غذاهای شیرین و چرب استفاده از موادی که شکم را سفت میکند مانند موز ،کته و ماست ‏Page 31 تغذیه در کم خونی کم خونی تغذیه ای نوعی کم خونیست که به سبب کمبود مواد مغذی ضروری برای تشکیل گلبول های قرمز ب2ه وجود م2ی آید .آه2ن ،پروتئی2ن ،اس2یدفولیک ،B12 ،ویتامی2ن Cاز جمل2ه مواد مغذی ضروری برای این منظور می باشد. کم خونی را بر اساس شکل ،رنگ و اندازه سلول به 4گروه تقسیم می کنند: )1نورموسیتیک – هایپوکرومیک :گلبول های قرمز شکل دارند و در اثر کمبود پروتئین رخ می دهد. )2ماکروس3یتیک – مگالوبالس3تیک :در اث2ر کمبود ویتامی2ن B12و اس2یدفولیک ایجاد م2ی شود .کم خون2ی ناش2ی از اس2یدفولیک پ2س از آه2ن دومی2ن ک2م خون2ی شای2ع در خان2م هاس2ت .برای پیشگیری مکمل های اسیدفولیک داده می شود. )3میکروسیتیک – هایپوکرومیک :در اثر کمبود مس ،آهن و ویتامین B6رخ می دهد. )4پرشکلی یا پولیکوسیتوز :در اثر کمبود انواع مختلف مواد مغذی ایجاد می شود. ‏Page 32 طب2ق تعری2ف WHOک2م خون2ی زمان2ی مطرح اس2ت ک2ه میزان هموگلوبی2ن کمت2ر از اندازه ذک2ر شده برای هر گروه سنی باشد. کودکان 6ماهه تا 6ساله g/dl 11 : کودکان 6تا 14ساله g/dl 12 : مردان g/dl 13 : زنان g/dl 12 : زنان باردار g/dl 11 : اگ2ر میزان هموگلوبی2ن بیشت2ر از g/dl 10و کمت2ر از مقادی2ر توص2یه ای WHOباش2د ک2م خون2ی خفیف، چنانچه بین g/dl 10 – 7باشد کم خونی متوسط و کمتر از g/dl 7را کم خونی شدید می گویند. ‏Page 33 کم خونی کشنده : نوع2ی ک2م خون2ی ماکروس2یتیک مگالوبالس2تیک اس2ت ک2ه در اث2ر کمبود ویتامی2ن B12ایجاد م2ی شود که در اکث2ر موارد ای2ن کمبود ب2ه عل2ت عدم وجود فاکتور داخل2ی در معده ب2ه وجود م2ی آید .در واقع کمبود B12باع2ث اختالل س2نتز DNAو تقس2یم س2لولی م2ی شود لذا برخ2ی س2لول ه2ا بدون اینک2ه تقسیم شوند بزرگ می شوند که اصطالحا ماکروسیتیک یا مگالوبالستیک گفته می شود. کم خونی فقر آهن : علل کمبود آهن : .1 عدم مصرف یا عدم دسترسی به غذاهای محتوی آهن برای مدت طوالنی .2 پایین بودن زیست فراهمی آهن .3 افزایش نیاز در هنگام رشد ،خ2ونریزی و بارداری .4 بیماری های عفونی و آلودگی انگلی ‏Page 34 در بین غذاها فقط گوشت آهنی با قابلیت جذب باالیی دا2رد. قابلی2ت جذب آه2ن از تخ2م مرغ ،س2بزیجات و غذاهای گیاه2ی مث2ل حبوبات کمت2ر اس2ت .چای ب2ه دلیل دا2شتن تانن جذب آهن را کاهش می دهد .از لبنیات ماست بر جذب آهن تاثیری ندارد. شایع ترین سن کمبود آهن در کودکان 6تا 12ماهه دیده می شود. روش های پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن : 4اس2تراتژی عمده وجود دارد :مکم2ل یاری ،اص2الح و تعدی2ل رژی2م غذای2ی ،غن2ی س2ازی مواد غذایی، کنترل بیماری های عفونی و آلودگی انگلی ‏Page 35 منابع غذایی آهن: جگر و سایر ارگان های غددی گوشت تخم مرغ غذاهای دریایی غالت کامل یا غنی شده میوه های غنی شده میوه های خشک توصیه هایی برای بهبود جذب آهن: مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C ‏Page 36 تغذیه در& جراحی اس2اسا بیماران2ی ک2ه تح2ت جراح2ی قرار م2ی گیرن2د ،ب2ه لحاظ اینک2ه اس2ترس جراح2ی را تحم2ل م2ی کنند ممک2ن اس2ت عالی2م مرتب2ط ب2ا بیماری خود نظی2ر ب2ی اشتهای2ی ،تهوع ،اس2تفراغ ،س2وء جذب و خونریزی که قب2ل از عم2ل تجرب2ه کرده ان2د دچار س2وء تغذی2ه شون2د در نتیج2ه اینگون2ه افراد بای2د فورا شناس2ایی و تحت حمای2ت های تغذی2ه ای پرکالری و پ2ر پروتئی2ن قرار داده شوند .معموال در جراح2ی های شکم و روده دو ت2ا س2ه روز قبل از عم2ل به بیماران غذاهای ک2م باقیمانده توص2یه م2ی کنند ت2ا روده ه2ا خال2ی باشند 24 .تا 48ساعت پس از جرا2حی تغذیه از سر گرفته می شود .گرچه اولین غذا پس از جراحی به مایعات صاف شده محدود می شود ،ول2ی مطالعات نشان داده است که شروع زودت2ر غذاهای جام2د و سالم هم میتواند در گروه به خصوصی از بیماران ،باعث کوتاه شدن مدت بستری بیماران و تسریع بهبودی شود. ‏Page 37 تغذیه در بیمار&ان قلبی بیماری های قلبی عروقی ( )CVDعلت نهایی مرگ در آمریکا محسوب می شود. آترواسکلروزیس: 3 آترواس2کلروزیس ی2ا تص2لب شرائی2ن ،عل2ت اص2لی شای2ع تری2ن بیماری های قلب2ی عروق2ی نظی2ر بیماری کرونر قلب ،حمله ایسکمیک ،بیماری های عروق محیطی است. در شروع فرایند آترواس2کلروز رگه های چربی در نواح2ی اندوتلیال صدمه دیده که احتماال در اثر کشیدن س2یگار ،فشار خون ی2ا قن2د خون باال ایجاد شده ان2د رس2وب م2ی کنن2د و تکثی2ر س2لول های عضالت صاف جدار شریان ه2ا ،التهاب و کلس2یفیکاسیون و رس2وب کلس2ترول ،باع2ث س2خت ت2ر شدن و بزرگ تر شدن ای2ن رگ2ه ه2ا م2ی شود و پالک ه2ا ب2ه وجود م2ی آیند.پارگ2ی پالک غی2ر پایدار باع2ث تشکی2ل ی2ک لخته خون در درون شریان و در نتیج2ه کاه2ش ی2ا توق2ف جریان خون ب2ه باف2ت ه2ا م2ی شود ک2ه ای2ن مس2ئله نی2ز می تواند به صورت آنژین صدری ،انفارکتوس میوکارد یا ح2مله قلبی بروز کند. ‏Page 38 عوامل خطرزای CHD افزایش میزان کلسترول خون: کلس2ترول خون در ی2ک پوش2ش لیپوپروتئین2ی پنهان شده و بدینوس2یله در خون حم2ل م2ی شوند چون چربی در خون نا محلول است . کلسترول خوب ی22ک22اق2لع2م2لک22رد2ه 2و ک22لس2ترو2لرا ب22ه HDLی22کک22لس2ترو2لخ2وبم2حسوبم2یش22ود .ز2یرا ب222ه ع2نوا2ن ن ب22یرو2ناز س22رم ی22عن2یب222ه ک22بد م2نتق2لم2یک22ند ،ج2ای2یک22ه ص22فرا ب22را2یه2ض2م چ2رب2یو2جود دارد .م2یزا2ن 2ی2فزا2ی2ش HDLب22ا خ2طر CHDرا2ب2طه م2عکوسدارد .ک22ه ک22اهشوز2نو پ22رهیز از س22یگار و ورز2شب22را ا HDLم2ناس2بند. کلسترول بد LDLک22لسترو2لب22د ا2س2تز2یرا ک22لسترو2لرا از ک22بد ب22ه دا2خ2لگ22رد2شخ2ونم2نتقلم2یک22ند. ‏Page 39 سن : س2ن ب2ه عنوان ی2ک عام2ل خط2ر برای آقایان در آغاز 45س2الگی و خان2م ه2ا در آغاز 55س2الگی در نظر گرفته می شود. هایپر تنشن: فشار خون باال یا معادل mmHg 140/90 سابقه خانوادگی CHDزودرس بروز CHDدر بستگان درجه یک ‏Page 40 سایر فاکتورهای موثر بر CHD تری گلیسیرید باالی mg/dl 200 بی تحرکی مصرف فراوان چربی های اشباع ،چربی های ترانس و کلسترول و در برابر مصرف کم میوه جات، سبزیجات و غالت کامل سندروم متابولیک (چاقی شکم2ی ،افزایش فشارخون،مقاومت به ا2نسولین) پیشگیری و درمان با رژیم درمانی: ی2ک رژی2م غذای2ی س2الم برای قل2ب ،شام2ل برنام2ه غذای2ی متعادل متنوع و پرمغذیس2ت ک2ه ج2هت دستیابی و حفظ وزن مناسب ،چربی خون نرمال و کنترل قند خون و فشار خون طرا2حی می شود. ‏Page 41 انجام فعالی2ت های ورزش2ی مناس2ب و توص2یه های AHAدر پیشگیری و درمان ای2ن بیماری اهمیت دارد توصیه های )AHA:(American Heart Association مصرف رژیم غنی از میوه جات و سبزیجات استفاده از غالت کامل مصرف ماهی پرچرب 2بار در هفته محدودیت دریافت چربی های اشباع و کلسترول محدودیت دریافت قند اضافی محدودیت نمک ‏Page 42 رژیم غذایی مدیترانه ای : رژیم مدیترانه ای برنامه غذایی دیگریست که مشابه رهنمودهای انجم2ن قلب آمریکا برای یک رژیم قلب س2الم م2ی باشد .ای2ن رژی2م عموم2ا مبتن2ی بر گیاهان بوده و غن2ی از غالت ،میوه جات و س2بزیجات می باشد.در ای2ن رژی2م روغ2ن زیتون آزادان2ه مص2رف م2ی شود و گوش2ت قرم2ز در قل2ه هرم قرار دارد .ای2ن رژیم در برابر توص2یه AHAحاوی چرب2ی بیشتریس2ت ام2ا بی2ش از نیم2ی از چرب2ی های آ2ن از نوع پوف2ا است. بروز بیماری های قلب2ی عروق2ی و مرگ و می2ر ناش2ی از آنه2ا در کشورهای مدیتران2ه ای کمتر از ایاالت متحده می باشد. ‏Page 43 تغذیه در پرفشاری خون از فشار خون باال ی2ه عنوان بیم2اری خاموش نام برده م2ی شود و ب2ه افزای2ش فشار خ2ون مداوم بیشت2ر یا مس2اوی mmHg 140/90تعری2ف م2ی شود .فشارخون عام2ل خطرزای عمده بیماری های قلبی ، س2کته های مغزی ،نارس2ایی کلیوی و بیماری های عروق محیط2ی اس2ت .افزای2ش فشارخون ب2ا عوامل محیط2ی معین2ی نظی2ر دریاف2ت نم2ک فراوان ،چ2اق2ی ،عدم تحرک جس2مانی ،زیاده روی در مص2رف الکل ،و دریافت ناکافی پتاسیم و شاید دیگر امالح معدنی در ارتباط است. تغذی2ه درمان2ی نق2ش مهم2ی در تنظی2م فشارخون دارد .در اشخاص مبتال ب2ه پرفشاری خون ک2ه تحت درمان دارویی هستند رژیم غذایی میتواند فشارخون و دوز داروهای مورد نیاز بیمار را کاهش دهد. ‏Page 44 )1کاهش 3وزن وزن بدن یک2ی از مهمتری2ن شاخ2ص های فشارخ2ون م2ی باشد .کاه2ش وزن حتی در صورت نرس2یدن به وزن ایده آ2ل فشارخون را کاه2ش م2ی دهد .ب2ه عالوه کاه2ش وزن م2ی توا2ن2د نیاز ب2ه داروه2ا و ب2ه دنبال آن سمیت د ا2رویی و عوارض جانبی ناخواسته را کاهش دهد و یا رفع نماید. )2رژیم )DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension ای2ن رژی2م توص2یه م2ی کن2د ک2ه دریاف2ت س2دیم ابتدا ب2ه 2300میل2ی گرم در روز محدود شود و به تدریج دریافت آن به 1500میلی گرم کاهش یابد. دستیابی /حفظ وزن مناسب مصرف رژیم غنی از میوه جات و سبزیجات مصرف فراورده های لبنی کم چرب ‏Page 45 استفاده از غالت کامل محدودیت دریافت چربی های اشباع و کلسترول محدودیت دریافت قند اضافی محدودیت نمک افزایش دریافت پتاسیم افزایش مصرف حبوبات و مغزها )3افزایش 3فعالیت جسمانی انجام 30تا 45دقیقه ورزش های هوازی متوسط ‏Page 46 )4عدم مصرف سیگار )5اجبار بیمار به ترک الکل )6افزایش دریافت پتاسیم که بر اس&اس رژیم DASHشامل میوه ها و سبزیجات ،غالت کامل ،مغزها ،دانه ها ،حبوبات است. مثال :گوجه فرنگی ،پرتقال ،انار ،ته خیار ،زردالو ،الو ،شلیل ،هلو و ... ‏Page 47 تغذیه در پرفشاری خون بارداری فشارخون ناشی از بارداری: فشارخون ناشی از بارداری شامل فشار خون حاملگی ،پرکالمپسی و اکالمپسی است. هرگاه در دوران بارداری فشارخون برابر یا بیشتر از 140بر 90میل2ی متر جیوه باش2د ام2ا پروتئین از ادرار دفع نشود تشخیص فشارخون بارداری داده می شود و در نیمه دوم بارداری رخ می دهد. ‏Page 48 پراکالمپسی توسط فشار سیستولیک برابر یا بیش از 140میل2ی متر جیوه یا فشار دیاستولیک برابر یا بیشت2ر از 90میل2ی مت2ر جیوه و دف2ع 300میل2ی گرم ی2ا بیشت2ر پروتئی2ن در نمون2ه ادرار 24ساعته تعریف شده است. در شرای2ط فشار س2یستولیک 160میل2ی مت2ر جیوه ی2ا بیشت2ر ی2ا فشار دیاس2تولیک 110میل2ی متر جیوه ی2ا بیشت2ر همراه ب2ا دف2ع 5گرم پروتئی2ن در ی2ک نمون2ه ادرار 24س2اعته تشخی2ص پراکالمپس2ی شدید داده می شود. پراکالمپس2ی ب2ه دلی2ل انقباضات عروق2ی باع2ث کاه2ش جریان خون رحم2ی ،کاه2ش اندازه جفت2و ب2ه خطر افتادن جنین می شود. کمبود ویتامین Dدر ایجاد پرفشاری خون موثر است. ‏Page 49 اکالمپس2ی منج2ر ب2ه حمالت تشنج2ی شدی2د م2ی شود .در مواردی ک2ه اکالمپس2ی پیشرف2ت م2ی کن2د اغلب مرگ جنینی رخ می دهد. درمان تغذیه ای پراکالمپسی: استفاده از مکمل منیزیوم به دلیل برخ2ی مزایای اثربخش در پیشگیری و درمان پراکالمپسی و اکالمپسی توص2یه شده اس2ت .تالش های قبل2ی برای درمان پراکالمپس2ی عبارت بود از محدودی2ت شدی2د سدیم و اس2تفاده از مدرها .در ای2ن شرای2ط هی2چ ی2ک از آنه2ا باع2ث کاه2ش فشارخ2ون ،محدودی2ت وزن گیری مادر ،یا ک2م شدن دف2ع پروتئی2ن ادرار نم2ی شود .بنابرای2ن آنه2ا جای2ی در پیشگیری و درمان پراکالمپسی ندارند. اس2تفاده از داروهای مدر در ای2ن مبتالیان م2ی توان2د منج2ر ب2ه از دس2ت رفت2ن مایعات و کاه2ش حجم خون داخ2ل عروق2ی شود ،بنابرای2ن جنی2ن را بیشت2ر ب2ه خ2ط2ر م2ی اندازد .محدودی2ت دریاف2ت ا2نرژ2ی ه2م نقشی در پیشگیری ا2ز پرفشاری خون بارداری ندارد. ‏Page 50 تغذیه در دیابت انواع دیابت: • ديابت نوع 1 • ديابت نوع 2 • ديابت بارداري ‏Page 51 ديابت نوع 1 در زمان تشخيص: • الغری • تشنگي شديد • تكرر ادرار • كاهش قابل مالحظه وزن • علت اصلي :تخريب سلولهاي بتا پانكراس • ميزان تخريب س3لولهاي بت3ا در افراد متغير است :معموال در نوزادان و كودكان سريع و در افراد بزرگسال آهسته ‏Page 52 كمبود كامل انسولين باعث : • هيپرگليسمي • پلي اوري • تشنگي • كاهش وزن • دهيدراتاسيون • عدم توازن الكتروليتها • كتواسيدوز • پيك ابتال :سنين 10تا 12سال در دختران و 12تا 14سال در پسران ‏Page 53 ديابت نوع 2 عوامل خطر : • عوامل ژنتيكي • عوامل محيطي مانند سابقه خانوادگي ابتال به ديابت ،سن باال ،چاق ي ،بخص وص چاق ي شكم ي ،عدم فعالي ت بدني، س ابقه پيشي ن ابتال ب ه دياب ت حاملگ ي ،اختالل تحمل گلوكز و نژاد ‏Page 54 ديابت نوع 2ناشي از: • مقاومت به انسولين • آسيب به سلولهاي بتا • ميزان انسولين آندوژن ممكن است طبيعي باشد ،كاهش ياب د ي ا افزاي ش نشان ده د ام ا براي غلب ه بر مقاوم ت به انسولين كافي نيست و باعث هيپرگليسمي مي شود. مقاومت به انسولين ابتدا در بافتهاي هدف ،اساسا عضله و كبد، مشاهده مي شود. در ابتدا ،ميزان ترشح انسولين بطور جبراني افزايش مي يابد. اما با پيشرفت بيماري ،ميزان توليد انسولين به تدريج کم می شود. ‏Page 55 • در ابتدا هيپرگليسمي پس از صرف غذا مشاهده مي شود و پس از آن هيپرگليسمي ناشتا نيز ظاهر مي شود .وقتي ترش ح انس ولين كاه ش م ي ياب د ،تولي د كبدي گلوكز افزاي ش يافت ه ،و س بب افزاي ش ميزان گلوك ز در حالت ناشتا مي شود. ‏Page 56 ديابت بارداری • • • • ديابت بارداري بصورت درجات متفاوتي از عدم تحمل گلوكز در دوران بارداري تعريف مي شود. در حدود 7درصد موارد حاملگي رخ مي دهد. زنان ي ك ه در پي ش از بارداري مورد شناخت ه شده ديابت هستند در اين دسته قرار نمي گيرند. دياب ت بارداري معموال در س ه ماه ه دوم و س وم حاملگي تشخي ص داده ميشود .در اي ن مرحله ،ميزان هورمون آنتاگونيس ت انسولين افزاي ش و مقاوم ت ب ه انسولين ايجاد مي شود. ‏Page 57 در بارداری هایی ک ه بیماری عروق ی وجود ندارد افزایش قند خون مادر باعث افزایش قند خون رحم و احتماال درشت شدن جنین می شود افزایش تولید انسولین جنینی در پاسخ به قند خون مادر رشد اضافی و تجمع بیشتر بافت چربی را سبب می شود .شیر خواران مادرانی که برای مدت طوالنی مبتال به دیابت نوع ی ک بوده ان د و اختالالت عروق ی نی ز دارن د ممک ن است نسبت به شیرخواران زنان غیر مبتال درشت تر نباشند .پس از زایمان پانکراس شیرخوار به ترشح مقادیر اضافی انسولین ادامه می دهد اما از آنجا که دیگر گلوکز مادری در دسترس نیست بسیاری از شیرخواران متولد شده از مادران دیابتی به سرعت دچار کاه ش قن د خون م ی شون د و در نتیج ه نیاز ب ه تزریق Pageدارند. 58گلوکز در شیرخواران متعلق به مادران مبتال به دیابت بارداری خطر مرگ و میر قبل از تولد ،تولد نوزاد ناردس و عوارض ناشی از آن افزایش م ی یابد .در صورتیکه قند خون مادر به خوبی کنترل نشود شیر خوار در معرض خطر درشت بودن یا وزن هنگام تولد بیش از صدک 4000( 90گرم) قرار می گیرد. زنانی که دیابت بارداری را تجربه نموده اند تا 15سال بعد بیشتر در معرض خطر ابتال به دیابت نوع 2هستند. ‏Page 59 درمان ديابت مليتوس • ديابت ي ك بيماري مزمن اس ت كه نيازمند تغييراتي در شيوه زندگي مي باشد درمان شامل: • تغذيه درماني • فعاليت بدني • دارو درماني • پيگيري قند خون • آموزش ‏Page 60 استراتژيهای شيوه زندگی مستقل از کاهش وزن که می تواند گليسمی را بهبود بخشد شامل: • کاهش انرژی دريافتی • ‌پيگيری واحد های کربوهيدرات دريافتی • محدوديت مصرف چربی های اشباع • افزايش فعاليت بدنی اين استراتژيها بايد به محض تشخيص ديابت به کار گرفته شود ‏Page 61 مهارتهای ضروری آموزش تغذيه مديريتی خود • شناسايی منابع کربوهيدرات ،پروتئين و • • • • • چربی درک برچسبهای غذايی اصالح چربي دريافتی استفاده از پيگيری قند خون برای حل مشکالت مربوط به انتخابهای غذايی و فعاليت بدنی تنظيم انسولين و کربوهيدرات رژيم غذايی با ورزش دستورالعملهايی برای خوردن بيرون از ‏Page 62 • • • • • • • انتخاب ميان وعده ها تنظيم زمان وعده های غذايی استفاده از لبنیات کم چرب افزایش تعداد وعده ها و کاهش حجم وعده ها افزایش مصرف سبزیجات خوردن مناسب میوه ها پیاده روی و ورزش تحت نظر پزشک ‏Page 63 تغذیه در بیمار&ان کلیوی ‏Page 64 Page 65 Page 66 تغذیه در فنیل کتون اوری فنی&ل کتون اوری بیماری متابولیک&ی ارث&ی اس&ت ک&ه از پدر و مادر ب&ه فرزن&د منتق&ل م&ی شود و به عل&ت نق&ص آنزی&م کبدی فنی&ل آالنی&ن هیدروکس&یالز ب&ه وجود م&ی آی&د .این آنزی&م مس&ئول تبدیل اس&یدآمینه فنی&ل آالنی&ن ب&ه اس&یدامینه تیروزی&ن ا&س&ت .در ای&ن کودکان ب&ه دلی&ل عدم وجود آنزیم مذکور ی&ا کمبود فعالی&ت آ&ن ،اس&یدامینه فنی&ل آالنی&ن ب&ه تیروزی&ن تبدی&ل نم&ی شود ی&ا ای&ن تبدی&ل ب&ه میزان کمی ص&ورت م&ی گیرد ،در نتیج&ه س&طح اس&یدا&مینه فنی&ل آالنی&ن در خون ب&ه ص&ورت غیرطبیع&ی باال می رود و ب&ه مواد دیگری که س&می هس&تند تبدی&ل می شود .ای&ن مواد روی س&یستم اعص&اب مرکزی اثر م&ی گذارد و فعالی&ت طبیع&ی مغ&ز را مخت&ل م&ی کند .ب&ه ای&ن ترتی&ب در صورت عدم درمان، ضایعات مغزی و عقب ماندگی ذهنی در کودک& بروز می کند. ‏Page 67 فنی&ل آالنی&ن ک&ه در تمام غذاهای پروتئی&ن دار وجود دارد ،ی&ک اس&یدامینه ضروری برای سالمت بدن اس&ت .در افراد س&ال&م میزا&ن طبیع&ی ای&ن اس&یدامینه در خون پایی&ن اس&ت ( )mg/dl 2 – 1ولی در افراد مبتال این میزان با توجه به شدت بیماری می تواند به بیش از 20mg/dlنیز برسد. شدت بیماری از نوع خفی&ف ت&ا شدی&د متغی&ر اس&ت و روش درمان برای ه&ر کودک متفاوت است. نوع شدید آن با نام پی کی یو کالسیک شناخته شده است. درمان ای&ن بیماران بر پای&ه مص&رف شی&ر رژیم&ی و غذاهای ک&م پروتئی&ن و حذف تمام مواد غذایی غن&ی از پروتئی&ن اس&ت و هدف از درمان ای&ن بیماران حف&ظ س&طح طبیع&ی فنی&ل آالنین خون در محدوده زیر است: تا 12سال mg/dl 6 – 2 12سال به باال mg/dl 10 – 2 ‏Page 68 نشانه های بیماری: در بدو تول&د نشان&ه بارزی ندارد و ظاه&ر نوزاد در هفت&ه اول زندگ&ی طبیع&ی اس&ت ام&ا ب&ه تدریج عالئم&ی مانن&د بوی مخص&وص ادرار و عرق ،ب&ی قراری ،اس&تفراغ ،تاخی&ر در رش&د و تکامل (دی&ر گردن گرفت&ن ،ب&ه موق&ع غل&ت نزدن ،دی&ر نشس&تن ،دی&ر راه رفت&ن) ،ضایعات پوس&تی و رنگ روش&ن پوس&ت و موه&ا بدون س&ایقه خانوادگ&ی ظاه&ر م&ی شود و در نهای&ت در صورت عدم درمان ،کودک دچار عقب ماندگی ذهنی و جسمی می شود. عالیم بیماری تا 5 – 6ماهگی گمراه کننده است به همین دلیل پزشکان در بسیاری از موارد در تشخی&ص دچار اشتباه م&ی شوند.بهتری&ن را&ه تشخی&ص ای&ن بیماری اندازه گیری غلظ&ت فنیل آالنی&ن خون در نوزادان در بدو تول&د اس&ت .ای&ن آزمای&ش 3 – 5روز بع&د از تول&د از طریق گرفت&ن قطره ای خون از پاشن&ه پای نوزاد انجام م&ی شود .تاخی&ر در تشخی&ص بیماری از هفته دوم به بعد موجب آسیب رسیدن به مغز می شود. ‏Page 69 درمان ای&ن کودکان بر پای&ه رژی&م درمانیس&ت .و اگ&ر از بدو تول&د شروع شود مانن&د دیگر کودکان رش&د و نم&و مناس&بی خواهن&د داش&ت و از نظ&ر بهره خوش&ی ب&ا دیگ&ر همساالنشان برابر اند. کارشناس تغذی&ه بر اس&اس نتیج&ه آزمای&ش ،وزن و س&ن کودک میزان فنی&ل آالنین مورد نیاز روزانه او را محاسبه می کند و رژیم غذایی را تنظیم می کند. شیر رژیمی (فرموال) شی&ر فرموال ک&ه ب&ه عنوان غذای طب&ی نی&ز شناخت&ه م&ی شود اس&اس رژی&م پ&ی ک&ی ی&و است و محدودیت دریافت فنیل آالنین غذایی بدون دریافت شیر رژیمی خطرناک خوا&هد بود. فواید شیر فرموال: دریاف&ت اس&یدامینه های ضروری برای رش&د و نم&و طبیع&ی (ب&ه ج&ز فنی&ل آالنی&ن)،ایجاد تعادل بین اس&یدامینه های خون و مغ&ز ،عدم احس&اس گرس&نگی ،بازس&ازی س&لول& ه&ا در طول بیماری ،تامین انرژی مورد نیاز در طول روز و ... ‏Page 70 مصرف چه غذاهایی ممنوع است ؟ غذاهای محدود شده : گوشت قرمز ،جگر ،دل ،قلوه گندم ،ج&&&و ،ذرت ،برنج و گوشت پرندگان فراورده های آنها ماهی و میگو نان تخم مرغ ماکارونی معمولی لبنیات بیسکویت و کیک غیر رژیمی حبوبات سویا مغزها (گردو ،بادام ،فندق ،پسته و )... دانه ها (کنجد ،مغز آفتاب گردان ،تخمه ها) ‏Page 71 مواد غذایی قابل استفاده: شیر فرموال میزان محاسبه شده ای از غالت (برنج ،گندم ،جو و ماکارونی) میزان محاسبه ای از میوه ها و سبزیجات محصوالت کم پروتئین رژیمی بستنی های یخی فاقد شیر فالوده آب میوه های طبیعی عسل نشاسته و محصوالت تهیه شده از آن مثل مسقطی ،باسلوق (بدون مغز گردو) انواع آب نبات ها و شکالت های بدون شیر انواع شربت ها مثل شربت آبلیمو ،توت فرنگی ،آلبالو ماء الشعیر ‏Page 72 در هر سنی اگر رژیم غذایی قطع شود مشکالت زیر به وجود می آید : افت میزان بهره هوشی یا ا&فت هوش شناختی افت سطح یادگیری بروز اختالالت رفتاری مانند بیش فعالی و تحریک پذیری بروز مشکالت عصبی مانند لرزش و تکان اگزما آیا زنان مبتال به پی کی یو می توانند باردار شوند ؟ بلی .هم م&ی توانن&د ازدواج کنند و هم م&ی توا&نند باردار شوند ام&ا الزم ا&س&ت دو نکته را مورد توجه قرار دهند: ) 1با فردی ازدواج کنند که ناقل ژن این بیماری نباشد )2زنان مبتال بای&د 3ماه قب&ل ا&ز بارداری و در طول دوره بارداری تح&ت نظر کارشناس تغذیه مسلط به این رژیم باشند تا سطح فنیل خون بین 2تا 6کنترل شود. ‏Page 73 تغذیه در چاقی ‏Page 74 تفاوت چاقی و اضافه وزن ؟ BMI ) Body Mass Index( Page 75 BMI نمایه توده بدنی (مجذور قد /وزن) ‏Page 76 کمبود وزن کمتر از 18/5 طبیعی اضافه وزن چاقی چاقی بیمارگونه 18/5 – 24/9 25 – 29/9 30 – 39/9 بیشتر از 40 The Concept of Energy Balance Page 77 الگوی توزیع چربی ‏ چاقى آندروئید یا سیبي شكل ‏ چاقى ژینوئید یا گالبى شكل ‏Page 78 تجمع چربى زیرپوستى در ناحیه تنه یا شكم تجمع چربى زیرپوستى در ناحیه باسن و ران علل چاقی ‏الگوی رژیم غذایی ،فعالیت فیزیکی و ورزش مشخص کننده علت اصلی چاقی هستند. ‏سبک زندگی ،و استعداد ژنتیکی از عوامل تعیین کننده چاقی هستند. علل کاهش فعالیت بدنی ‏افزايش دسترسي به وسايل نقليه ‏ماشيني شدن انجام امور منزل ‏غيرمعمول بودن ورزش در برنامه روزمره زندگي ‏افزايش سرگرمي هاي غيرفعال مثل تماشاي تلويزيون و ... ‏افزايش شغلهاي پشت ميزنشيني ‏Page 79 Potential Negative Health Effects of Overweight and Obesity Page 80 اهداف درمانی چاقی • با کاهش 3وزن به میزان %5-10در افراد چاق: سطح سالمت در این افزایش می یابد عوارض بیماریها در این افراد کاهش 3می یابد طول عمر در این افراد افزایش می یابد ‏Page 81 اصول درمانی چاقی ‏ ‏ ‏ ‏ کنترل تغذیه از طریق تغییر انتخاب غذایی نظارت بر خود کنترل محرک ها کند کردن روند خوردن غذا نظارت بر خود همراهب3ا یادداش3ت های روزان3ه میتوان3د در تشخی3ص وضعی3ت فیزیک3ی و روحی مفید باشد. از این طریق می توان راه حل منطقی برای حل مشکل چاقی یافت. • ‏ ‏ ‏ کنترل محرکها شامل تعدیل رویدادهایی است که با موارد زیر مرتبط است با خوردن با نوع غذای مصرفی تبعات خوردن ‏Page 82 درمان چاقی رژیم درمانی ورزش و فعالیت بدنی رفتار درمانی دارو درمانی جراحی ‏Page 83 رژیم غذایی ‏Page 84 راهکارهای فردی به طور کلی رژیم غذایی تاثیر بسزایی دارد به طور مثال کاهش مصرف غذاهای فرایند شده به دلیل داشتن چربی ،شیرینی و نمک زیاد محدودیت دریافت انرژی از چربی و شیرینی جات افزایش مصرف میوه و سبزی به خصوص حبوبات ،غالت کامل و دانه ها انجام فعالیت فیزیکی 60دقیقه در روز توسط بچه ها و 150دقیقه در هفته توسط بزرگساالن انتخاب برنامه های تغذیه ای سالم و مناسب تغییر شیوه زندگی و اصالح عادات غذایی غلط ‏Page 85 کنترل خرید های سوپرمارکتی توسط کودکان و نوجوانان انجام فعالیت فیزیکی حتی در محیط کار یک رژیم مناسب و سالم شامل: میوه ،سبزی و غالت کامل (حبوبات ،ذرت ،جو ،گندم غیر فرایندشده و برنج قهوه ای) تخصیص دادن کمتر از %10کل انرژی دریافتی روزانه از قندهای آزاد که برابر با 50 گرم در فردی با انرژی دریافتی 2000کیلوکالریست و برای داشتن رژیم مناسب تر و سالم تر مصرف کمتر از %5کل انرژی ‏Page 86 مصرف شیر و لبنیات کم چرب کاهش 3مصرف قندهای آزادی که در محصوالت صنعتی استفاده می شود و یا به طور طبیعی در مواد غذایی مانند عسل ،آبمیوه ،آبمیوه تغلیظ شده و شربت ها حضور دارند مصرف کمتر از 5گرم نمک به صورت روزانه و استفاده از نمک تصفیه شده یددار مصرف حداقل 5واحد میوه و سبزی به صورت روزانه (سیب زمینی و مواد حاوی نشاسته باال جزو سبزیجات نیستند) ‏Page 87 تخصیص 3دادن کمتر از %30کل انرژی روزانه به چربی ها و استفاده بیشتر از اسیدهای چرب غیر اشباع مانند ماهی ،آووکادو ،دانه های روغنی ،تخمه آفتاب گردان ،کلزا ،زیتون و ...به جای استفاده از اسیدهای چرب اشباع مانند چربی های حیوانی ،کره ،خامه ،روغن نارگیل و پالم ،پنیر پرجرب و... همچنین چربی های صنعتی مانند استفاده از روغن در فست فودها ،غذاهای سرخ کردنی و مارگارین جزو رژیم غذایی سالم نیستند و باید بدانیم که میزان انرژی روزانه در هر فرد با دیگری متفاوت است و مصرف بیشتر از حد کالری مورد نیاز روزانه به افزایش تدریجی وزن کمک می کند مصرف منظم صبحانه و عدم حذف وعده های غذایی ‏Page 88 افزایش متابولیسم بدن تعدیل در دریافت کل انرژی در طول روز فواید مصرف ایجاد سیری منظم صبحانه موفقیت در کاهش وزن و حفظ وزن سالم بدن رفتارهای سالمتر شیوه زندگی (نظیر تغذیه بهتر و فعالیت فیزیکی منظم) ‏Page 89 استفاده از وعده های غذایی کوچک و مکرر ‏ تکرر وعده های غذایی ‏ جایگزینی 3وعده غذایی بزرگ در روز ‏Page 90 جزء اساسی اکثر رژیمهای کاهش وزن 4-6وعده غذایی کوچک در روز :عوارض رژیمهای الغری با انرژی کمتر از 1200کیلوکالری در روز کاهش میزان (سرعت) متابولیسم بدن از دست دادن توده عضالنی بدن افزایش فعالیت آنزیمهای ذخیره کننده چربی وکاهش فعالیت آنزیمهای تجزیه کننده چربی قرار گرفتن بدن در وضعیت گرسنگی و افزایش خطر پرخوری کاهش انرژی و ظرفیت کار ‏Page 91 لیست جانشینی و هرم غذایی مقداری از موادغذایی مختلف در یک گروه که می توانند جانشین یکدیگر شوند و دارای ارزش مشابه می باشند (از نظر انرژی ،کربوهیدرات ،پروتئین وچربی) ‏Page 92 --1992-Food Guide Pyramid 93 Page 93 گروه نان وغالت وا2حد 6 – 11 اصلی ترین منبع تامین انرژی غالت سبوس نگرفته سرشار از فیبر غذایی منبع غنی ویتامین های گروه B تاثیر گذار بر رشد وسالمت سیستم عصبی لیست جانشینی: برنج ،نان ،رشته ،ماکارونی ،پاستا ،سبزیجات نشاسته ای (سیب زمینی ،باقال) ،گندم برشته، جو ،شیرین گندمک ،پاپ کرن ،بیسکوئیت ،ویفر کیک ،کلوچه نیز در گروه نان وغالت طبقه بندی می شوند ‏Page 94 گروه سبزیجات وا2حد 3 – 5 نقش فیبر و امالح و ویتامین ها در بدن افزایش مقاومت در برابر عفونت ها،كمك به التيام زخم ها ،تامين سالمت و بينايي سالمت پوست و بافت های مخاطی ،كمك به سوخت و ساز مواد در بدن،خ2ون سازی بهبود متابولیسم وسوخت وساز فیبر ها نقش مهمی در کاهش کلسترول خون ،فشار خون وکاهش بروز بیماریهای غیر واگیر به ویزه بیماریهای قلبی عروقی و سرطان ها دارد لیست جانشینی: سبزى خام برگدار يا ساالد سبزيجات سبزيجات پخته خیار ،هویج ،گوجه ،کدو ،کلم ،اسفناج ،بادمجان ،کدوسبز ‏Page 95 گروه میوه ها وا2حد 2 – 4 لیست جانشینی: سيب ،پرتقال يا موز متوسط ،انگور ،طالبی ،هندوانه ،زردالو ،هلو ،انار ،شفتالو ،انجیر و... كم2پوت يا ميوه پخته آب ميوه ها ميوه خشك (برگه) ‏Page 96 گروه شیر و لبنیات وا2حد 2 – 3 • مهمترین منبع کلسیم( %99کلسیم بدن در استخوان ها قرار دارد) • موثر در حفظ سالمت و استحکام ا2ستخوان ها ودندان ها و ذخایر کلسیم بدن • تامین کننده کلسیم ،فسفر ،پروتئین با ارزش و انواع ویتامین های گروه A,B لیست جانشینی: شیر ماست دوغ کشک ماست چکیده ‏Page 97 گروه گوشت وا2حد 2 – 3 لیست جانشینی: انواع گوشت های قرمز گاو وگوسفند و شتر ا2نواع گوشت سفید ماهی ها وپرندگان تخم مرغ احشائی مثل دل جگر زبان قلوه ا2نواع حبوبات سویا پنیر ‏Page 98 گروه چربی • • • • • • • • • لیست جانشینی روغن سس مایونز بادام بادام زمینی کنجد کره بادام زمینی گردو و... ‏Page 99 تداخالت غذا دارو ‏Page 100 انسولین انس2ولین های کوتاه اث2ر از قبی2ل رگوالر را بایس2تی 20ت2ا 30دقیق2ه قب2ل از مص2رف غذا مطاب2ق ب2ا دس2تور پزشک تزریق نمود.درحالیکه در مورد انس2ولین های سریع االثر از قبیل Lisproبه نظر میرسد که آنها را بایستی 5الی 10دقیقه قبل از مصرف غذا مطابق با دستور پزشک تزریق نمود. در هنگام استفاده از انسولین های متوسط اال ثر 2تا 3ساعت بعد از تزریق آنها بایستی یک میان وعده مصرف شود. داروهای سولفونیل اوره از قبیل گلی بن کالمید بایستی 10دقیقه قبل از وعده غذایی مصرف شود. داروهای بی گوانیدی از قبیل متفورمین همراه با غذا یا بعد از غذا مصرف شوند. برای جلوگیری از خطر پایین افتادن قند خون به هنگام خواب ،بیمارانی که قرص مصرف می کنند می توانند یک میان وعده قبل از خواب دریافت نما یند. ‏Page 101 کورتیکواستروئیدها مثل پردنیزون ب2ا کاه2ش دف2ع س2دیم منج2ر ب2ه احتباس آ2ب وس2دیم م2ی شود.از طرف2ی دف2ع پتاس2یم وکلس2یم را زیادم2ی کند.ی2ک رژی2م غذای2ی ک2م س2دیم وپرپتاس2یم همراه پردنیزون توص2یه م2ی شود.ب2ه همراه کورتیک2و ا2س222تروئیدها مکم222ل کلس222یم و ویتامی222ن Dبرای جلوگیری از اس222تئوپروز بخص222وص در بیماران آس2م ،لوپوس وآرتری2ت روماتوئی2د توص2یه م2ی شود.کورتیک2و اس2تروئیدهاعالوه برافزای2ش دف2ع ادراری کل2سیم جذب روده ای آن را مختل کرده وبر فعالیت استخوان سازی استئوبالست ها اثر منفی دارد. ‏Page 102 وارفارین ضد )انعقاد خون(: ازتبدی2ل VITKب2ه شک2ل فعال آ2ن جلوگیری م2ی کن2د وچون ای2ن دو رقابت2ی عم2ل میکنن2د دریاف2ت مقادیرزیاد ویتامین Kازعمل وارفارین جلوگیری وتولید فاکتورهای ا2نعقادی را افزایش می دهد. نکته:کوآنزیم ، 10Qآووکادو،گیاه سنت جانزورت نیزبا اثروارفارین مقابله می کنند واز طرفی برخی مواد اثر وار فارین را تشدید میکنند:پیاز،سیر،پایایا،انبه مکم2ل ویتامین Eدر دز بیش از IU400 عواملی که اثر وارفارین را افزایش می دهند منجر به خونریزیهای جدی وخطرناک می گردند بین قره قاط و وار فاری2ن نی2ز تداخ2ل وجود دارد2.بروکلی ،کل2م ،اس2فناج ،کاه2و نیزاز مناب2ع ویتامین K هستند. کافیئن: باع22ث تشدی22د اث22ر داروهای محرک22ی چون آمفتامی22ن ،متی22ل فنیرات وتئوفیلی22ن و در نتیج22ه باعث اضطراب،رعشه وبی خوابی می شودو اثر داروهای آرام بخشی چون لوراز پام را مختل می کند. ‏Page 103 مکم3ل آه3ن :ا2گ2ر همراه غذا داده شون2د ت2ا % 50کاه2ش م2ی یاب2د بهتری2ن جذب آه2ن وقت2ی اس2ت ک2ه ب2ا معده خال2ی و آ2ب داده شود و بهت2ر اس2ت همراه ب2ا میوه ه2ا باش2د اگ2ر بخاط2ر نارا2حت2ی گوارش2ی آه2ن همراه غذا داده شد نباید همراه غذا های2ی ک2ه جذب آه2ن را 2کاه2ش م2ی دهن2د داده شود از جمل2ه :س2بوس،تخ2م مرغ،غذاهای ب2ا فیتات باال ،چای کافئین،محصوالت لبنی و کلسیم ‏Page 104
99,000 تومان